Glukomanan – zdravstvene prednosti, doziranje i nuspojave

glukomanan mrsavljenje

Glukomanan je tvar izvađena iz gomolja biljke Amorphophallus konjac koja se naziva i đavolji jezik. To je topivo vlakno koje nabubri već u želucu te daje osjećaj ispunjenosti i sitosti.

Smanjuje apsorpciju masnih kiselina te regulira koncentraciju kolesterola u krvi. 

U nastavku članka saznajte što je glukomanan i kako se koristi

Glukomanan – što je?

Glukomanan je topivo vlakno koje bubri u želucu, a uzima se s većim količinama vode kako ne bi nabubrio već u jednjaku.

“Ostavlja osjećaj sitosti te ometa apsorpciju masnih kiselina u probavnom traktu što rezultira smanjenom koncentracijom kolesterola u krvi”, pojašnjava magistra farmacije Gabrijela Kovačec za savjetovalište u sklopu web portala za Ljekarne Pablo

Također, glukomanan je niskokaloričan, a uz ometanje apsorpcije masti, ometa i apsorpciju proteina iz hrane. 

Istraživanja najviše ističu pozitivan učinak kada je u pitanju snižavanje razine kolesterola u krvi te mršavljenje.

Odobren je od strane Europske agencije za sigurnost hrane koja odobrava zdravstvene tvrdnje:

  • pridonosi mršavljenju,
  • regulira normalnu razinu kolesterola u krvi.

Dobio je odobrenje za korištenje kao dodatak prehrani koji pomaže pri smanjenju tjelesne težine. 

Osim u zdravstvene svrhe, glukomanan se koristi i kao prehrambeni aditiv. Najviše se koristi kao zgušnjivač jer tvori gelove u vodi, a E broj mu je E425-ii, navode autori zdravstvenog portala Healthline.

đavolji jezik
Foto: Photospin

Glukomanan – zdravstvene prednosti

U tradicionalnoj medicini, glukomanan ima dugu povijest upotrebe kao pomoć u detoksikaciji i liječenju poremećaja astme, kašlja i kože.

Međutim, neke od tih upotreba nisu znanstveno potvrđene. Glukomanan može pomoći kod:

  • smanjenja tjelesne težine,
  • reguliranja normalne razine kolesterola u krvi,
  • poboljšanja probave.

Djelovanje glukomanana je potvrđeno u znanstvenim istraživanjima.

Iako su istraživanja o zdravstvenim učincima glukomanana donekle ograničena, nekoliko istraživanja ukazalo je na to da glukomanan može ponuditi određene zdravstvene beneficije.

glukomanan
Foto: Photospin

Glukomanan za mršavljenje

Glukomanan pokazuje i više nego dobre učinke kod mršavljenja no autori su napomenuli kako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdila sigurnost i učinkovitost kod uzimanja glukomanana za mršavljenje.

Također, glukomanan može pomoći, ali nije čudotvorno svojstvo. Za pravilno postizanje i održavanje tjelesne težine, potrebno je hraniti se zdravo i vježbati. 

Glukomanan za održavanje normalne razine kolesterola

Glukomanan može pomoći održati razinu kolesterola, upućuje izvješće objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition 2008. godine.

Nakon analize 14 kliničkih ispitivanja glukomanana, autori izvješća tvrde kako on može sniziti ukupni kolesterol i LDL (loš) kolesterol. Osim toga može utjecati na smanjenje tjelesne težine i na smanjenje razine ukupnih triglicerida u krvi.

Međutim, glukomanan ne utječe na razinu HDL (dobrog) kolesterola i krvnog tlaka.

Glukomanan za poboljšanje probave

Dijetalna vlakna, kojih i u glukomananu ima puno,su dugolančani ugljikohidrati koji su ljudskom organizmu nerazgradivi. Zbog toga potiču rad crijevnih mišića i poboljšavaju probavu.

Glukomanan može pomoći u liječenju zatvora, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics 2004. godine. Istraživanje je provedeno na 46 djece koji imaju problema s konstipacijom, a svatko od njih je dobio glukomanan i placebo tijekom četiri tjedna.

Znanstvenici su otkrili kako je glukomanan bio učinkovit za ublažavanje zatvora kod djece, također je i smanjio bol u trbuhu.

glukomanan biljka
Foto: Photospin

Glukomanan – doziranje i nuspojave

Za postizanje navedenih učinaka, dovoljno je uzeti po 1 gram glukomanana tri puta dnevno. Pravilno je pridržavati se uputa navedenih na deklaraciji proizvoda i dodatke prehrani konzumirati nakon stručnog savjetovanja.

Ako se glukomanan ne konzumira s dovoljno vode, može početi bubriti već u jednjaku i uzrokovati gušenje.

Zbog toga što je moguće da glukomanan može utjecati na razinu šećera u krvi, ne smije se konzumirati bar dva tjedna prije operacija ili ako se piju lijekovi za dijabetes.

U nekim slučajevima glukomanan može proizvesti određene nuspojave kao što su:

Zbog nedostatka istraživanja prerano je preporučiti glukomanan za bilo koje ozbiljno zdravstveno stanje. 

Također imajte na umu da nije pouzdano utvrđena sigurnost tih dodataka u trudnica, dojilja i djece. Razgovarajte sa svojim liječnikom te poslušajte njegove savjete za korištenje tih dodataka. Samostalno liječenje može ponekad imati ozbiljne posljedice.

Glukomanan – gdje kupiti?

Glukomanan je široko dostupan na web shopovima, kao prah, kapsule i tablete. Prodaje u mnogim trgovinama koje sadrže prirodne dodatke prehrani.

Ponuda je široka, ali budite oprezni kod kupnje. Preporučuje se kupiti i konzumirati dodatke prehrani nakon savjetovanja s liječnikom ili stručnom osobom.

Kupujte dodatke prehrani koji imaju istaknutu deklaraciju, datum proizvodnje i sve sastojke s navedenim odgovarajućim količinama sastojaka. 

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.37 / 5   30

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: glukomanan, herbafast fiber nuspojave, glukomanan iskustva, glucomannan iskustva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu