Grašak na gusto

Grašak_1

Jednostavno jelo koje se brzo priprema, većina ga voli, a u ovoj verziji dolazi u malo neobičnijoj varijanti. Naime, grašak sam podlijevala pivom što je u konačnici dalo jedan zanimljiv kontrast njegovoj slatkoći. I dalje je to onaj poznati gušt graška na gusto, a servirate li ga uz njegove poznate saveznike – mrkvu i krumpir, dobit ćete savršeni ljetni obrok. Umjesto da mu mrkvicu i krumpir dodate odmah, pripremite ih odvojeno. Primjerice, mrkvu marinirajte u balzamičnom octu, a mladi krumpir skuhajte u kori te zatim posolite krupnom solju i zajedno s mrkvom zapecite u pećnici.

Grašak na gusto
Foto: Mare

Sastojci:

  • 500 g svježeg ili smrznutog graška,
  • 200 g svijetlog piva,
  • 500 g vode ili povrtnog temeljca (dolijevati po potrebi),
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 glavica luka,
  • ½ glavice češnjaka,
  • ½ žlice pirovog ili nekog drugog brašna za zgušnjavanje po želji,
  • 1 žličica kumina u prahu,
  • ½ žlice senfa,
  • sol, papar,
  • listići mažurana i/ili mente.

Priprema:

  1. Luk i češnjak nasjeckati te kratko popržiti na maslinovom ulju.
  2. Kada luk poprimi staklastu boju, dodati grašak. Dobro promiješati te podliti pivom.
  3. Dinstati skoro dok piva ne ispari, zatim umiješati senf i brašno. Podliti s dovoljno vode da se stvori glatka mekana krema.
  4. Uliti ostatak vode ili povrtnog temeljca, začiniti kuminom, solju i paprom te ostaviti na polujakoj vatri da se krčka.
  5. Kada je grašak kuhan, izdvojiti nekoliko žlica u blender ili posudu za štapni mikser i napraviti od te količine gustu kremu. Vratiti nazad u preostali grašak i dobro promiješati, ako je previše gusto, po potrebi dodati vode ili povrtnog temeljca.
  6. Servirati po želji uz dodatak svježeg mažurana i listića mente.
Grašak_3
Foto: Mare

Dobar tek!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: grašak na gusto, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu