Zašto biti vegan?

veganska-prehrana

Veganstvo je način života koji isključuje bilo kakvo iskorištavanje životinja. Uključuje izostanak životinjskih proizvoda u prehrani, ali i odijevanju. Također, vegani izbjegavaju proizvode testirane na životinjama.

Jesu li vegani gladni i neuhranjeni?

Glavno obilježje veganstva je nekonzumiranje mesa, ribe, morskih plodova, mlijeka, jaja, životinjskih masti, jogurta, meda i  sira. Odnosno sve hrane životinjskog podrijetla. Ovakav način prehrane temelji se na mahunarkama, žitaricama te povrću i voću.  

Predrasude prema osobama koje prakticiraju ovaj način života, mnoge su. Pitanja koja su veganima najčešće postavljena su:

 • Što jedu?!
 • Jesu li gladni mesa?
 • Znaju li da će se razboljeti?

Zdrava prehrana

Važno je napomenuti da je svaka osoba odgovorna za vlastito zdravlje, ali i zdravlje planeta. Svatko sam odabire način na koji će utjecati na ovaj svijet, te način na koji će tretirati svoje tijelo. Naravno da postoje vegani koji se razbole. Razlog tomu je neznanje, brzopletost i neuravnotežena prehrana.

Kada prijeđu na veganstvo, mnoge osobe počnu jesti više ugljikohidrata (kruh, tjestenina, riža itd.). Njihova dijeta počne se bazirati na ovim namirnicama. Ne uključujući suplemente vitamina D i B12 u svoju prehranu, ne unoseći dovoljno proteina i ostalih nutrijenata, osobe se brzo razbole te odustaju od veganstva.

Postoji li rješenje?

Naravno! Prilikom prelaska na veganstvo osoba mora biti osviještena razlozima zašto to čini. Također, UVIJEK mora uzimati suplemente vitamina D i B12.

Filozofija veganstva nije samo izbaciti životinjsku hranu, već obogatiti dijetu novom, nutrijentima bogatom hranom.

Većina vegana, susrela se s otkrivanjem brojnih novih namirnica. Nikada nećete biti gladni, ako pravilno isplanirate svoj dnevni unos hrane!

Nedostaje li veganima proteina?

Pri uravnoteženoj veganskoj prehrani, veganima neće nedostajati proteina. Najbolji primjer za to, leži u činjenici da govedina sadrži 6.4 grama proteina na 100 kalorija, a brokula 11.1 gram proteina na 100 kalorija.

Dakle, pravilnim unosom graha, mahuna, leće, heljde, prosa, soje, tofua, tempeha, hummusa, quinoe, slanutka, obogaćenih biljnih mlijeka i brojne druge biljne hrane bogate proteinima, ni jednom veganu neće nedostajati proteina!

zdrava_hrana

Koji su razlozi za veganstvo?

1. Očuvanje planeta

 • Industrija prerade životinja odgovorna je za ispuštanje 18% stakleničkih plinova, što je više nego što ispušta sam promet svijeta.
 • Ispušni plinovi koji se ispuštaju tijekom transporta životinja i hrane za njih, odgovorni su za 13% emisije stakleničkih plinova.
 • Usjevi koji se koriste za životinjsku prehranu, čine 56% potrošnje vode u SAD-u.
 • 1800 litara vode potrebno je za proizvodnju 450 grama jaja, a 3400 litara za proizvodnju 450 grama sira.
 • 3785 litara vode potrebno je za proizvodnju 3,7 litara mlijeka.
 • Stoka i stočna hrana okupiraju 1/3 površine Zemlje koja nije pod ledom.
 • Stoka prekriva 45% sveukupne površine Zemlje.
 • Industrija prerade životinja jedna je od glavnih razloga izumiranja vrsta, zagađenja vode, uzrokovanja hipoksičnog (niska razina kisika) stanja oceana i većih jezera te uništenja staništa.
 • Farma mliječne industrije na kojoj se nalazi 2500 krava, proizvodi jednaku količinu otpada kao i grad od 411 000 stanovnika.
 • 90 – 100 milijuna tona ribe ulovljeno je iz oceana svake godine.
 • Moguće je da do 2048. neće biti ribe u oceanima.
 • 40% ulovljene ribe svake godine je ponovno bačeno u oceane kao neželjeni ulov.
 • Znanstvenici procjenjuju da je 650 000 kitova, dupina i tuljana ubijeno svake godine od strane ribičkih brodova.
 • Industrija prerade životinja odgovorna je za 91% uništenja Amazone.
 • Jedni od glavnih razloga krčenja prašuma su stoka i stočna hrana.

Navedene statističke podatke možete proučiti ovdje.

svinje_na_farmi

2. Bolje zdravlje

Vegani imaju manju šansu za oboljenje od srčanih bolesti, raka, dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, nego osobe koje jedu meso.
U prosjeku vegani dnevno pojedu 7 ili više komada voća i povrća nego osobe koje jedu meso, što im smanjuje šansu od prerane smrti za 33%. Više informacija o toj temi možete pronaći ovdje.

kuhanjee

3. Gubitak kilograma

Vegani su u prosjeku 9 kilograma lakši nego osobe koje jedu meso. Uravnotežena veganska prehrana odličan je način za gubljenje kilograma. Od uobičajenih dijeta razlikuje se jer ne uključuje gladovanje, yo-yo efekt, kao ni nisku razinu energije. Štoviše, vegani primjećuju da im se razina energije povećala otkako su prešli na takav oblik prehrane.

bozicno-mrsavljenje-velika

4. Zbog životinja

Eksploatacija životinja sveprisutna je u današnjoj kulturi. Većina ljudi ne želi znati proces kojim njihovo meso, mlijeko i jaja dolaze do stola. Izbjegavaju razmišljati o tome. Ako dođu u priliku da razgovaraju o temi prehrane s veganom ili vegetarijancem, najčešće se opravdavaju “činjenicom” da njihov život ne bi bio moguć bez mesa.

Ako smo uistinu empatična bića, prema životinjama, planetu i sebi samima, potrebno je razmisliti što trenutno činimo, a da šteti drugima. Tu činjenicu ne bismo trebali zanemarivati.

Kome trenutno nanosim bol?

Tajne savjete za vegane-početnike pronađite ovdje.

Još razloga za veganstvo pronađite u videu:

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu