Pivo i zdravlje: Ključ je u umjerenosti! Ako ne pretjerujete s količinom, popularno alkoholno piće nudi ove zdravstvene prednosti

Pivo i zdravlje

Popularno alkoholno piće u kojem mnogi uživaju već je dugo predmet rasprava kada je u pitanju zdravlje. Suprotno uobičajenim zabludama, pojedine su studije uputile na potencijalne zdravstvene dobrobiti piva kada se konzumira u umjerenim količinama.

Kada se konzumira odgovorno, pivo može ponuditi određene zdravstvene prednosti. Međutim, bitno je prepoznati da prekomjerna konzumacija alkohola može poništiti ove dobrobiti i čak dovesti do zdravstvenih komplikacija.

U nastavku saznajte u kakvom su odnosu pivo i zdravlje, koje prednosti nude tamno i bezalkoholno pivo te kakav je utjecaj tradicionalnih piva na dijabetes, kolesterol i krvni tlak.

Pivo i dijabetes
FOTO: Shutterstock

Pivo i zdravlje

Prije nego što objasnimo utjecaj piva na organizam, važno je shvatiti važnost umjerenosti.

Kada se konzumira odgovorno, pivo može pružiti određene zdravstvene prednosti zbog svojeg bogatog niza antioksidansa, vitamina i minerala.

Pivo sadržava sljedeće nutrijente:

 • ugljikohidrate – prvenstveno u obliku maltoze i drugih šećera dobivenih iz ječma ili drugih žitarica koje se koriste u procesu proizvodnje piva; sadržaj ugljikohidrata pridonosi kalorijskom sadržaju piva
 • proteine – pivo sadrži male količine proteina dobivenih iz žitarica korištenih tijekom kuhanja
 • vitamine – pivo sadrži neke vitamine B skupine kao što su niacin (B3), piridoksin (B6), riboflavin (B2) i folat (B9); međutim, razine ovih vitamina su relativno niske i mogu varirati ovisno o procesu proizvodnje piva i sastojcima
 • minerale – pivo sadrži minerale poput kalija, magnezija, fosfora i u tragovima kalcija, selena i cinka
 • antioksidanse – pivo sadrži određene antioksidanse, uključujući polifenole i flavonoide, koji se dobivaju iz hmelja i žitarica koje se koriste u proizvodnji piva
 • dijetalna vlakna – iako su prisutna u malim količinama, pivo ipak sadrži nešto dijetalnih vlakana zbog prisutnosti žitarica.

Umjerena konzumacija piva može doprinijeti:

 • boljem zdravlju srca
 • poboljšanoj kognitivnoj funkciji
 • povećanoj gustoći kostiju.

Međutim, nemojte zaboraviti na štetne učinke prekomjerne konzumacije piva kao što su:

Tamno pivo i zdravlje
FOTO: Shutterstock

Tamno pivo i zdravlje

Tamno pivo, također poznato kao stout ili porter, nudi i druge prednosti u odnosu na ostale vrste piva. Ono sadrži veće razine antioksidansa, posebice polifenola i flavonoida, koji mogu pomoći neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu. Osim toga, tamno pivo se povezuje sa smanjenjem rizika od razvoja srčanih bolesti i može čak pomoći u prevenciji određenih vrsta raka.

Bezalkoholno pivo i zdravlje

Za one koji žele uživati u okusu piva bez udjela alkohola, bezalkoholno pivo predstavlja obećavajuću alternativu. Bezalkoholno pivo nastaje procesom koji uklanja većinu alkohola, ali ostavlja okuse i hranjive tvari. Može biti hidratantna opcija, a sadrži manje kalorija od tradicionalnog piva, što ga čini prikladnim za one koji paze na tjelesnu težinu.

Pivo i dijabetes

Zabrinutost oko utjecaja piva (i alkohola općenito) na dijabetes kruži godinama, ali neka istraživanja ponudila su drugu perspektivu. Umjerena konzumacija alkohola povezana je s mogućim smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Međutim, osobe s dijabetesom ipak trebaju biti oprezne jer prekomjerni unos alkohola može dovesti do skokova šećera u krvi. Uvijek se posavjetujte s liječnikom kako biste razumjeli utjecaj alkohola na vaše specifično zdravstveno stanje.

Pivo i kolesterol
FOTO: Shutterstock

Pivo i kolesterol

Povišene razine kolesterola mogu značajno povećati rizik od srčanih bolesti. Iznenađujuće, umjerena konzumacija piva može pridonijeti skromnom povećanju kolesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL), koji se smatra korisnim za zdravlje srca. Međutim, prekomjerni unos alkohola može imati negativne učinke na razinu kolesterola, stoga je ključno održavati uravnotežen pristup.

Pivo i krvni tlak

Visoki krvni tlak značajan je faktor rizika za razne kardiovaskularne bolesti. Istraživanje je pokazalo da bi ispijanje jednog piva dnevno moglo uzrokovati blago snižavanje krvnog tlaka zbog prisutnosti kalija i polifenola, no tlak se povisuje ako popijete više od te količine. Tako prekomjeran unos alkohola može dovesti do hipertenzije, što može biti štetno za cjelokupno zdravlje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Richardson, C. (2023). Is beer healthy? How much should people drink? Medical News Today.
 2. Chen, Y. i Ling, L. (2019). Light drinking may be beneficial in type 2 diabetes: Further research needed. Science Daily.
 3. Spaak, J. i sur. (2008). Dose-related effects of red wine and alcohol on hemodynamics, sympathetic nerve activity, and arterial diameter. American Physiological Society, 294(2): 605–612.
   

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu