Suplementi – trebamo li ih uzimati ili ne?

suplementi

Suplementi su koncentrirani vitamini i minerali, najčešće dostupni u obliku tableta. Suplementi su danas dostupni u svakoj ljekarni ili prodavaonici zdrave prehrane. Vitamini nisu ”magični štapići” za dobro zdravlje. Vitamini su neophodne supstance koje doprinose optimalnom funkcioniranju organizma. Idealni unos vitamina bi bio putem prehrane. 

Unosite li previše ili premalo vitamina, to će utjecati na vaše zdravlje, stoga je važno biti umjeren i oprezan, a posebno kada je riječ o suplementima. Suplementi odnosno vitamini u kapsulama se uvelike razlikuju od onih koje unosimo putem prehrane.

Jedna od bitnih razlika je i to što unosom suplemenata u organizam možemo unijeti preveliku dozu vitamina. Suplementi su koncentrirani stoga je njihova apsorpcija lakša, nego je to slučaj kod vitamina koje unosimo putem prehrane. Zamislite da trebate pojesti nekoliko kilograma citrusa na dan ili deset velikih mrkvi odjednom. Bilo bi malo previše čak i za one s većim apetitom, zar ne?

Čak i ako uspijete u svoj organizam unijeti toliko vitamina iz prehrane, oni neće imate štetne posljedice za zdravlje kao kada biste popili primjerice previše beta-karoten kapsula. Unosom voća i povrća, štetne posljedice prekomjernog unosa vitamina su minimalne ili će u potpunosti izostati. Unos suplemenata vitamina i minerala predstavlja određeni rizik, budući da su vitamini koncentrirani i da se uzimaju zasebno. 

Suplementi mogu biti vrlo korisni u slučaju deficita određenog vitamina, gdje bi za oporavak organizma bilo potrebno više vremena i ogromna količina namirnica koje su bogate određenim vitaminom. 

vitamini

Za što se koriste vitaminski suplementi? 

Liječnici često preporučuju uzimanje vitaminskih suplemenata u sljedećim slučajevima: 

 • kada postoji zdravstveni problem povezan s deficitom određenog vitamina i minerala (nedostatak željeza, manjak vitamina C, manjak vitamina B12),
 • ako je imunitet osobe oslabljen primjerice nakon teške bolesti, terapije određenim lijekovima, iscrpljenosti organizma, 
 • za brži oporavak od ozljeda, 
 • kada postoje ograničenja u prehrani (alergija, intolerancija, striktna veganska dijeta), 
 • u slučaju loših prehrambenih navika, 
 • ženama u drugom stanju ili dojiljama

Novija istraživanja pokazuju da prekomjerno korištenje ima štetne efekte, dok neka druga istraživanja sugeriraju da od korištenja vitamina iz bočica nema nikakve koristi. Sve se više spominju i informacije da organizam nije u stanju prepoznati sintetičke vitamine.

Vitaminske i mineralne suplemente nemojte koristiti ako vam se čini da vam nešto nedostaje. Prije primjene suplemenata, uvijek je dobro napraviti kompletnu krvnu sliku, te tek tada ovisno o potrebi koristiti neki suplement. 

Suplementi – kako ih uzimati? 

Ako uzimate vitaminske suplemente, imajte na umu da se vitamini dijele u dvije skupine: 

 • one koji se rastapaju u vodi, 
 • one koji se rastapaju u ulju (masti). 

Vitamin C i vitamine B kompleksa koji su topivi u vodi možete koristiti bez bojazni da će izazvati veliki rizik za zdravlje. Višak ovih vitamina može se izlučiti putem urina.

Vitamine rastopive u mastima (D, E, K i A) uzimajte u dogovoru s liječnikom, budući da se oni pohranjuju u masnom tkivu organizma te u jetri tijekom dužeg vremena. Višak navedenih vitamina može djelovati toksično na organizam.

Pročitajte više —>Kako bolje apsorbirati vitamine iz hrane i suplemenata?

Ako koristite mineralne suplemente, vodite računa o poštivanju preporučene dnevne doze. Poseban oprez savjetuje se u korištenju suplemenata željeza. Svoje suplemente uvijek držite dalje od djece. Premda su suplementi dodaci prehrani i sadrže mnoge korisne tvari, oni nisu i ni u kojim okolnostima ne bi smjeli biti zamjena za adekvatan obrok.

Suplementi za žene jednaki su suplementima za muškarce, s naznakom da žene vole uzimati i omega 3 masne kiseline, cink i magnezij, zeleni čaj u kapsulama te vitamin C. 

suplementi

Na što pripaziti prilikom kupovine suplemenata? 

Prilikom kupovine suplemenata bitno je znati sljedeće: 

 • Vitamini, minerali i ostali suplementi nisu čarobni preparati koji će vam osigurati dobro zdravlje. 
 • Za optimalno zdravlje je potrebna pravilna i raznovrsna prehrana, redovita fizička aktivnost, psihička stabilnost itd. Sami suplementi i minerali neće vas učiniti zdravima i mladolikima premda se to redovito ističe u reklamnim kampanjama namijenjenim prodaji suplemenata.
 • Kada je riječ o vitaminima i mineralima, više nije bolje. 
 • Prije kupovine se posavjetujte sa stručnjakom oko izbora suplemenata. 
 • Ako nije riječ o vitaminima B i C, prije uzimanja suplemenata vitamina i minerala se konzultirajte s liječnikom. 

Dodatna prednost je i to što danas u mnogim bolje opremljenim ljekarnama možete napraviti vitaminsko-mineralni test besplatno. Raspitajte se gdje možete napraviti vitaminsko-mineralni test u vašem mjestu te provjerite imate li nedostatak nekog vitamina prije nego počnete koristiti suplement.

Doznajte više —> Aminokiseline – što su i zašto ih trebamo?

Budite pažljivi u odabiru proizvođača suplemenata. Konzultirajte se sa stručnjacima oko kvalitete. Ako ste vegetarijanac ili vegan, provjerite sadrže li suplementi karmin (umjetnu crvenu boju dobivenu od insekata) ili želatinu (koja se dobiva iskuhavanjem životinjskih kostiju). 

Suplementi za rekreativce

Korištenje suplemenata većinom se povezuje uz aktivne sportaše i rekreativce. Suplementi se koriste kako bi se tijelo oporavilo za sljedeći trening odnosno sljedeću fizičku aktivnost. 

 • Whey protein – brzo apsorbirajući protein koji nastaje iz mliječne sirutke. Koristi se prvenstveno za oporavljanje mišićnog tkiva nakon treninga. Whey protein možete pronaći u više oblika, a razlikuju s obzirom na način proizvodnje, cijenu i rezultat koji se postiže. Tako razlikujemo koncentrat (80% proteina sirutke), izolat (80-90% proteina sirutke) te hidrolizat (90-100% proteina sirutke) koji je ujedno i najskuplji te se apsorbira kroz samo 10 minuta.
 • Kazein – protein koji nastaje iz mlijeka, najčešće se pije s vodom ili mlijekom prije spavanja, koristi se opuštanje i oporavak mišića tijekom sna. 
 • BCAA (suplementi aminokiselina) – riječ je o razgranatim esencijalnim aminokiselinama koje tijelo ne može samo sintetizirati, stoga ih je potrebno unositi putem prehrane. Koriste se kao suplementi prije treninga kako bi spriječili katabolizam.
 • Glutamin (suplementi aminokiseline esencijalne) – unosi se kao dodatak prehrani, poboljšava imunitet u slučaju bolesti ili fizičkog stresa. Glutamin sprječava gubitak mišićne mase, povećava sintezu proteina u organizmu.
 • Kreatin – povećava snagu, eksplozivnost i mišićnu masu, rezultati su vidljivi već nakon 7-10 dana.
whey

Suplementi su samo dodaci prehrani, ne i zamjena za adekvatnu i uravnoteženu prehranu. Dodaci prehrani posebno su potrebni profesionalcima koji se bave visoko intenzivnim treninzima kako bi njihovo tijelo moglo normalno funkcionirati te kako bi se mišići nakon intenzivne aktivnosti lakše oporavljali i manje oštećivali. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu