Grašak na gusto
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Jednostavno jelo koje se brzo priprema, većina ga voli, a u ovoj verziji dolazi u malo neobičnijoj varijanti. Naime, grašak sam podlijevala pivom što je u konačnici dalo jedan zanimljiv kontrast njegovoj slatkoći. I dalje je to onaj poznati gušt graška na gusto, a servirate li ga uz njegove poznate saveznike – mrkvu i krumpir, dobit ćete savršeni ljetni obrok. Umjesto da mu mrkvicu i krumpir dodate odmah, pripremite ih odvojeno. Primjerice, mrkvu marinirajte u balzamičnom octu, a mladi krumpir skuhajte u kori te zatim posolite krupnom solju i zajedno s mrkvom zapecite u pećnici.

Sastojci:
- 500 g svježeg ili smrznutog graška,
- 200 g svijetlog piva,
- 500 g vode ili povrtnog temeljca (dolijevati po potrebi),
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 glavica luka,
- ½ glavice češnjaka,
- ½ žlice pirovog ili nekog drugog brašna za zgušnjavanje po želji,
- 1 žličica kumina u prahu,
- ½ žlice senfa,
- sol, papar,
- listići mažurana i/ili mente.
Priprema:
- Luk i češnjak nasjeckati te kratko popržiti na maslinovom ulju.
- Kada luk poprimi staklastu boju, dodati grašak. Dobro promiješati te podliti pivom.
- Dinstati skoro dok piva ne ispari, zatim umiješati senf i brašno. Podliti s dovoljno vode da se stvori glatka mekana krema.
- Uliti ostatak vode ili povrtnog temeljca, začiniti kuminom, solju i paprom te ostaviti na polujakoj vatri da se krčka.
- Kada je grašak kuhan, izdvojiti nekoliko žlica u blender ili posudu za štapni mikser i napraviti od te količine gustu kremu. Vratiti nazad u preostali grašak i dobro promiješati, ako je previše gusto, po potrebi dodati vode ili povrtnog temeljca.
- Servirati po želji uz dodatak svježeg mažurana i listića mente.

Dobar tek!
Članak objavljen: