Zubni implantati – trajno rješenje za krezubost

zubni-implantati

Zubni implantat je umjetni korijen zuba koji se postavlja u čeljust i služi kao korijen za umjetni zub, most ili protezu. Dentalni (zubni) implantati su idealna opcija za one koji su izgubili jedan ili više zubiju bilo zbog bolesti poput:

 • karijesa,
 • bolesti desni,
 • starenja ili
 • u nesreći.

skoči na » ugradnja | cijena

Zubni most, proteza i implantati – usporedba

Osobe koje žele nadomjestiti praznu rupu u ustima često su u dilemi uzeti li zubni most koji se oslanja na dva susjedna zuba ili implantat. Evo nekoliko razloga zbog kojih je implantat bolje rješenje:

 • Estetika – zubni implantat izgleda i osjeća se kao da je vaš vlastiti zub. Zubni implantat je spojen u kost pa se s implantatom onemogućuje propadanje kosti i zubnog mesa koje se često javlja kod zubnih mostova i proteza koji nisu na implantatu.
 • Čuvanje zuba – Da bi se postavio zubni most bez implantata potrebno je izbrusiti caklinu sa susjednih zubiju kako bi se na njih nataknuo most. To dovodi do podložnosti bakterijskih upala u zahvaćenom području. Kod zubnih implantanata toga nema.
 • Pouzdanost – Uspješnost postavljanja implantata može se predvidjeti i operativni te postoperativni zahvat uglavnom prolaze bez komplikacija. Današnji titanski implantati dugotrajnije su rješenje.
 • Samopouzdanje– Zubna proteza može ispasti ili ispuštati zvukove. Sa zubnim implantatom možete se široko nasmijati bez bojazni da će vam zubi ispasti.

I jedan razlog zbog kojeg neki odustaju od implantata:

 • Cijena – Implantat zahtjeva veći postupak pa je ugradnja skuplja. Ipak, uz pretpostavku da je implantat kvalitetno ugrađen, dugoročno se više isplati implantat.
Tko je idealan kandidat za zubni implantat?

Idealan kandidat ima jake kosti čeljusti. Jaka kost potrebna je za postavljanje implantata mada se danas kost može i ojačati. Ponekad se u sinus dodaje smjesa u koju se postavlja titansko sidrište. Idealan kandidat ima i zdrave desni. Ukoliko su desni problematične ponekad se prvo pristupa liječenju desni, a tek onda operaciji.

Idealan kandidat si, naravno, može i priuštiti implantat.

Kako izgleda ugradnja implantata?

Ugradnja zubnog implantata odvija se u nekoliko faza.

 1. Priprema – Pregled usne šupljine i čeljusti. Radi se rengenski snimak kako bi se utvrdilo stanje kostiju.
 2. Nadogradnja kostiju – ako volumen ili kvaliteta kosti ne zadovoljava potrebno ju je nadopuniti.
 3. Umetanje implantata – Zubni implantat umeće se u kost. Ovaj postupak radi se u lokalnoj anesteziji i bezbolan je.
 4. Oseointegracija (zacjeljivanje)- Potrebno je neko vrijeme da implantat sraste u kost i da se ostvari dovoljno jak kontakt. Vrijeme sraštanja obično traje 6 do 8 tjedana.
 5. Stavljanje protetike – na implantat koji izgleda kao tipla od titana stavlja se kruna (ukoliko je implantat potpora za samo jedan zub) ili most (ako je potpora za više zubiju).
 6. O implantatu je, baš kao i o zdravom zubu, potrebno voditi brigu. Higijena usne šupljine i redoviti pregledi pomoći će dugovječnost vašeg implantata.

Video – postavljanje mosta na zubne implantate:

Osobe koje žele nadomjestiti praznu rupu u ustima često su u dilemi uzeti li zubni most koji se oslanja na dva susjedna zuba ili implantat. Implantat je skuplje rješenje i zahtijeva veći zahvat, ali je i dugotrajnije i zdravije rješenje.

Osjećaj zuba na implantatu sasvim je prirodan i osoba lako može zaboraviti da nema pravi zub.

Zubni implantati koriste se:

 • za zamjenu jednog ili više zubiju i to bez ikakvog utjecaja na okolne zube,
 • kao potpora za most ili za protezu.

Zubni implantati – cijena

Cijena zubnog implantata s krunom ovisi o nekoliko detalja:

 • o materijalu od kojeg se radi implantat i o dobavljaču (kineski implantati jeftiniji su od ostalih), isto vrijedi i za krunu,
 • o zubu, npr. četvorka može biti jeftinija od sedmice jer je potrebno manje materijala,
 • o stanju čeljusti i o tome je li potrebno prvo zaliječiti desni pa tek onda pristupiti operaciji,
 • o iskustvu kirurga i stomatologa (oni sa manje iskustva obično imaju i niže cijene),
 • o zemlji u kojoj se zahvat obavlja – Hrvatska ima jeftinije cijene od europskog prosjeka, ali BiH i Srbija su još povoljnije.

Dobro je uvijek zatražiti nekoliko mišljenja pa usporediti cijenu i očekivanu kvalitetu usluge.

Sada, kada smo sve to rekli, možemo reći da je cijena implantata:

 • baza, tj. implantat – od 2 000 pa do 4 000 kn,
 • kruna (zub )- od 2 000 do 5 000 kn.

Sve zajedno, implantat s krunom i svim potrebnim pregledima košta oko 6 000 do 9 000 kuna (800 – 1200 eura). Ako vam se to čini skupo valja reći da je Hrvatska dosta jeftinija od europskog prosjeka. Kod nas je čak razvijen i dentalni turizam. Engleski pacijenti dolaze u Hrvatsku stavljati implantate jer im se to puno više isplati.

U Bosni i Srbiji cijena implantata je nešto niža nego u Hrvatskoj i implantat sa zubom je moguće dobiti već za 500 eura.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   30

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: umjetni zubi, zubni implantati cijena u bosni, umjetni zubi cijena, umjetni zub, umjetni zub cijena, navlake za zube cijena u bosni, cijena zubnih implantata u bosni, zub na šaraf cijena, cijena umjetnog zuba, implantati cijena u bih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu