Grašak kao prilog: Recepti koji će podići svako jelo

Grašak kao prilog

Grašak je mahunarka koja se najčešće na našem stolu nađe uklopljena u rižu, odnosno rizi-bizi, a zbog svojih nutritivnih vrijednosti i jednostavne pripreme zaslužuje malo više pažnje. 

Svježi grašak na 100 g sadrži tek oko 80 kalorija, a donosi po pet grama proteina i vlakana, vitamine C, K i A, željezo, kalij, magnezij te folat. Osim toga, sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin koji čuvaju naše oči. 

Birajte svježi ili smrznuti grašak koji će imati podjednaki udio nabrojanih nutrijenata, iako je dostupan i konzervirani, no taj grašak može sadržavati manje vitamina C te sadrži dodanu sol

Grašak je idealan prilog mnogim jelima, stoga ga svakako uvrstite češće u svoju prehranu.

Osim toga, lako je dostupna i relativno je jeftina, a nutritivna namirnica. Donosimo nekoliko ideja za grašak kao prilog, a vi odaberite koji ćete prvi isprobati. 

Grašak kao prilog mesu 

Za ovaj recept trebat će vam tek pokoji sastojak, a odličan je način kako se riješiti već otvorenog parmezana, maslaca ili vrhnja za kuhanje. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslacu dinstajte češnjak oko pola minute, zatim dodajte grašak i nastavite dinstati još oko četiri minute. 
  2. Ulijte vrhnje za kuhanje, dodajte sol, papar i parmezan te kuhajte još oko dvije minute. 
  3. Prije posluživanja pokapajte malo limunovog soka. 
Smrznuti grašak kao prilog
FOTO: Shutterstock

Smrznuti grašak kao prilog 

Ako vam nije dostupan svježi sezonski grašak, birajte smrznuti u kojem su zbog brzog smrzavanja očuvani nutrijenti

Sastojci:

Priprema 

  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu oko pet minuta, potom dodajte češnjak i kurkumu te dinstajte još pola minute. 
  2. Ubacite smrznuti grašak, ulijte 50 ml vode, poklopite i ostavite da se kuha oko pet minuta. 
  3. Nakon toga, dodajte zobeno vrhnje, papar, sol i sok limuna.
  4. Sklonite s vatre, dodajte orahe i posipajte svježim peršinom. 

Grašak i mrkva kao prilog 

Za malo neobičan prilog od graška u kombinaciji s medom, začinima i bademima slijedite ovaj recept, prilično jednostavan, a svakako zvuči kao onaj iz restorana. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte grašak, mrkvu, maslinovo ulje, med i sve začine
  3. Rasporedite smjesu ravnomjerno na pleh i pecite do 25 minuta, a povremeno pomiješajte. 
  4. Kada je prilog od graška pečen, prije posluživanja pokapajte ga limunovim sokom i posipajte bademima.
Riža i grašak kao prilog
FOTO: Shutterstock

Riža i grašak kao prilog 

Klasična kombinacija riže i graška najčešća je kao prilog, ali ako je dosad niste spremali, evo ideje za recept. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk oko dvije minute, potom dodajte češnjak i dinstajte još pola minute. 
  2. Potom, dodajte rižu i kratko je popržite, a zatim ulijte povrtni temeljac, dodajte sve suhe začine, poklopite i ostavite da se kuha oko 10 minuta.
  3. Nakon toga dodajte grašak i ostavite da se kuha još oko pet minuta. 
  4. Prije posluživanja umiješajte limunov sok i peršin

Grašak na maslacu 

Slijedi recept koji podsjeća na prethodne, ali ipak čini razliku u kombinaciji s ovim sastojcima. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na srednje jakoj vatri otopite žlicu maslaca i dodajte listiće badema te ih pržite oko dvije minute dok ne posmeđe. Potom ih izvadite i stavite sa strane.
  2. U isti lončić dodajte ostatak maslaca i dinstajte češnjak pola minute. 
  3. Dodajte grašak, vodu i začine, poklopite i ostavite da se kuha oko pet minuta.
  4. Prije posluživanja dodajte peršin, limunov sok i listiće badema.
Pirjani grašak
FOTO: Shutterstock

Pirjani grašak 

Za kraj evo još jednog recepta za grašak kao prilog u pirjanoj verziji u kombinaciji začina bogatih antioksidansima. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri pa dvije minute dinstajte luk, a potom dodajte češnjak i đumbir te dinstajte još pola minute. 
  2. Dodajte kurkumu, kumin i korijander te kratko popržite.
  3. Ulijte vodu i dodajte grašak te ostavite da se kuha oko pet minuta. 
  4. Ulijte kokosovo mlijeko, pomiješajte i kuhajte još dvije minute. 
  5. Sklonite s vatre te dodajte limunov sok i peršin.

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu