Vađenje gornjeg umnjaka – moje iskustvo

umnjak

Za sve vas koji se spremate na vađenje osmice pa vas samo zanima boli li ili ne, ne trebate čitati cijeli članak, evo vam odmah odgovor: Mene nije nimalo boljelo niti za vrijeme vađenja niti kasnije.

Ako vam se da čitati još, evo malo detaljnije:

Zubarica mi je dijagnosticirala da imam beskorisnu i pritom još bolesnu osmicu. Beskorisna zato što ispod nje nije bilo nikakvog zuba pa je samo visila bez veze, a bolesnu jer je u sebi imala karijes. Točno godinu i pol dana nakon što mi je doktorica rekla da trebam izvaditi umnjak i nakon što sam ja obećao da ću otići kirurgu to napraviti već sljedeći tjedan, moja osmica je počela jako boljeti.

To je bio dovoljan znak da odem napraviti ortopan (snimku cijelog zubala) koji je preduvjet da bi se moglo pristupiti vađenju zuba. Na ortopanu je bilo vidljivo da je onaj mali karijes sada postao ogroman te sam zaključio da je krajnje vrijeme da izvadim taj umnjak.

Ako se, kao i ja, pitate da što će doktoru ortopan da vam izvadi zub, odgovor je taj da osmice znaju imati ‘zeznute’ korijene koji idu na koso pa kirurg to treba vidjeti kako bi znao u kojem smjeru da vadi zub.

Cijena vađenja zuba

Ja sam već jednom u životu vadio osmicu (donju) i to kod privatnog kirurga platio 1 000 kn. Ovaj put sam odlučio da neću tako. Neka i mene jednom HZZO s nečim počasti. Vađenje osmice u Zagrebu se najčešće radi ili u KB Dubravi ili u Perkovćevoj (barem ovo što je meni poznato). Ja sam se naručio u Dubravi i dobio termin već za sljedeći tjedan. Platio sam sve zajedno 35 kuna. 10 za participaciju kod zubara koji mi je napisao uputnicu i 25 u bolnici.

Zahvaljujući Internetu koji nam omogućava da čitamo hrpu sadržaja o sporednim temama, ja sam pročitao puno iskustava o vađenju zuba. Da nisam, ne bi me bilo strah. Na forumu je jedan plakao od bolova, drugom je krv šikljala na sve strane, a treći nije ništa napisao jer je na mjestu umro. Malo se šalim, ali ako ste i sami googlali i naišli na tuđa iskustva znate o čemu govorim.

Operativni zahvat vađenja umnjaka

U KB Dubravi primio me mladi doktor, prezime mu počinje na G. Prvo je pogledao ortopan i zaključio kako imam, citiram ga, ogromnu kariješčinu i da taj zub treba vaditi. Pitao me da li želim to odmah i napraviti. Ja sam odgovorio DA. Mislim da mu je bilo jako drago, jer djelovao mi je kao da baš nije imao posla za taj dan, pa da mu je pasalo da me operira, inače bi morao po drugi puta pročitati novine.

Sam postupak ide ovako – Dao mi je dvije injekcije, jednu s gornje i jednu s donje strane zuba.  Nakon jedne minute, na moje zaprepaštenje jer sam očekivao da ćemo pričekati 5 minuta da sve propisno utrne, vratio se doktor s kliještima. Ja sam u svojim najcrnijim scenarijima zamišljao velike crvene papagajke kojima se vade zubi. Međutim, ova kliješta su sasvim mala. Upozorio me da me ne bi trebalo boljeti, ali da mogu čuti pucanje i da je to ok. Ja sam znao da to nije ok jer ako čujem pucanje znači da se dio zuba odlomio, a da će ostali dio morati “izmesariti” da izađe.

Uzeo je kliješta i krenuo po zubu naprijed/ nazad. Pretpostavljam da ga je rasklimavao. Mene zaista nije boljelo, mada nije to ni previše ugodno. Nakon cca 20 sekundi je izvadio zub. Nije mi ništa šivao. Stavio je gazu i rekao da popijem lijek ako me kasnije zaboli. Nije me zaboljelo. E da, i dao mi je zub za uspomenu. Zub je odvratan jer ima karijes i crveno od mesa na sebi.

Osjećam se super jer zahvat nije bio bolan, a ne boli me niti nakon popuštanja injekcije. Sve u svemu, sad mi je žao da sam preko godinu dana odgađao taj zahvat jer nije ništa strašno.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.47 / 5   105

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vađenje umnjaka, vadjenje umnjaka, operacija umnjaka, umnjaci, vađenje umnjaka cijena, umnjak, vadenje umnjaka, vađenje zuba cijena, zubi osmice, vadjenje osmice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu