Čišćenje jezika za svježi dah i lijepi osmijeh

Čišćenje jezika

Bijeli jezik uzrokuje neugodan zadah i pogoduje razvoju bakterija. Čišćenje jezika u nekim kulturama smatra se jednako važnim kao i pranje zubiju. I to ne bez razloga. Svjež dah i zdrav osmjeh počinju na jeziku.

Kako bakterije na jeziku uzrokuju loš zadah?

Naša usta prirodan su okoliš za razne bakterije. Većina tih bakterija ne uzrokuje neugodan miris. Bakterije koje uzrokuju neugodan miris uglavnom su anaerobne bakterije, tj. bakterije koje u svojem metabolizmu ne koriste kisik i nastanjuju se uglavnom tamo gdje kisika nema.

One stvaraju sloj zbog kojega je jezik bijele boje. Takve bakterije u ustima stvaraju spojeve sa sumporom, a sumpor je glavni krivac lošeg zadaha.

Bijeli jezik = anaerobne bakterije?

U ustima anaerobnih bakterija najviše ima na jeziku. Ima ih i između zubiju kao i ispod zubnog mesa, na mjestima koja su nam teško dostupna za čišćenje.

Da bi bakterije preživjele na jeziku mora se prvo razviti bijeli sluzni sloj koji prekriva jezik. Taj sloj će ih zaštititi od za njih pogubnog kisika.

Ispod sloja razmnožavaju se anaerobne bakterije i stvaraju se spojevi sa sumporom. Što je bijeli sloj na jeziku deblji, one će se brže razmnožavati.

Više o tome koji su uzroci bijelog jezika možete doznati u našem članku – Što uzrokuje bijeli jezik? 

Zašto loš zadah imamo najčešće ujutro?

Anaerobne bakterije ne vole vodu jer ona sadrži kisik koji im šteti. Zato kada pijemo puno vode i kada imamo puno sline u ustima otežavamo bakterijama razmnožavanje. Dok spavamo lučimo manje sline.

Suha okolina pogoduje razvoju bakterija. To posebno dolazi do izražaja kod onih koji dišu na usta ili hrču, u njihovim suhim ustima bakterije imaju hotel s pet zvjezdica.

Oni koji piju puno alkohola, a čak i oni koji koriste sredstva za ispiranja usta koja sadrže alkohol također mogu imati suha usta jer alkohol isušuje. Sredstvo za svježi dah koje je na bazi alkohola kratkoročno popravlja dah jer sadrži neki osvježavajući sastojak, najčešće mentu, ali dugoročno zapravo kvari dah jer isušuje usta.

Bijelom jeziku i lošem zadahu pogoduju:
 1. Konzumacija alkohola i preparati za čišćenje usta na bazi alkohola jer isušuju usta.
 2. Kava i kisela hrana jer smanjuju pH vrijednost u ustima što pogoduje bakterijama
 3. Izbrazdani jezik – genetski, neki ljudi imaju više, a neki manje izbrazdan jezik. Jako izbrazdan jezik dodatno pogoduje razvoju bakterija.
 4. Disanje na usta, a ne na nos.
 5. Nedovoljna konzumacija vode.

Da bismo imali svježi dah trebamo se riješiti bijelog sloja s jezika kao i bakterija koje žive ispod njega.

Foto: Photospin

Riješiti se zadaha je jednostavno, u tri koraka:

1. Nabaviti spravu za čišćenje jezika

Danas se prodaju četkice za zube koje sa stražnje strane imaju hrapavu površinu koja služi za čišćenje jezika. S njima NEĆETE uspješno očistiti jezik, takvi dodaci su nedjelotvorni.

Dobra sprava za čišćenje jezika obično je metalna ili plastična. Nažalost, spravu za čišćenje jezika nije baš jednostavno pronaći u Hrvatskoj (barem u trenutku pisanja ovog članka). Autor teksta ju je bezuspješno tražio u supermarketima i ljekarnama.

Na kraju ju je našao u Yoga centru i to vrlo povoljno, za cijenu od 10 kn. Čini se da je čišćenje jezika još uvijek pomalo tabu tema u zapadnjačkoj kulturi kad sredstva za higijenu moramo tražiti u Yoga centru umjesto u ljekarni i trgovini.

2. Ostružite bijeli sloj s jezika

Uzmite spravu i krenite strugati jezik. Po mogućnosti obuhvatite što veću površinu jezika. Veća koncentracija bakterija nalazi se na stražnjem djelu jezika nego na prednjem. Spravu prislonite uz jezik. Ne brinite, nećete oštetiti jezik ako malo jače pritisnete.

Ponovite struganje nekoliko puta dok ne pokupite svu bijelu tvar s jezika. Kad ste gotovi dobro isperite spravu.
Da ste uspješno ostrugali jezik vidjet ćete po tome što će on nakon čišćenja biti u svojoj prirodnoj boji i bez bijelog sloja.

3. Uklanjanje bakterija s jezika pastom za zube

Nakon što ste pravilno obavili čišćenje jezika, uspješno ste odstranili bijele naslage koje sadrže sumporne spojeve koji stvaraju smrad. Sada kada ih nema bakterije se neko vrijeme neće moći razmnožavati. No, same bakterije su ostale u ustima jer su one ispod bijelog sloja i uz sam jezik.

Zato je dobro za kraj oprati jezik pastom za zube. Nanesite pastu za zube na jezik i ostavite pola minute da se pasta upije. Nakon toga sastružite sve što je na jeziku ostalo zajedno s zubnom pastom i isperite usta običnom vodom.

Da rezimiramo:

Lijep i zdrav jezik je onaj bez bijelih naslaga i bez bakterija koje uzrokuju loš zadah. Da bismo postigli takav jezik trebamo ga čistiti. To činimo:

 • Struganjem pomoću sprave za čišćenje jezika kako bi se uklonio bijeli sloj.
 • Utrljavanjem paste za zube u očišćeni jezik i ispiranjem kako bi se uklonilo što više bakterija.

Prirodne metode za otklanjanje zadaha

Jedan od najčešćih uzroka neugodna zadaha su neliječene zubne infekcije i bolesti probavnog trakta. Pripremili smo i neke prirodne metode koje će vam pomoći u slučaju da plastična ”četkica” ne pomaže. 

 • Kako biste se riješili neugodnog zadaha možete prakticirati žvakanje listova peršina
 • Žvakati možete i sjeme anisa, komorača. Pokušati možete i s vlascem, kardamom ili kimom.
 • Preporučujemo ispijanje čaja od piskavice ili paprene metvice
 • Svakodnevno ispiranje usne šupljine čajem crvene pupavice također se pokazalo učinkovito u otklanjanju lošeg zadaha.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.35 / 5   34

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bijeli jezik kod odraslih, bijele naslage na jeziku, kako ocistiti jezik, ciscenje jezika, bakterije na jeziku, bijele naslage na jeziku kod odraslih, naslage na jeziku, kako ocistiti jezik od belih naslaga, kako se rijesiti bijelog jezika, kako oprati jezik, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu