Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Kvrga (aterom, cista lojnih žlijezda) na glavi – uzroci, simptomi, posljedice

Kvrga na glavi (aterom)

Aterom (lojna kvrga, epidermalna cista, cista lojnih žlijezda ili lojna cista) je naziv za dobroćudnu cistu lojne žlijezde koja raste uglavnom na području glave iako se može javiti i na drugim dijelovima tijela.

Lojne ciste, odnosno ciste lojnih žlijezda su najčešće bezbolne, ali predstavljaju estetski problem ili izazivaju nelagodu ako se upale. Veličina kvrge ovisi o količini loja i jačini sekrecije, a kreće se od 0.5 cm pa naviše.

Što su žlijezde lojnice?

Žlijezde lojnice su egzokrine žlijezde smještene u koži uz korijen dlake koje izlučuju loj. Loj je masna ili voštana tvar koja štiti kožu od hladnoće i sušenja, odnosno služi za podmazivanje i vodootpornost kože.

Iako je najviše žlijezda lojnica smješteno na licu i vlasištu, one se nalaze i na ostalim dijelovima kože, osim na dlanovima i tabanima.

Kako i kod koga nastaje aterom – uzroci

Aterom ili cista lojne žlijezde nastaje kada se izvodni kanali lojnih žlijezda začepe. Loj se tada nakuplja unutar žlijezde i stvara se cista oko koje se formira omotač, odnosno kapsula. S vremenom se količina nakupljenog loja povećava, cista postepeno raste te postaje vidljiva kao izraslina na koži.

Otok folikula dlake smještenog uz lojnicu također može ometati njeno pražnjenje i tako dovesti do stvaranja ciste.

Ateromi se javljaju nešto češće kod muškaraca zbog masnije kože, dok su, što se lokalizacije tiče, kod žena učestaliji na području vlasišta. Sklonost aknama i pojačanom znojenju je povezana i s većom šansom za pojavu ateroma.

Aterom – simptomi

Ateromi, ako nisu upaljeni, su bezbolni čvorići na koži veličine od 5 milimetara do nekoliko centimetara. Na dodir su mekane ili tvrde konzistencije, žućkaste boje ili boje kože.

Može doći do pojave jednog ili više ateroma. Multipli ateromi se često viđaju na vlasištu kod žena.

Aterom na glavi

Najčešće se javljaju na području glave – na vlasištu, iza ušiju, na licu, kapcima, stražnjoj strani vrata. Mogu se javiti i na drugim dijelovima tijela, osobito na područjima gdje je koža prirodno masnija, kao što je područje leđa.

Upala i istiskivanje ateroma

Upalno promijenjen aterom je bolan, crven, s ili bez vidljivog žućkastog sadržaja. Gnojni sadržaj neugodnog mirisa ispunjava cistu te može curiti van.

Koža oko upaljenog ateroma je topla i crvena.

Upaljene, kao i one neupaljene, aterome je bitno ne dirati i ne istiskivati. Time se upala može pogoršati, a stanje se neće popraviti, odnosno aterom se tako ne može izliječiti jer kapsula i dalje ostaje u koži što vodi do daljnjeg nakupljanja loja.  

Kvrga na glavi kod djece

Ako primijetite kvrgu na glavi svog djeteta, provjerite o čemu je riječ s liječnikom.

Liječenje ateroma

Jedino uspješno liječenje ateroma je kirurško uklanjanje

Bitno je naglasiti da se jedino aterom na kojem upala nije prisutna može kirurški odstraniti.

Naime, upaljeno promijenjeni aterom se prvenstveno tretira antibioticima, bilo lokalno (masti, kreme) bilo sistemno (pijenje antibiotika). Način liječenja ovisi o lokalizaciji i jačini upale.

Upaljeni aterom je ponekad potrebno i “očistiti”. Uz lokalnu anesteziju se napravi mali rez na ateromu te se gnojni sadržaj odstrani, s ili bez postavljanja drena. Ovo nije konačno rješenje jer se time ne miče kapsula ni žlijezda te je moguće ponovno nakupljanje loja i stvaranje “kvrge” s ili bez upale.

Aterom bez upale se učinkovito liječi tako da se kirurški, u lokalnoj anesteziji, odstrani kompletni sadržaj, s kapsulom. Ako se rana šiva, konci se uklanjaju za 5 – 7 dana. Oporavak je brz, a nikakva posebna postoperativna njega nije potrebna.

Uklanjanje se obavlja uz uputnicu, kod kirurga kojem će vas uputiti vaš obiteljski liječnik. Boravak u bolnici nije potreban.

Također, aterom možete odstraniti i privatno u raznim poliklinikama. Cijene se kreću između 700 i 1000 kn te se cijena povećava ako se uklanja veći broj ateroma.

Kvrga na glavi – ostali uzroci

Kvrga na čelu žene

Kvrga na glavi je najčešće posljedica blaže ili teže traume, odnosno ozljede.

Kao što je već rečeno, ateromi (oni bez, kao i oni s upalom) se nalaze često i na stražnjoj strani vrata. No, na tom području su česti i folikulitisi, furunkuli i karbunkuli. Folikulitis predstavlja upalu folikula dlake. Ako je upalom zahvaćeno dublje tkivo ili više folikula, javlja se furunkul. Karbunkul je nakupina furunkula koji su međusobno povezani.

“Kvrge” na zatiljku mogu biti i povećani limfni čvorovi.

Osim ateroma, na kapcima se javljaju i ksantelazme. Ksantelazme su posljedica nakupljanja lipidnog materijala u potkožju gornjih i donjih kapaka. Mogu, ali i ne moraju, biti povezane s poremećajem lipida.

Mnogi aterom miješanju s lipomom. Lipom je najčešći dobroćudni tumor mekog tkiva koji nastaje iz masnih stanica. To su mekše ili tvrđe izbočine, okruglog ili ovalnog oblika, različite veličine i lokalizacije.

Za svaku novonastalu kvrgu na glavi obavezno se javite liječniku jer je uzroka za njen nastanak mnogo te neke mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Nemojte je dirati, istiskivati niti tretirati “na svoju ruku”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.89 / 5   37

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu