Pulpitis i vađenje zubnog živca (pulpe)

vadenje zuba

Ukoliko pokvareni zub nije na vrijeme tretiran ili je loše tretiran pa se infekcija nastavlja razvijati, karijes može zahvatiti unutrašnjost zuba, tj. zubnu pulpu. Ukoliko je karijes napredovao i došao do pulpe dolazi do pulpitisa. Ozljeda i trauma zuba također mogu uzrokovati pulpitis.

Zanima li vas ovo: bol zuba na hladno

Zubna pulpa je meko tkivo prožeto živčanim vlaknima. Nju okružuje unutarnji sloj zuba, dentin, a na dentin se nastavlja caklina, površinski sloj zuba.

Pulpitis

Simptomi upale živca tj. pulpe

Simptomi koji se javljaju kod upale pulpe uzrokovane karijesom su velika osjetljivost na temperaturu, toplo i hladno. Stomatolog može testirati reakciju na hladni podražaj i po reakciji procijeniti u kakvom je pulpa stanju i može li ju se spasiti ili ne.

Liječenje, vađenje živca

Ukoliko se zubar odluči liječiti pulpu procedura je takva da se u zub stavlja umirujuće sredstvo te se zub zatvara. Nakon nekog vremena pulpa će se oporaviti i bol će nestati.

Ukoliko je potrebno odstranjivanje tkiva iz korijenskog kanala zubar će obaviti endodontski zahvat.

Kako izgleda endodontski zahvat?

  1. Prije “vađenja živca” radi se rengenski snimak zuba kako bi se vidjelo u kakvom je stanju i koliko ima kanala. Sam proces počinje davanjem anestezije i otvaranjem rupe na vrhu zuba.
  2. Dva su moguća nastavka. Prvi je da se u zub dodaje sredstvo (otrov) koji će dokrajčiti živčana vlakna. Ovo se radi onda kada je velik dio pulpe još funkcionalan. Nakon što se to dogodi kreće se s vađenjem pulpe iz kanala.
  3. Ukoliko se u zub ne dodaje sredstvo (prvi korak se preskače) kreče se na vađenje pulpe. Vađenje živca, ukoliko je pulpa još živa, može unatoč primljenoj anesteziji biti bolno. Stomatolog s iglicama (svrdlom) ulazi u svaki od kanala i uklanja ostatak pulpe.
  4. Nakon toga se zub puni zamjenskom tvari.
  5. Radi se ponovna rendgenska slika da se vidi jesu li kanali do kraja začepljeni zamjenskom tvari (ukoliko nisu može doći do infekcije).
  6. Ako je sve u redu kreće se u formiranje zuba izradom plombe ili krune, a ponekad se u kanal stavlja i korijenski kolčić (potpora za krunu).

Ako je postupak uspješno obavljen zub je hermetički zatvoren i služit će svojem vlasniku još dugi niz godina.

Kako zub bez pulpe više nije živ (on je avitalan), caklina će s vremenom potamniti. Tamni zub može se izbijeliti.

Što ako se pulpitis na vrijeme ne izliječi?

Ukoliko se upala ne tretira velika je vjerojatnost da će tkivo unutar zuba usred propadanja samo odumrijeti i bol će nestati. Ipak, tako odumrijela unutrašnjost zuba podložna je napadima mikroorganizama i može doći do infekcije koja se širi prvo na korijen zuba pa na okolno područje. Bez obzira u kojem se trenutku pulpitis dijagnosticira, pribjegava se endodontskom zahvatu ili, kako obično kažemo, vađenju zubnog živca.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.06 / 5   31

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala zubnog zivca, upala zivca zuba, vađenje živca iz zuba, zubni zivac, vađenje zubnog zivca, pulpitis, upaljen zivac zuba simptomi, upala pulpe, upala zubnog živca simptomi, upala zubne pulpe, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu