Antioksidansi – što su i kako djeluju?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Antioksidansi su tvari koje brane organizam od slobodnih kisikovih radikala koji mogu oštetiti stanice. Često čujemo da su to čudotvorne i ljekovite tvari koje liječe svaku bolest, ali sama riječ označava cijelu skupinu različitih spojeva. Pretežno se radi o vitaminima i nekim mineralima.
U nastavku članka saznajte koji su to antioksidansi u hrani te kako se koriste antioksidanti u kozmetici.
Antioksidansi – značenje
Slobodni radikali su kemijski reaktivne deoksigenirane čestice koje izazivaju lančane reakcije koje oštećuju membrane stanica i DNK-strukturu ćelije. Kemijski reaktivna čestica slobodnog radikala:
- napada masne kiseline,
- DNK,
- proteine,
- molekule kolesterola.
To za posljedicu ima stvaranje novih čestica slobodnih radikala kao rezultat oksidacije slobodnih radikala.
Ovaj proces izaziva brzu i destruktivnu lančanu kemijsku reakciju (oksidacijom slobodnih radikala nastaju novi slobodni radikali koji oksidiraju i stvaraju nove slobodne radikale), koja može izazvati:
- oštećenja na staničnim membranama,
- oštećenja proteinskih struktura,
- oštećenja DNK u stanicama.
- oksidacije LDL (lošeg) kolesterola,
- upalne procese.
Svi navedeni procesi doprinose razvoju bolesti poput:
- makularne degeneracije oka,
- bolesti srca i krvnih žila,
- artritisa,
- malignih oboljenja,
- bolesti povezanih s ubrzanim starenjem.
Antioksidanti su tvari koje štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Antioksidansi za sebe vežu čestice slobodnih radikala, te tako sprječavaju njihovu oksidaciju i stvaranje destruktivne lančane reakcije.
Antioksidansi i rak su usko povezani jer djelovanjem slobodnih radikala u stanicama može doći do višestrukih mutacija. Nakupljanjem mutacija u stanicama može doći do gubitka funkcije tumor supresora ili pojačanog dijeljenja stanice što utječe na pojavu tumora.

Antioksidansi – vitamini
Najjači antioksidansi su:
- vitamin C,
- vitamin E,
- vitamin A (beta-karoten),
- likopen,
- lutein i zeaksantin,
- selen,
- cink,
- koenzim Q,
- hrana bogat antioksidansima.
Beta karoten je prekursor ili preteča sintezi vitamina A u našem organizmu, i jedan je od najdjelotvornijih antioksidanasa. Igra veliku ulogu u zdravlju oka i vida, reprodukciji i imunitetu. Osim beta karotena postoje i drugi karotenoidi koji su antioksidansi, kao što je likopen.
Vitamin C je također antioksidans koji najveću ulogu ima u imunološkoj obrani organizma, zarastanju rana i proizvodnji kolagena. Pomaže kod apsorpcije željeza u tijelu te je stoga jedan od najdragocjenijih spojeva zdravstvene i kozmetičke industrije.
Vitamin E sudjeluje u procesima širenja krvnih žila, razrjeđivanja krvi i metabolizma masti i masnog tkiva.
Osim vitamina, minerali selen je također važni antioksidans. On u organizmu napada štetni vodikov peroksid te ga reducira u molekule vode. Usto, regulira funkciju štitnjače te rad srca.
Antioksidansi u tabletama se mogu kupiti u gradskim i biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave hrane, web shopovima ili čak nekim bolje opremljenim trgovinama mješovite robe. Neki od njih su:
- antioksidansi Solgar – 279 kuna za 60 kapsula,
- Solgar Beta Karoten – 60 kapsula je 135.55 kuna,
- Hug your Life Super C Antioksidant kapsule – 90 tableta po 500mg je 149 kuna,
- Solgar Selen tablete – 100 tableta je 129 kuna,
- Karoten kapsule (100 kapsula) Sanct Bernhard – cijena im je 129 kuna.

Antioksidansi u hrani
Voće i povrće najvažniji su izvor antioksidansa, budući da sadrže obilje vitamina C, beta karotena, i likopena i drugih važnih antiokidansa, a posebno su njima bogati citrusi, te voće i povrće narančaste i crvene boje (poput rajčice koja je bogata likopenom).
Biljna ulja i sjemenke bogate su vitaminom E, dok su brazilski orasi i datule bogat izvor selena (više o selenu pročitajte ovdje).
Lutein i zeaksantin nalaze se u:
- tamnom zelenom povrću kao što su špinat, kelj, blitva, peršin,
- rajčicama,
- paprikama,
- mrkvi,
- bamiji, i kukuruzu.
Vitamin C možete pronaći u:
- brokuli,
- citrusima,
- kupusu,
- jagodama, malinama i šumskom voću,
- paprikama,
- rajčicama,
- kelju,
- prokulicama.
Beta karoten i ostale karotenoide možete naći u:
- marelicama,
- mrkvama,
- šparogama,
- nektarinama,
- špinatu,
- mandarinama,
- tikvama,
- breskvama,
- kukuruzu.
Vitamin E možete pronaći u:
- brokulama,
- avokadu,
- blitvi,
- mangu,
- crvenim paprikama,
- špinatu,
- suncokretovim sjemenkama.
Selen možete pronaći u:
- brazilskim oraščićima,
- mesu,
- gljivama,
- morskim plodovima.
Nabrojani antioksidansi nisu jedini – svako voće i povrće sadrži specifične antioksidanse, a znanstvena istraživanja svakoga dana otkrivaju nove vrste antioksidanasa.
Ako su voće, povrće i zdrave masnoće zastupljene dovoljnoj mjeri u prehrani, tada unosite i dovoljno antioksidanasa, posebno ako ste vegetarijanac ili vegan. Ako razmišljate o uzimanju vitamina i mineral u vidu suplemenata, predlažemo da pročitate tekst: Suplementi – trebamo li ih uzimati ili ne?
Više o vegetarijanstvu pročitajte ovdje, a o veganstvu ovdje.

Antioksidansi za kožu
Slobodni radikali nastaju prirodno metaboliziranjem hrane, ali i starenjem. Što više starimo, više se staničnih sastojaka raspada i nastaje više slobodnih radikala. Promjene su vidljive kako na zdravlju osobe, tako i na koži.
Slobodni radikali mogu nastati i djelovanjem UV zraka kojih se trebamo čuvati.
Zbog toga se u mnogim kozmetičkim i dermatološkim pripravcima koriste antioksidansi kao borci protiv štetnog učinka slobodnih radikala. Aktivnost antioksidanata se čuva u metalnim ili tamnim bočicama i tvrdim pakiranjima.
Antioksidansi u kozmetici koji se najviše koriste su:
- vitamin E – odnosno njegov aktivni oblik koji može proći kroz slojeve kože, a to je alfa tokoferol,
- likopen – lako se apsorbira kroz slojeve kože i često se koristi u kremama za kožu jer promovira sintezu kolagena i popravak oštećene DNA u stanicama,
- resveratrol – jedan od jačih antioksidanata koji se može pronaći u voću, crvenom vinu, grožđu i orašastim plodovima, a može spriječiti oštećenja uzrokovana UVA i UVB zrakama, posebno na koži,
- vitamin C – ili L – akorbinska kiselina je važan antioksidans za kožu jer potiče sintezu kolagena i sprječava oštećenja stanica kože uzrokovana slobodnim radikalima,
- koenzim Q10 – ili ubikvinon, je molekula koja djeluje u proizvodnji stanične energije, a ima slično djelovanje kao vitamin C te se u kozmetičkim pripravcima uvijek nalazi uz vitamin C ili vitamin E koji su potrebni za njegovu aktivaciju.
Optimalna koncentracija svakog pojedinog antioksidanta se još uvijek treba utvrditi, ali je poznato da oni djeluju već u jako malim količinama. Potvrđeno je da antioksidansi mogu proći kroz prvi vanjski sloj kože ili stratum corneum, gdje neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kako spavate? Ovo može upućivati na Alzheimerovu bolest
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja