Jedan sastojak daje zanimljiv kontrast
Grašak na gusto: Savršen ljetni obrok! Imamo recept za jelo koje svi vole u malo neobičnijoj varijanti
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Jednostavno jelo koje se brzo priprema, većina ga voli, a u ovoj verziji dolazi u malo neobičnijoj varijanti. Naime, grašak sam podlijevala pivom, što je u konačnici dalo jedan zanimljiv kontrast njegovoj slatkoći. I dalje je to onaj poznati gušt koji daje grašak na gusto, a servirate li ga uz njegove poznate saveznike – mrkvu i krumpir – dobit ćete savršen ljetni obrok.
Umjesto da mu mrkvicu i krumpir dodate odmah, pripremite ih odvojeno.
Primjerice, mrkvu marinirajte u balzamičnom octu, a mladi krumpir skuhajte u kori te zatim posolite krupnom soli i zajedno s mrkvom zapecite u pećnici.
Sastojci:
- 500 g svježeg ili smrznutog graška
- 200 g svijetlog piva
- 500 g vode ili povrtnog temeljca (dolijevati po potrebi)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- pola glavice češnjaka
- pola jušne žlice pirovog ili nekog drugog brašna za zgušnjavanje po želji
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- pola jušne žlice senfa
- sol i papar
- listići mažurana i/ili mente.
Priprema
- Luk i češnjak nasjeckajte i kratko popržite na maslinovom ulju.
- Kada luk poprimi staklastu boju, dodajte grašak. Dobro promiješajte pa podlijte pivom.
- Dinstajte dok piva ne ispari, zatim umiješajte senf i brašno. Podlijte s dovoljno vode da se stvori glatka mekana krema.
- Ulijte ostatak vode ili povrtnog temeljca, začinite kuminom, solju i paprom te ostavite na polujakoj vatri da se krčka.
- Kada je grašak kuhan, izdvojite nekoliko jušnih žlica u blender ili posudu za štapni mikser te od te količine napravite gustu kremu.
- Potom vratite nazad u preostali grašak i dobro promiješajte. Ako je previše gusto, dodajte vode ili povrtnog temeljca.
- Servirajte po želji uz dodatak svježeg mažurana i listića mente.
Dobar tek!
Još ideja za recepte s graškom pronađite u člancima:
- Vještičja juha: Jednostavno, brzo, fino i zdravo! Imamo recept za čarobnu kremastu juhu od brokule, graška i tikvice
- Varivo od graška i mrkve: Prefino! Napravite poznato jelo na žlicu uz par trikova koji će mu dati intenzivniji kremasti okus
- Pire od graška: Protiv umora i za zdravlje srca! Uz ove jednostavne i brze recepte spremite pire koji će nadmašiti onaj od krumpira.
Članak objavljen: