Što su vlakna, zašto nam trebaju i koje su namirnice bogate vlaknima?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Sigurno ste dosad čuli da su vlakna važna i da biste trebali konzumirati hranu bogatu vlaknima.
Nažalost, standardna moderna prehrana, bogata rafiniranim žitaricama, šećerom i životinjskim proteinima ne pridonosi dovoljnom unosu vlakana, što negativno utječe na čitav organizam.
Vlakna su dio ugljikohidrata iz biljaka, koje organizam ne može probaviti i razgraditi u molekule glukoze. Stoga vlakna prolaze kroz probavni sustav neprobavljena.
Zašto je unos vlakana važan?
Vlakna su iznimno važna za zdravlje probavnog sustava.
Vlakna osiguravaju stabilnu razinu šećera u krvi. Duže ćete se osjećati siti te nećete više doživljavati popodnevni umor. Popodnevni umor se javlja zbog naglog pada razine šećera u krvi, što se događa nakon ručka bogatog rafiniranim žitaricama poput bijelog brašna, tjestenine, bijele riže, a siromašnog vlaknima.
Zasigurno vam se već dogodilo da ste sigurni da ste dovoljno pojeli, a svejedno ste gladni sat ili dva nakon obroka – razlog je vjerojatno neuravnotežen obrok. Ovo vodi do bespotrebnog grickanja i osjećaja da morate popiti popodnevnu šalicu kave da biste preživjeli dan. Pokušajte napuniti pola tanjura povrćem, a ostatak cjelovitim žitaricama, proteinima te zdravim mastima.
S obzirom na to da vlakna utječu na probavu, važna su za kretanje sadržaja u crijevima te za prevenciju konstipacije. Količina vlakana također igra ulogu u signaliziranju sitosti.
Vlakna također vežu višak estrogena koji se nađe u crijevima, što znači da igraju jako važnu ulogu u zdravlju hormona. S obzirom na to koliko se žena bori s aknama, neredovitim menstruacijama, napuhanosti, PMS-om, policističkim jajnicima, promjenama raspoloženja i ostalim simptomima hormonalne neravnoteže, vlakna su neizostavan dio ženskog zdravlja.
Osim što su esencijalna za zdrav probavni sustav, vlakna su važna i za zdrav imunitet. Većina imuniteta zapravo leži u crijevima.
Bakterije u crijevima igraju iznimno važnu ulogu za općenito zdravlje, sva novija istraživanja otkrivaju sve više poveznica između raznih bolesti i bakterija u crijevima (i ustima). Crijevna mikroflora utječe na razvitak raka, srčane bolesti, pa čak i depresiju, Alzheimerovu bolest, anksioznost… Što ne čudi, s obzirom na to da su crijeva i mozak usko povezani neuronima te da su crijeva izvor čak 95 % serotonina.
Dakle, osim vlakana, potrudite se konzumirati dovoljno probiotika i prebiotika te izbjegavati namirnice koje hrane štetne bakterije (rafinirane žitarice, šećer, transmasne kiseline) – ukratko, hranite se zdravo.
Hranite se kao da volite svoje tijelo.
Vrste vlakana
Topljiva vlakna se tope u vodi. Dok prolaze crijevima, bakterije u crijevima fermentiraju topljiva vlakna i stvaraju želatinastu masu, koja privlači neželjene bakterije i toksine. Istraživanja pokazuju da topljiva vlakna pridonose smanjivanju kolesterola, stabiliziranju šećera u krvi, općenitom zdravlju i poboljšanju imuniteta.
Dobri izvori topljivih vlakana su:
- chia sjemenke,
- mahunarke,
- jabuke,
- maline,
- šljive,
- smokve,
- avokado,
- slatki krumpir,
- lanene sjemenke,
- većina povrća,
- ljuska psylliuma,
- kruške…
Netopljiva vlakna prolaze kroz probavni sustav bez topljenja u vodi. Kao i topljiva vlakna, bakterije u crijevima fermentiraju i netopljiva vlakna. Ona pridonose normalnoj konzistenciji stolice, regularnom pražnjenju crijeva i ubrzavaju eliminaciju otpada iz crijeva.
Dobri izvori netopljivih vlakana su:
- cjelovite žitarice (zamijenite bijelo brašno, tjesteninu i rižu cjelovitima),
- kukuruz,
- leća,
- povrće,
- mekinje,
- mahunarke…
Većina namirnica sadrži obje vrste.
Kao što ste vjerojatno primijetili, vlakna se nalaze samo u nerafiniranim namirnicama biljnog podrijetla, što je samo jedan od mnogih razloga zašto je važno uvrstiti prirodne, cjelovite namirnice biljnog podrijetla u prehranu.
Ako je ovakav način prehrane uobičajen za vas, vjerojatno unosite dovoljno vlakana. Optimalna količina je 35 g – 45 g dnevno.
Pri kupovini namirnica od cjelovitog zrna, pročitajte sastojke; često na deklaraciji stoji natpis “s cjelovitim zrnom” i slično, a u sastojcima ćete vidjeti pravi postotak cjelovitog zrna. Na primjer, na deklaraciji može biti oznaka “tost od cjelovitog zrna”, a pravi postotak cjelovitog zrna je samo 58%, u nekim namirnicama čak i manje.
Važno je obraćati pažnju na to što kupujete i biti svjesni da je deklaracija zapravo reklama.
Ako je moguće, što se kruha i peciva tiče, najjednostavnije je peći vlastita peciva od cjelovitog zrna. Time ćete biti sigurni da znate što je unutra i kakva je kvaliteta.
Jednostavan i brz recept za peciva od cjelovitog zrna:
- 250 g krem sira ili quarka (svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti i ugljikohidrata),
- 250 g brašna od cjelovitog zrna (pšenično ili pirovo),
- pola praška za pecivo,
- prstohvat soli,
- 1 jaje.
Postupak:
- Pećnicu zagrijati na 180 °C.
- Od sastojaka mikserom umijesiti tijesto, vlažnim rukama oblikovati 7 – 8 peciva.
- Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Pecite ih otprilike 20 minuta, provjerite čačkalicom.
- Možete ih jesti topla ili pričekati da se ohlade (što je ponekad pravi izazov, doduše).
Dodaci prehrani s vlaknima
Na tržištu postoje razni dodaci prehrani koji sadrže vlakna, a koji se čine kao jednostavno rješenje.
Međutim, kad god možete dobiti hranjive tvari iz prave hrane, to je najbolji način. Time ćete njegovati zdrav odnos s hranom te naviku kuhanja, ali i brige o sebi i svojoj obitelji. Dodaci prehrani se trebaju koristiti samo kao zadnja opcija i nisu zamjena za zdravu prehranu.