Bakerova cista (poplitealna cista) – uzroci, simptomi, liječenje

bakerova-cista

Bakerova cista poznata još kao poplitealna ili potkoljenična cista. Bakerova cista je oteklina u prostoru potkoljenice koja uzrokuje ukočenost i bol u koljenu. Najčešće posljedica bolesti zglobova kao što je artritis.

Nastaje kao proširenje burze ili sinovije (izvan zglobne čahure) te ju karakterizira upalna reakcija. Najčešće je lokalizirana točno iza koljena, ispunjena je tekućinom te dovodi do ograničenosti pokreta u koljenu.

Uzroci Bakerove ciste

Glavni uzrok Bakerove ciste je sinovijalna tekućina koja podmazuje tetive i hrskavice u koljenima. Sinovijalna tekućina cirkulira u vrećicama, koje nazivamo burse, što pomaže koljenima da se pomiču glatko i da se smanji trenje.

Ako koljeno stvara velike količine sinovijalne tekućine, ona se akumulira u prostoru iza njega što onda dovodi do Bakerove ciste. Cista se s vremenom može povećavati, a stanje je praćeno oticanjem koljena.

Uzrok nastanka Bakerove ciste mogu biti akutne ozljede koljena ili prenaprezanje u koljenu zbog kojeg dolazi do oštećenja koljena, zglobne hrskavice te ostalih mekših struktura u koljenu.

Bakerova cista uzrokovana reumatoidnim artritisom, reaktivnim artritisom ili osteoartritisom češće se pojavljuje kod žena nakon menopauze. Ta stanja povezana su sa smanjenim lučenjem estrogena.

Akumulacija sinovijalne tekućine najčešće je uzrokovana:

 • Reumatoidnim artritisom – upalni oblik artritisa.
 • Reaktivnim artritisom – kronična vrsta artritisa koja uključuje upalu zglobova, očiju i mokraćnog ili probavnog sustava.
 • Osteoartritisom – oblik artritisa uzrokovan upalom i gubitkom hrskavice u zglobovima.
 • Septičkim artritisom – upala zglobova uzrokovana bakterijskom infekcijom
 • Gihtom – povišena razina mokraćne kiseline u krvi koja uzrokuje nakupljanje kristala oko zglobova.
 • Lupusom – autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada normalno i zdravo tkivo
 • Hemofilijom – nasljedna bolest u kojoj se krv ne uspijeva ispravno zgrušavati
 • Psorijazom – bolest koja uključuje suhe i ljuskave promjene na koži
 • Ozljedom ili traumom koljena

Simptomi Bakerove ciste

Bakerova cista uglavnom se može napipati sa stražnje strane koljena. S pojavom ciste može doći do pojave boli ili nelagode prilikom obavljanja fizičke aktivnosti koja uključuje savijanje koljena. Bol je uglavnom uzrokovana bolešću zbog koje se cista stvorila, a ne kao posljedica ciste.

Cista se može povećavati i smanjivati, može čak i puknuti ispod kože. Pucanje ciste obilježeno je pojavom boli i otoka oko stražnje strane koljena. Bez obzira na to što je došlo do pucanja ciste – problem se nije riješio. Cista se najčešće vraća i to u vrlo kratkom roku.

Jača bol pojavljuje se u potpuno ispravljenom ili potpuno savijenom položaju noge. 

U nekim slučajevima može se dogoditi da osoba ne iskusi nikakve simptome Bakerove ciste, dok kod drugih simptomi mogu uključivati:

 • bol u koljenu i u listu
 • oteklinu ili kvrgu iza koljena, što je jedan od glavnih simptoma
 • nakupljanje tekućine oko koljena
 • nestabilno i ukočeno koljeno

Svakako posjetite liječnika ako osjetite bol ili oticanje u koljenu kao i kvrgu iza koljena koja je jedna od glavnih simptoma Bakerove ciste. Iako je to vrlo rijetko, kvrga iza koljena može biti uzrok aneurizme ili tumora pa zato svakako preporučujemo da obavite detaljan pregled kod liječnika. Po svojem mikroskopskom izgledu, Bakerova cista se čak ubraja u tumorima slična stanja.

Bitno za napomenuti je i da – ako primijetite da zbog boli u koljenu izbjegavate određene pokrete ili ako mijenjate neke pokrete (drugačije hodate) – obavezno se javite ortopedu. ”Poštedno hodanje” osim atrofije mišića može izazvati uništavanje drugih dijelova koljena. 

Liječenje Bakerove ciste

U većini slučajeva, neko veće liječenje Bakerove ciste nije potrebno. U svakom slučaju, posavjetujte se s liječnikom koji će vas uputiti na najbolja moguća rješenja.

Bakerova cista uglavnom se tretira neoperativno – što uključuje fizikalnu terapiju. Operacija se preporučuje tek kada cista stvara veliku nelagodu i poteškoće prilikom bavljenja bilo kojom aktivnosti, te u slučaju da se nije smanjila čak ni nakon tretmana fizikalnom terapijom.

Operacija ciste nije najbolje rješenje, jer se tada uklanja cista, ali ne i uzrok nastajanja ciste – stoga se cista nažalost vrlo brzo ponovno vraća. Način tretiranja ciste svakako ovisi i o uzroku nastanka ciste. Tek kada se otkrije pravi uzrok nastajanja ciste i kada se taj uzrok pravovaljano tretira – moguće je spriječiti nastajanje ciste.

Glavni cilj bilo koje metode liječenja je spriječiti oticanje i bol u koljenu (jer se tada cista puni i povećava). Tretman obično traje oko 4 tjedna, ali može potrajati i duže – ovisno o kojoj se bolesti radi i u kojem je stadiju ta bolest. 

Operacija koljena

Liječnik vam može preporučiti terapiju kod kuće koja može uključivati:

 • Hlađenje bolnog područja ledom – tzv. krioterapija (izbjegavajte direktan kontakt između kože i leda).
 • Odmor od fizičkih aktivnosti – pogotovo onih koje uzrokuju bolove.
 • Kompresivni zavoj koji će pomoći stabilizirati zglobove.

Ako je cista velika, uzrokuje jaku bol i predstavlja veliki problem, vaš liječnik vam može preporučiti sljedeće:

 • kortikosteroidne lijekove koji će smanjiti upalu
 • drenažnu terapiju pomoću koje se vadi višak tekućine iz koljena
 • fizikalnu terapiju pomoću koje jačamo mišiće donjeg dijela tijela

Ako niti jedna vrsta terapije ne pomaže ni nakon dužeg liječenja, a javljaju se brojna nova oštećenja neizbježnja je artroskopija. Artroskopija je ortopedska kirurška procedura koja se danas izvodi na gotovo svim zglobovima u tijelu.

Glavna prednost artroskopije je to što se zglob ne mora otvarati i zatvarati pa se samim time uspjeva očuvati tkivo zgloba, vrijeme operacije je kraće kao i vrijeme oporavka.

Kada je u pitanju Bakerova cista, prirodno liječenje nažalost nije djelotvorno. Morate prvo doznati uzrok zbog kojeg cista nastaje, a potom i prilagoditi liječenje uzroku.

Preporučujemo čitanje članka – Muči li vas bolno koljeno? 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.84 / 5   55

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cista u koljenu, bakerova cista, bekerova cista, bekerova cista prirodno lecenje, oteklina ispod koljena, prirodno liječenje bakerove ciste, cista na koljenu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu