ANA test – zašto se provodi i što ako je pozitivan?

uzorak-krvi

ANA test detektira antinuklearna antitijela u krvi. Vaš imunološki sustav obično čine antitijela, koja pomažu u borbi protiv infekcija, dok antinuklearna antitijela često napadaju vlastiti tkivo odnosno jezgru svake ćelije.

U većini slučajeva, pozitivan ANA test pokazuje da vaš imunološki sustav pogrešno napada vlastito tkivo, ili drugim riječima, pokazuje autoimune reakcije. No, neke osobe mogu imati pozitivan ANA test čak i kada su potpuno zdravi.

Vaš liječnik može vas uputiti na ANA test ako smatra da imate autoimunu bolest, kao što je lupus, reumatoidni artritis ili skleroderma.

Zašto se provodi ANA test?

Mnoge reumatske bolesti imaju slične znakove i simptome – bol u zglobovima, umor i vrućicu. ANA test ne može potvrditi određenu dijagnozu, no može pomoći kako bi se isključile neke eventualne bolesti.

Ako je ANA test pozitivan, liječnik vas može uputiti na testiranje krvi kako bi se utvrdila prisutnost pojedinih antinuklearnih antitijela, od kojih su neka specifična za određene bolesti.

Kako se pripremiti za ANA test?

Ako se uzorak vaše krvi koristi samo za ANA test, možete jesti i piti normalno prije testa, no ako će se uzorak krvi koristiti i za dodatne testove, možda nećete smjeti konzumirati hranu određeno vrijeme prije testa. O tome će vam vaš liječnik dati konkretne upute.

Neki lijekovi mogu utjecati na točnost testa, stoga obavijestite liječnika o svim lijekovima koje uzimate.

Što možete očekivati?

Tijekom ANA testa, uzorak krvi uzima se umetanjem igle u venu u ruci. Uzorak krvi šalje se na analizu u laboratorij, a vi ćete se odmah moći vratiti uobičajenim aktivnostima.

Rezultati ANA testa

Prisutnost bilo koje vrste antinuklearnih antitijela je pozitivan rezultat testa. Ipak, pozitivan rezultat ne mora značiti da će se razviti bolest. Mnoge osobe kod kojih je ANA test pozitivan nikada ne obolijevaju – osobito žene starije od 65 godina.

Mononukleoza je jedna vrsta infekcije koja je povezana s razvojem antinuklearnih antitijela. Također, neki lijekovi za snižavanje krvnog tlaka te određeni lijekovi protiv konvulzija mogu uzrokovati formiranje antitijela.

Ako vaš liječnik posumnja da imate autoimunu bolesti, vjerojatno će vas uputiti na niz drugih testova. Rezultat vašeg ANA testa je samo jedan dio ispitivanja koje liječnik može provesti kako bi utvrdio uzrok vaših znakova i simptoma.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.79 / 5   72

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: antinuklearna antitela, ana test krvi, lupus, ana test pozitivan, antinuklearna antitijela, ana screen pozitivan, imunoloski testovi, ana test, ANA antitela, ana nalaz krvi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu