Resveratrol – zdravstvene dobrobiti i nuspojave

resveratrol

Resveratrol spada među najjače antioksidanse koji pomažu zaštititi naše tijelo od djelovanja slobodnih radikala. Većinom se dobiva iz crvenog grožđa i vina, a posjeduje iznimno blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila te općenito cijelog organizma.

U nastavku članka pročitajte više o dobrobitima resveratrola u prehrani.

kupinovo_vino

Foto: Photospin

Resveratrol – što je?

Resveratrol po sastavu je polifenol, a znanost oko njega toliko je kompleksna da njegovo djelovanje još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Danas se resveratrol čak naziva i eliksirom mladosti zbog dobrobiti koje pruža starijim osobama.

Resveratrol je otkriven tijekom istraživanja koje je proučavalo mediteransku prehranu i njen utjecaj na zdravlje organizma. 

Iako mu je najpoznatiji izvor grožđe te određene sorte crvenog vina, resveratrol se također nalazi u bobičastom voću (maline, borovnice, kupine) i kikirikiju, no u znatno manjim količinama, ističu nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline.

Tijekom godina istraživanja ove tvari, dokazano je mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje našeg tijela, a posebice kod sprječavanja bolesti koje su karakteristične za kasnije stadije života.

Resveratrol – zdravstvene dobrobiti

Resveratrol, kao aktivni biljni spoj, pruža određene zdravstvene prednosti. To su:

 • snižava krvni tlak,
 • poboljšava ukupni profil masti u organizmu,
 • smanjuje propadanje kognitivnih funkcija i poboljšava moždane funkcije,
 • štiti od oksidativnog stresa,
 • smanjuje upalne procese u tijelu,
 • povećava osjetljivost na inzulin.

Španjolski znanstvenici su, u preglednom radu objavljenom 2018. godine u časopisu Nutrients, iznijeli popis dokazanih djelovanja resveratrola i zaključili da ima protuupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva. 

Reseveratrol dugoročno može pomoći održavanju zdravlja i sprječavanju razvoja kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i tumora. 

resveratrol-grozde

Foto: Photospin

Resveratrol se može konzumirati u obliku dodataka prehrani kojih na tržištu ima i više nego dovoljno.

Također je poželjno uključiti bobičasto voće u prehranu jer će dodatno uravnotežiti unos vitamina i minerala te vas opskrbiti kontinuiranom dozom resveratrola za zdravlje.

Resveratrol – nuspojave i upozorenja

Resveratrol bi također mogao stupati u interakcije s:

 • varfarinom (Kumadinom),
 • aspirinom,
 • ibuprofenom.

Stoga bi se prije konzumacije resveratrola svakako trebali savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom, posebno ako pijete ove lijekove.

Koncentracija resveratrola koju bi trebalo uzimati da bi on iskazao ljekovite učinke je još uvijek nepoznata, ističu znanstvenici s medicinskog portala WebMD.

Doze u dodacima prehrani su obično niže od onih koje su ispitivane u istraživanjima. Također, nije poznato koliko se resveratrola iz dodataka prehrani može apsorbirati u organizmu

Resveratrol – gdje kupiti?

Ukoliko se odlučite na dodatak resveratrola u svojoj prehrani, pripazite da koristite kvalitetne dodatke prehrani.

U mnogim ljekarnama ili trgovinama zdrave hrane možete pronaći proizvode s resveratrolom po pristupačnim cijenama, no provjerite za svaki slučaj popis sastojaka kako biste izbjegli razne druge nadopune.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Resveratrol Supplements. (2019) WebMD.
 2. Jennings, K.-A. (2017) 7 Health Benefits of Resveratrol Supplements. Healthline. 
 3. Grupa autora. (2018) Health Effects of Resveratrol: Results from Human Intervention Trials. Nutrients. 10(12): 1892.

Ocijenite članak

4.31 / 5   13

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: resveratrol, resveratrol nuspojave, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu