Hashimoto i hipotireoza – bolesti štitnjače

stitnjaca

Hashimotova bolest je poremećaj koji utječe na štitnjaču, malu žlijezdu pri dnu grla, ispod Adamove jabučice. Štitnjača je važan dio endokrinog sustava, a hormoni štitnjače kontroliraju mnoge aktivnosti u tijelu.

Štitnjača i hipotireoza

Ako imate Hashimoto sindrom, događa se da vaš imunološki sustav napada štitnjaču. Hashimoto je jako povezan sa stresom upravo zato što prilikom jakog stresa imunološki sustav krivo locira uzročnika stresa u štitnjači pa ju napada.

Javlja se upala štitnjače i s njom slabija aktivnost te žlijezde. Pojava manjka aktivnosti štitnjače naziva se hipotireoza.

Hashimoto je najčešći, mada ne i jedini, uzročnik hipotireoze.

Najizloženija skupina ovom poremećaju su žene u srednjim godinama, ali moguće je da se javi kod oba spola i u bilo kojim godinama.

Štitnjača
Foto: Photospin

Hipotireoza – simptomi

Hashimotova bolest ne uzrokuje kod svih jednake simptome, a oni vidljivi simptomi su simptomi hipotireoze koja je posljedica Hashimotoa. Bolest napreduje sporo tijekom godina i, sko se ne liječi, uzrokuje kronični poremećaj rada štitnjače.

To dovodi do kroničnog opadanja nivoa hormona štitnjače u krvi. Najprisutniji simptomi hipotireoze su:

 • umor, letargičnost i tromost,
 • blijeda i suha koža,
 • preosjetljivost na hladnoću,
 • zatvor,
 • debljanje i napuhnutost (zbog velike količine vode), pogotovo vidljiva u licu i na koljenima,
 • depresija,
 • menstruacija traje dulje,
 • duboki glas.

Ako se ne liječe, simptomi postupno postaju zamjetniji, a u kasnijem stadiju štitnjača postaje povećana što se može vidjeti kao zadebljanje na vratu.

Ako imate neke od gore navedenih simptoma obratite se liječniku i recite da sumnjate na poremećaj štitnjače.

Uzrok nastanka Hashimoto bolesti

Hashimoto je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav stvara antitijela koja napadaju štitnjaču.

Što uzrokuje ovu reakciju? Do danas uzrok nije sasvim poznat. Moguće je da virusi i bakterije potiču reakciju, a moguće je i da je ona nasljedna. Sigurno je da stres igra znatnu ulogu pa je kod bolesti štitnjače važno što manje izlagati se stresnim situacijama.

Posljedica napada imunološkog sustava je da hormoni štitnjače nisu zastupljeni u potrebnoj količini nego nedostaju (hipotireoza) ili, u nekim slučajevima, ih ima previše (hipertireoza).

Zanimljivo je da je u Sjedinjenim Američkim Državama Hashimotov sindrom glavni uzrok hipotireoidizma

Istraživanje provedeno 2010. godine na 811 pacijenata je dokazalo: “Od 811 pacijenata na početku istraživanja nakon perioda od 2.5 godine ih je preostalo 761. Kod 102 osobe (13.4%) je dijagnosticiran Hashimotov sindrom.”

Ovi iznenađujući rezultati pobuđuju liječnike i znanstvenike na unaprijeđenje dijagnostičkih uređaja i metoda liječenja kako bi se poboljšao tijek bolesti, ističu znanstvenici. 

Drugi uzroci hipotireoidizma mogu biti:

 • manjak joda u organizmu,
 • uklonjena štitnjača,
 • bolesti hipofize,
 • bolesti hipotalamusa,
 • liječenje radioaktivnim jodom. 

Dijagnoza Hashimoto sindroma

Ako se osjećate vrlo umorno, bezvoljno, imate suhu kožu, glas vam se malo produbio ili ako ste već imali problema sa štitnjačom trebate napraviti pregled hormona.

Glavna ‘zamka’ ove bolesti je da napreduje vrlo polagano pa se mnogi priviknu na život sa simptomima i ne pripišu ih bolesti.

 • pregled hormona štitnjače pokazuje koliko hormona ona proizvodi. Pregled TSH ukazuje na količinu tireotropina (referentna vrijednost 0.27 do 4.2), a FT4 na slobodni tiroksin (referentna vrijednost 12 do 22),
 • serološki test– s obzirom na to da je Hashimoto autoimuna bolest, ovim testom se utvrđuje količina antitijela Anti- TPO (referentna vrijednost do 34),
 • ultrazvuk štitnjače radi se kako bi se utvrdilo stanje štitnjače i njezina veličina.

Nekada (prije preciznih hormonskih testova) Hashimoto se mogao dijagnosticirati tek kada je već jako uznapredovao.

Liječenje Hashimoto sindroma

Liječenje uključuje uzimanje lijekova koji će nadomjestiti hormone kao i periodičke provjere stanja hormona iz krvne slike kako bi se doza regulirala.

Sintetički hormoni

Poremećaj rada štitnjače liječi se nadomjesnim, sintetičkim, hormonima koji djeluju jednako kao i prirodni hormoni. Lijekovi se uzimaju oralno. Obično se počinje s minimalnom dozom od 25 mikrograma levotiroksina.

Liječenje nadomjesnim hormonom obično traje doživotno. Periodički se kontrolira razina hormona štitnjače (svakih 6 mjeseci do godinu dana) i po potrebi se prilagođava doza.

Hashimoto i prehrana

Ako vam je dijagnosticiran Hashimoto, ne trebate uvoditi posebne promjene u prehrani osim onih koje su i inače korisne, da jedete zdrave obroke s puno voća i povrća, barem 3 puta tjedno i da jedete cjelovite namirnice.

Healthline predlaže neke od načina prehrane koji su se pokazali dobrima za ljude koji pate od Hashimotovog sindroma. To su:

 • paleo dijeta,
 • vegetarijanska ili veganska prehrana,
 • prehrana bez glutena.

Kod liječenja Hashimotovog sindroma mogu pomoći i određeni dodaci prehrani“, ističu znanstvenici Odjela za eksperimentalnu medicinu na Sveučilištu u Rimu. Objašnjavaju kako su krvni parametri bili mnogo bolji kod pacijenata koji su primali kombinaciju lijekova za štitnjaču i određenih dodataka prehrani koji se učestalo koriste kad je riječ o upalnim procesima u tijelu.

Ovo je korak naprijed u otkrivanju unaprijeđenog tretmana za Hashimotov sindrom, koji se mora liječiti doživotno. Liječnicima i znanstvenicima preostaje da se još više posvete eksperimentiranju i validaciji dobivenih rezultata.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Grupa autora (2010) Hashimoto thyroiditis is more frequent than expected when diagnosed by cytology which uncovers a pre-clinical state. Thyroid Res. 3: 11. doi: 10.1186/1756-6614-3-11.
 2. Nordio, M., Basciani, S. (2015) Efficacy of a food supplement in patients with hashimoto thyroiditisJ Biol Regul Homeost Agents. 29(1):93-102. 
 3. Snyder, A. (2017) Hashimoto Disease Diet. Healthline.

Ocijenite članak

4.11 / 5   257

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hashimoto, hashimoto sindrom, hashimoto simptomi, hasimoto, hashimotov sindrom, hasimoto sindrom, hashimoto bolest, hashimotova bolest, autoimuna bolest štitnjače, hashimoto stitnjaca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu