Kako biti vegan? – 15 savjeta za početnike

Veganstvo je način života koji isključuje bilo kakvo iskorištavanje životinja. Uključuje izostanak životinjskih proizvoda u prehrani, ali i odijevanju. Također, vegani izbjegavaju proizvode testirane na životinjama.

Razloge zašto biti vegan pronađite ovdje.

Ako ste se odlučili prijeći na vegansku ishranu pročitajte savjete koje donosimo za lakšu tranziciju!

Zdrava prehrana

Savjeti za vegane-početnike

1. Ostanite educirani i motivirani

Važno je da ne zaboravljate zašto ste se odlučili na promjenu. Najjednostavnije se možete educirati gledanjem dokumentaraca ili videa na YouTubeu. Također, čitanjem različitih istraživanja i podataka putem Interneta.

zdrava-prehrana

Tijekom tranzicijskog razdoblja prelaska na veganstvo, često ćete zaboraviti što vas je navelo na ovaj put. Zbog toga predlažemo da u prvih 6 mjeseci tranzicije povremeno pogledate neki od navedenih dokumentaraca:

  • Cowspiracy,
  • Forks Over Knifes,
  • Earthlings.

 

Prehrana bez glutena

2. Izaberite točan datum kada ćete u potpunosti prijeći na veganstvo

Prvih nekoliko mjeseci možete si odrediti izostavljanje određenih namirnica svaki tjedan, npr. prvi tjedan izuzmite meso iz svakodnevne prehrane, drugi tjedan jaja, treći mlijeko itd. Ovaj korak je opcionalan, ali znatno može olakšati vašu odluku. Datuma potpune tranzicije se striktno držite!

3. Čitajte etikete na proizvodima

Ovo se u početku može činiti zahtjevnim, ali brzo ćete zapamtiti koje proizvode ne koristiti, a koje početi kupovati. Često na proizvodima stoji oznaka koja ga obilježava kao prikladnog za vegane. Također, postoji mnogo hrane za koju ne biste pretpostavili da je pogodna za vašu novu ishranu. Ugodno ćete se iznenaditi!

Zdrava prehrana

4. Koristite alternative mesu, mliječnim proizvodima i jajima (chia jaje, gnječene banane)

Svi supermarketi imaju izbor hrane za vegane koji nutritivno zamjenjuju životinjske proizvode, ali i omogućuju vam da ne mijenjate navike. Naime, kao vegan možete uživati i u kobasicama, paštetama, mlijeku itd. Postoje veganske lazanje, pohanci, pizza, torte, čokolade. Točnije, za sve što jedu ne-vegani, postoji i veganski recept.

5. U kući uvijek imajte voća i povrća

Ovo će pomoći u situacijama nenadane gladi, bez da posegnete za nezdravom hranom ili požalite svoju odluku.

6. U restoranima uvijek možete naručiti vegansku verziju nekog jela

U ovakvim situacijama komunicirajte s osobljem. Ako ste u pizzeriji, lako je zamoliti da u vašu vegetarijansku pizzu ne stave sir.

Mediteranska prehrana

7.  Nemojte mrziti ne-vegane

Početkom veganizma možete iskusiti nerazumijevanje od strane obitelji i prijatelja. U tom je trenutku važno da ne propovijedate svoju prehranu kao savršenu za sve. Vegani su zbog takvog pristupa na lošem glasu. Bitno je da budete promjena, a ne da ju namećete drugima! Svojim primjerom i komunikacijom (onda kada drugi o toj temi žele razgovarati), bit ćete dovoljno uvjerljivi te nerijetko utjecati na druge.

8. Uključite se u veganske zajednice

Ne morate to učiniti fizičkim odlaskom ili pak, članskom iskaznicom. Dovoljno je da se uključite društvenim mrežama. Ovaj korak će pomoći u trenucima preispitivanja odluke. Potpora okoline izuzetno je važna u svemu što radimo u životu, pa tako i u ovoj situaciji. Preporučujemo i neke YouTube kanale:

zdrava-prehrana

9. Usredotočite se na pozitivno

Nemojte razmišljati o onome što izbacujete, već o onome što uključujete.

10. Pronađite 5 osnovnih veganskih recepata, čije sastojke gotovo uvijek imate u kuhinji

Ova jela će pomoći u situacijama kada trebate u malo vremena pripremiti obrok. Internet je prepun jednostavnih te ukusnih veganskih recepata!

Vegetarijanska prehrana

11. Pobrinite se da je vaša veganska ishrana uravnotežena.

To uključuje svijest o raznovrsnosti vaših obroka. Ne smijete očekivati da će vam komad kruha s marmeladom biti uravnotežen doručak, ili krumpir sa salatom za ručak. Uključite sve: žitarice, mahunarke, voće i povrće!

12. Uzimajte suplemente vitamina B12 i D.

Biljna su mlijeka često obogaćena vitaminom B12 te kalcijem.

13. Educirajte se o unosu kalcija, željeza i proteina  putem biljne prehrane.

14. Nemojte zaboraviti da je biti vegan jednostavno!

Potrebno je samo kratko vrijeme da se prilagodite.

15) Skupa veganska prehrana je mit.

Ako je pravilno i unaprijed isplanirana, veganska kuhinja je jeftinija nego ne-veganska!

Uživajte u blagodatima veganstva – porastu energije, pozitivnom stavu, smanjenju bolesti, boljem fizičkom i psihičkom zdravlju, vitalnom životu, osjećaju zadovoljstva, pozitivnom utjecaju na druge, izostanku napuhnutosti, te kod žena nerijetkom izostanku simptoma PMS-a.

Za još savjeta pogledajte video:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: veganska ishrana za pocetnike, kako postati vegan, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu