Grašak kao prilog: Recepti koji će podići svako jelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Grašak je mahunarka koja se najčešće na našem stolu nađe uklopljena u rižu, odnosno rizi-bizi, a zbog svojih nutritivnih vrijednosti i jednostavne pripreme zaslužuje malo više pažnje.
Svježi grašak na 100 g sadrži tek oko 80 kalorija, a donosi po pet grama proteina i vlakana, vitamine C, K i A, željezo, kalij, magnezij te folat. Osim toga, sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin koji čuvaju naše oči.
Birajte svježi ili smrznuti grašak koji će imati podjednaki udio nabrojanih nutrijenata, iako je dostupan i konzervirani, no taj grašak može sadržavati manje vitamina C te sadrži dodanu sol.
Osim toga, lako je dostupna i relativno je jeftina, a nutritivna namirnica. Donosimo nekoliko ideja za grašak kao prilog, a vi odaberite koji ćete prvi isprobati.
Grašak kao prilog mesu
Za ovaj recept trebat će vam tek pokoji sastojak, a odličan je način kako se riješiti već otvorenog parmezana, maslaca ili vrhnja za kuhanje.
Sastojci:
- 300 g smrznutog ili svježeg graška
- 1 jušna žlica maslaca
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 50 ml malomasnog vrhnja za kuhanje
- 30 g parmezana
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na maslacu dinstajte češnjak oko pola minute, zatim dodajte grašak i nastavite dinstati još oko četiri minute.
- Ulijte vrhnje za kuhanje, dodajte sol, papar i parmezan te kuhajte još oko dvije minute.
- Prije posluživanja pokapajte malo limunovog soka.

Smrznuti grašak kao prilog
Ako vam nije dostupan svježi sezonski grašak, birajte smrznuti u kojem su zbog brzog smrzavanja očuvani nutrijenti.
Sastojci:
- 400 g smrznutog graška
- 1 mrkva (nasjeckana)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 50 ml zobenog vrhnja
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 30 g grubo sjeckanih oraha
- 1 čajna žličica kurkume
- crni papar
- sol
- sok polovice limuna
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu oko pet minuta, potom dodajte češnjak i kurkumu te dinstajte još pola minute.
- Ubacite smrznuti grašak, ulijte 50 ml vode, poklopite i ostavite da se kuha oko pet minuta.
- Nakon toga, dodajte zobeno vrhnje, papar, sol i sok limuna.
- Sklonite s vatre, dodajte orahe i posipajte svježim peršinom.
Grašak i mrkva kao prilog
Za malo neobičan prilog od graška u kombinaciji s medom, začinima i bademima slijedite ovaj recept, prilično jednostavan, a svakako zvuči kao onaj iz restorana.
Sastojci:
- 300 g graška
- 3 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica meda
- pola čajne žličice mljevene paprike
- pola čajne žličice kumina
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- crni papar
- sol
- sok polovice limuna
- 2 jušne žlice sjeckanih badema.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite pleh papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte grašak, mrkvu, maslinovo ulje, med i sve začine.
- Rasporedite smjesu ravnomjerno na pleh i pecite do 25 minuta, a povremeno pomiješajte.
- Kada je prilog od graška pečen, prije posluživanja pokapajte ga limunovim sokom i posipajte bademima.

Riža i grašak kao prilog
Klasična kombinacija riže i graška najčešća je kao prilog, ali ako je dosad niste spremali, evo ideje za recept.
Sastojci:
- 150 g graška
- 200 g riže
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- pola litre povrtnog temeljca
- pola čajne žličice kurkume
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježeg peršina
- sok polovice limuna.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk oko dvije minute, potom dodajte češnjak i dinstajte još pola minute.
- Potom, dodajte rižu i kratko je popržite, a zatim ulijte povrtni temeljac, dodajte sve suhe začine, poklopite i ostavite da se kuha oko 10 minuta.
- Nakon toga dodajte grašak i ostavite da se kuha još oko pet minuta.
- Prije posluživanja umiješajte limunov sok i peršin.
Grašak na maslacu
Slijedi recept koji podsjeća na prethodne, ali ipak čini razliku u kombinaciji s ovim sastojcima.
Sastojci:
- 300 g smrznutog graška
- 2 jušne žlice maslaca
- 30 g listića badema
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- crni papar
- sol
- 50 ml vode
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica sjeckanog peršina.
Priprema
- Na srednje jakoj vatri otopite žlicu maslaca i dodajte listiće badema te ih pržite oko dvije minute dok ne posmeđe. Potom ih izvadite i stavite sa strane.
- U isti lončić dodajte ostatak maslaca i dinstajte češnjak pola minute.
- Dodajte grašak, vodu i začine, poklopite i ostavite da se kuha oko pet minuta.
- Prije posluživanja dodajte peršin, limunov sok i listiće badema.

Pirjani grašak
Za kraj evo još jednog recepta za grašak kao prilog u pirjanoj verziji u kombinaciji začina bogatih antioksidansima.
Sastojci:
- 300 g graška
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- pola čajne žličice đumbira u prahu
- pola čajne žličice kumina
- pola čajne žličice kurkume
- pola čajne žličice korijandera u prahu
- crni papar
- sol
- 100 ml kokosovog mlijeka
- 50 ml vode
- 1 jušna žlica limunova soka
- svježe sjeckani peršin.
Priprema
- Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri pa dvije minute dinstajte luk, a potom dodajte češnjak i đumbir te dinstajte još pola minute.
- Dodajte kurkumu, kumin i korijander te kratko popržite.
- Ulijte vodu i dodajte grašak te ostavite da se kuha oko pet minuta.
- Ulijte kokosovo mlijeko, pomiješajte i kuhajte još dvije minute.
- Sklonite s vatre te dodajte limunov sok i peršin.
Pročitajte i ove članke:
- Pire od graška: Protiv umora i za zdravlje srca! Uz ove jednostavne i brze recepte spremite pire koji će nadmašiti onaj od krumpira
- Grašak na gusto: Savršen ljetni obrok! Imamo recept za jelo koje svi vole u malo neobičnijoj varijanti
- Lagani recepti: Pet brzih jela koja možete pripremiti s graškom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kako izbijeliti jaja za Uskrs? Evo dvije jednostavne metode
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja