Stručno odobrava

,

Psorijaza – uzroci, simptomi i liječenje

psorijaza

Psorijaza je kronična bolest kože, odnosno vrlo čest kožni poremećaj koji dovodi do promjena u životnom ciklusu kožnih stanica. Karakterizirana je pojavom upalnog eritema (crvenila) na koži i odebljanjima kože koja su prekrivena srebrno-bijelim i suhim ljuskama.

Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, trupu, ali mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela.

Psorijaza je relativno česta kožna bolest od koje u većoj ili manjoj mjeri pati oko 5% ljudi. Psorijaza najčešće pogađa osobe između 20. i 40. godine života.

Psorijaza uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože, a posljedično i zadebljanje kože sa simptomima poput svrbeža, suhoće i crvenih, ponekad bolnih mrlja. Psorijaza nije zarazna.

Psorijaza je kronična, dugotrajna bolest. Ne utječe na opće zdravlje, sve dok nije zanemarena ili ako se pojavljuje u starijoj ili vrlo ranoj dobi.

Simptomi psorijaze se pojavljuju periodično i osobito su izraženi pod utjecajem određenih faktora, kao što su: hladnije vrijeme, infekcije, ozljede kože, neki lijekovi, stres, pušenje i alkohol.

Primarni cilj liječenja je zaustavljanje rasta stanica kože. Premda ne postoji lijek, tretmani za psorijazu mogu pružiti značajno olakšanje.

Prirodni lijekovi i kreme te izbjegavanje pretjeranog izlaganja prirodnom sunčevom svjetlu također mogu ublažiti simptome.

psorijaza kozna bolest
Foto: Photospin

Psorijaza – uzrok

Uzrok psorijaze nije u potpunosti poznat. Smatra se da je psorijaza povezana s problemima imunološkog sustava i stanica u tijelu. Točnije, T-stanice (bijele stanice ili T-limfociti) koje uobičajeno putuju tijelom i detektiraju strane supstance kao što su virusi i bakterije, počinju napadati zdrave stanice kože greškom, kao da je riječ o infekciji.

T-stanice uzrokuju pretjeran imunološki odgovor, a posljedica je proširenje krvnih žila u koži i povećanje ostalih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože.

Te promjene rezultiraju povećanom proizvodnjom zdravih stanica kože i povećanim brojem T-stanica i drugih bijelih krvnih stanica.

Tako je ciklus izmjene kože ubrzan (traje nekoliko dana), umjesto tjedana. Mrtva koža i bijele krvne stanice stvaraju debele i ljuskaste mrlje na površini kože te se to obično ne zaustavlja, osim ako liječenje prekine ciklus.

Okolišni čimbenici poput infekcija, psihičkog stresa, pušenja i lijekova također djeluju na nastanak bolesti. 

Tijekom ljetnih mjeseci, sunčanje se preporučuje, ali postupno i u kombinaciji s prehranom bogatom vitaminima.

Potrebno je izbjegavati: suhomesnate proizvode, svinjsko meso, kiselu hranu, crnu kavu, čokoladu, kakao, med, sve vrste ribljih konzervi, mesne konzerve, grašak, grah, leću te sve vrste alkohola.

Psorijaza – simptomi

Kod psorijaze se na koži javljaju tamnoružičasta uzdignuta ili zadebljana područja, prekrivena srebrno-bijelim ljuskama koja obično ne uzrokuju nelagodu. Međutim, ponekad mjesta izbijanja mogu biti svrbljiva i bolna. Zadebljanja su različitog oblika i veličine te oštro ograničena – od malih sitnih mrljica do velikih pjega koje prekrivaju velike površine kože.

Najčešća mjesta izbijanja psorijaze su koljena, laktovi i vlasište. Nešto rjeđe, psorijaza se može pojaviti u području pazuhu, ispod dojki, na spolnim organima ili oko analnog otvora.

Kada se javlja na rukama ili nogama, psorijaza može biti u obliku mjehurića ispunjenih bijelim gnojem te zadebljale i ljuskave kože. Ponekad se psorijaza može javiti i na noktima – tada nokti postaju zadebljali, rupičasti te se počinju odvajati od kože, što može biti vrlo neugodno.

Otprilike 7% ljudi koji boluju od psorijaze pate i od natečenih zglobova. To stanje se zove psorijatični artritis. Javljaju se ukočeni i natečeni zglobovi.

Znakovi i simptomi psorijaze mogu varirati od osobe do osobe, no obično uključuju jedan ili više sljedećih simptoma:

 • crvene mrlje na koži prekrivene srebrnim ljuskicama,
 • suha, ispucala koža koja može krvariti,
 • svrbež, peckanje ili bol,
 • tanki i oštećeni nokti, skloni pucanju i listanju,
 • natečeni i ukočeni zglobovi.

Simptomi psorijaze prolaze nekoliko ciklusa, od vrlo izraženih prema slabijima pa čak i do potpune remisije

psorijaza na laktu
Foto: Photospin

Čimbenici koji pogoršavaju simptome psorijaze

Psorijaza obično počinje ili se pogoršava pod utjecajem sljedećih čimbenika:

Američki znanstvenik Samuel Bremmer, uz nekoliko svojih kolega s prestižnih američkih sveučilišta, otkrio je značajnu povezanost pretilosti i psorijaze o čemu je više pisao u svojoj znanstvenoj studiji Obesity and psoriasis: From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation.

U svojem istraživanju posebno naglašava: “Zbog različitih razloga, pretile osobe sa psorijazom često je teže liječiti. Brojna izvješća navode povezanost između pretilosti i psorijaze. U usporedbi s bolesnicima koji nisu pretili, a boluju od psorijaze, pretili bolesnici sa psorijazom imaju veću vjerojatnost da će doživjeti određene štetne nuspojave lijekova i manje je vjerojatno da će im organizam pozitivno odgovoriti na sustavne terapije. Upravo zbog toga, zabrinutost zbog sigurnosti i učinkovitosti liječenja pretilih osoba sa psorijazom je važna napomena za sve one koji se bore s takvim okolnostima.“

psorijaza nokta
Foto: Photospin

Dijagnoza psorijaze

Dijagnoza psorijaze se najčešće postavlja na osnovi kliničkog pregleda i raspodjele promjena. Biopsijom se dijagnoza može potvrditi.

Bolest se klasificira kao relativno blaga, umjerena ili teška. Stupanj psorijaze se obično postavlja na osnovi nošenja osobe s bolešću, odnosno utjecaja na svakodnevni život.

Psorijaza – liječenje

Psorijaza se nikada ne može u potpunosti izliječiti i liječenje je simptomatsko, što znači da je cilj tretmana ublažavanje simptoma, poput zadebljane, ljuskave kože sklone crvenilu te sprječavanje rasta kožnih stanica.

Kreme i masti koje se primjenjuju na koži mogu učinkovito liječiti blagu i umjerenu psorijazu.

Kada je bolest teža, kreme će se koristiti u kombinaciji s oralnim lijekovima ili fototerapijom.

Najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka, obično na bazi salicilne kiseline ili lokalni protuupalni lijekovi (kortikosteroidi).

Salicilna kiselina će pomoći u omekšavanju i odstranjivanju ljuskica s kože, a osim toga će povećati apsorpciju drugih sredstava. Salicilna kiselina je osobito korisna za liječenje vlasišta.

Kortikosteroidi se primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male otporne promjene na koži. Sistemska primjena kortikosteroida može samo dodatno pogoršati stanje, stoga se ne smije primjenjivati niti za jedan oblik psorijaze.

Psorijaza – prirodno liječenje i samopomoć

Osim lokalne primjene prirodnih krema, kod psorijaze se preporučuje i sljedeće:

 • Svakodnevno kupanje – pomaže ukloniti ljuskice i mrtvu kožu te smiruje nadraženu kožu. Koristite prirodne sapune i izbjegavajte one koji mogu još više nadražiti vašu kožu.
 • Koristite hidratantne kreme ili prirodna ulja nakon kupanja – pomažu u zadržavanju vlažnosti kože i sprječavaju njezino isušivanje.
 • Izlažite svoju kožu manjim količinama prirodnog sunčevog svjetla – umjereno izlaganje se preporučuje, no u slučaju pretjeranog izlaganja suncu, a osobito uz znojenje, simptomi se mogu pogoršati.
 • Izbjegavajte čimbenike koji pogoršavaju simptome psorijaze.
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete.
 • Povećajte unos sirovog povrća i voća. Mediteranska prehrana također bi trebala biti djelotvorna protiv psorijaze.
 • Trebali biste pristupiti programu detoksikacije organizma. Čišćenje organizma možete vršiti uz pomoć čajeva i posebnih dodataka.
 • U liječenju psorijaze može pomoći zelena glina koja je certificirana za oralnu upotrebu. Navečer razmutite čajnu žličicu zelene gline u 2 dcl vode.
 • Sikavica je bogata silimarinom koji je snažan antioksidans, gotovo deset puta jači od vitamina E te kao takav izvrstan je lijek za tretiranje psorijaze.
 • Korijen čička tradicionalno se upotrebljava za liječenje upalnih stanja kože. Žličicu korijena čička kuhajte u 3,5 dcl vode, najmanje 10 minuta, nakon toga otopinu procijedite i pijte tri puta na dan.
 • Ostale biljke koje vam mogu pomoći u liječenju psorijaze su: češnjak, divlji luk, kopriva, neven i orah.
 • Ulje crnog kima se koristi oralno. Može se nanositi na oboljela mjesta.
 • Ulje noćurka i boražine koriste se kod liječenja psorijaze, ekcema, dermatitisa te ostalih upalnih stanja kože.
 • Kantarionovo ulje pomoći će kod zacjeljivanja kože, a možete ga nabaviti u svakoj ljekarni.
 • Aloe vera je staro poznato sredstvo za liječenje upalnih stanja kože. Omekšava, hidratizira i štiti kožu.

Nedavno istraživanje objavljeno u britanskom dermatološkom časopisu British Journal of Dermatology naglašava povezanost psihosocijalnog stresa i pogoršanja simptoma psorijaze.

Na temelju dosadašnjih proučavanja, znanstvenici ističu da je fiziološki odgovor na stres kod bolesnika sa psorijazom znatno drugačiji nego kod zdravih osoba što se očituje u neurološkim promjenama. Psihološki stres dovodi do redistribucije leukocita s povećanim ulaskom upalnih stanica u kožu što može značajno pogoršati psorijazu.

Posebno se sugerira uvođenje edukacija o smanjenju stresa što bi uvelike pomoglo mnogim oboljelima od psorijaze.

Poslušajte što o liječenju psorijaze kaže dr. Dinko Kaliterna:

Članak uređen:

Izvori:

 1. Bremmer, S., Van Voorhees, A. S., Hsu, S., Korman, N. J., Lebwohl, M. G., Young, M. i Blauvelt, A. (2010). Obesity and psoriasis: From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation. Journal of the American Academy of Dermatology, 63(6), 1058-1069.
 2. Hunter, H., Griffiths, C. i Kleyn, C. (2013). Does psychosocial stress play a role in the exacerbation of psoriasis? British Journal of Dermatology, 169(5), 965-974.
 3. Menon, K., Van Voorhees, A. S., Bebo, B. F., Gladman, D. D., Hsu, S., Kalb, R. E. i Strober, B. E. (2010). Psoriasis in patients with HIV infection: From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation. Journal of the American Academy of Dermatology, 62(2), 291-299.

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.24 / 5   45

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: psorijaza simptomi, psorijaza liječenje, psorijaza slike, lijecenje psorijaze, psorijaza lijek, psorijaza uzrok, kako liječiti psorijazu, Lijek za psorijazu, psorijaza bolest, psorijaze slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Psorijaza – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje