Grašak na gusto: Savršen ljetni obrok! Imamo recept za jelo koje svi vole u malo neobičnijoj varijanti

Grašak_1

Jednostavno jelo koje se brzo priprema, većina ga voli, a u ovoj verziji dolazi u malo neobičnijoj varijanti. Naime, grašak sam podlijevala pivom, što je u konačnici dalo jedan zanimljiv kontrast njegovoj slatkoći. I dalje je to onaj poznati gušt koji daje grašak na gusto, a servirate li ga uz njegove poznate saveznike – mrkvu i krumpir – dobit ćete savršen ljetni obrok.

Umjesto da mu mrkvicu i krumpir dodate odmah, pripremite ih odvojeno.

Primjerice, mrkvu marinirajte u balzamičnom octu, a mladi krumpir skuhajte u kori te zatim posolite krupnom soli i zajedno s mrkvom zapecite u pećnici.

Grašak na gusto
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 500 g svježeg ili smrznutog graška
  • 200 g svijetlog piva
  • 500 g vode ili povrtnog temeljca (dolijevati po potrebi)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • pola glavice češnjaka
  • pola jušne žlice pirovog ili nekog drugog brašna za zgušnjavanje po želji
  • 1 čajna žličica kumina u prahu
  • pola jušne žlice senfa
  • sol i papar
  • listići mažurana i/ili mente.

Priprema

  1. Luk i češnjak nasjeckajte i kratko popržite na maslinovom ulju.
  2. Kada luk poprimi staklastu boju, dodajte grašak. Dobro promiješajte pa podlijte pivom.
  3. Dinstajte dok piva ne ispari, zatim umiješajte senf i brašno. Podlijte s dovoljno vode da se stvori glatka mekana krema.
  4. Ulijte ostatak vode ili povrtnog temeljca, začinite kuminom, solju i paprom te ostavite na polujakoj vatri da se krčka.
  5. Kada je grašak kuhan, izdvojite nekoliko jušnih žlica u blender ili posudu za štapni mikser te od te količine napravite gustu kremu.
  6. Potom vratite nazad u preostali grašak i dobro promiješajte. Ako je previše gusto, dodajte vode ili povrtnog temeljca.
  7. Servirajte po želji uz dodatak svježeg mažurana i listića mente.
Grašak_3
FOTO: Mare

Dobar tek!

Još ideja za recepte s graškom pronađite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu