Bolovi u donjem dijelu trbuha – uzroci i simptomi

Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu se javiti kod muškaraca, no češće kod žena. Sve žene će s vremena na vrijeme osjetiti bol u donjem dijelu trbuha, a često se to događa tijekom menstruacije.

U mnogim slučajevima je teško dijagnosticirati točan uzrok boli, no neki od najčešćih su urinarni problemi s mjehurom ili bubrezima, problemi s crijevima ili reproduktivnim sustavom.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije su vrlo česta pojava, a osim bolova u donjem dijelu trbuha može se javiti i pečenje ili bol tijekom uriniranja, kao i povećana potreba za uriniranjem. Infekcija se može proširiti i na bubrege pa tako mogu nastati simptomi kao što su visoka temperatura i bolovi u leđima.

Na rad mokraćnog mjehura mogu utjecati i hormonalni poremećaji poput problema u radu štitnjače, kao i trudnoća te konstipacija. Trudnoća i konstipacija uzrokuju pritiskanje mokraćnog mjehura što dovodi do učestalog mokrenja i boli u trbuhu. 

Ako se pojave jaki bolovi koji se šire od leđa pa sve do prepona, to može biti pokazatelj bubrežnih kamenaca. Također, neliječena urinarna infekcija može dovesti do upale bubrega

Bol u bubrezima se može osjetiti u donjem dijelu trbuha kao i u donjem predjelu leđa. 

Problemi s crijevima

Bol koja proizlazi iz debelog crijeva je čest uzrok bolova u donjem dijelu trbuha, kako kod žena tako i kod muškaraca. Također, mogu se javiti i:

  • bolovi tijekom obavljanja nužde,
  • promjene u obavljanju nužde,
  • krvarenje tijekom nužde,
  • nadutost, zatvor,
  • proljev.

Bolovi u donjem dijelu trbuha se kod problema s crijevima javljaju naglo, vrlo su jaki te potraju kratko, iako se mogu javiti više puta. Bol u crijevima može biti uzrokovana nečim što ste pojeli ili može biti izazvana nadutošću, zatvorom ili grčevima popraćenima proljevom. 

Često je uzrok ovakvih simptoma sindrom iritabilnog crijeva, kod kojeg se izmjenjuju zatvor, proljev i nadutost. Grupa znanstvenika i liječnika sa mnogih europskih instituta i bolnica se okupila kako bi raspravila pravilne metode dijagnosticiranja i liječenja sindroma iritabilnog crijeva.

Znanstvenici potvrđuju da od sindroma iritabilnog crijeva pati od 5 do 20% populacije, ovisno o geografskom području. Iako je uzrok bolesti još uvijek nepoznat, pravilna dijagnoza je nužna kako bi se bolest mogla liječiti simptomatski. Važno je pravilno odrediti i tip bolesti, koji može biti karakteriziran stalnim proljevom, zatvorom ili s miješanim simptomima.

“Bolest je individualna te se i liječenju pristupa individualno, uz korištenje medicinskih pripravaka protiv zatvora, proljeva i drugih simptoma”, ističu liječnici.

Kako se točno u kliničkoj praksi dijagnosticira i tretira sindrom iritabilnog crijeva pročitajte u ostatku njihove studije, koju možete pronaći ovdje.

Uzrok može biti i divertikularna bolest te je ona češća kod starijih ljudi. Također, uzrok mogu biti upalne bolesti crijeva kao što su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, no takve bolesti su vrlo rijetke.

Upala slijepog crijeva uzrokuje bol u donjoj desnoj strani trbuha i oko pupka. To je nagla bol koja ne prestaje, a može biti veoma izražena. Pacijenti često uzimaju tablete protiv bolova što bol samo maskira. Pri pojavi ovakve boli se potrebno hitno javiti liječniku ili pozvati hitnu medicinsku pomoć

Više o upali slijepog crijeva pročitajte ovdje

Bolovi u donjem dijelu trbuha
Photospin

Problemi s reproduktivnim organima

Kada je riječ o reproduktivnim organima, bol se obično osjeća u sredini donjeg abdomena. Bolovi u jajnicima se obično osjećaju u kompletnom donjem dijelu trbuha. Ovdje možete pročitati što sve uzrokuje bol u jajnicima.

Ako je riječ o maternici, bolovi će biti puno jači tijekom menstruacije i može biti riječ o dismenoreji

Neka stanja mogu uzrokovati i bol tijekom odnosa te je u tom slučaju vrlo bitno što prije kontaktirati liječnika, s obzirom na to da može biti riječ o dispareuniji, koja se definira kao trajna ili ponavljajuća genitalna bol koja se javlja neposredno prije, za vrijeme ili nakon spolnog odnosa.

Primjeri stanja bolesti reproduktivnih organa uključuju endometriozu, fibroide, upalnu bolest zdjelice, ciste na jajnicima te probleme vezane uz rane stadije trudnoće, kao što su pobačaj ili izvanmaterična trudnoća.

Dr.sc. Harada sa japanskog Sveučilišta u Yonagou objašnjava: “Nedostatak ili preumjereno izlučivanje hormona prostaglandina dovodi do grčenja tkiva maternice što dovodi do jakih bolova. Žene koje pate od endometrioze imaju ekstremno veliku razinu prostaglandina u krvi što uzrokuje dodatno grčenje i pritisak na maternicu.  Statistički većina žena osjeti jake bolove uzrokovane dismenorejom ili endometriozom prije nego što napune 20 godina.”

Više o dismenoreji i endometriozi kod mladih žena u radu dr.sc. Harade pročitajte ovdje

Kako izgleda pregled kod liječnika?

Liječnik će svakako postaviti mnogo pitanja vezanih za menstruaciju, uriniranje i probleme s crijevima. Također, može postaviti pitanja vezana za simptome kao što su vrućica, mučnina i povraćanje.

Zatim dolazi do pregleda abdomena, a može biti potreban i unutrašnji pregled. Ako su prisutni simptomi kao što su vaginalni iscjedak, liječnik može uzeti vaginalni bris.

Ako se sumnja na urinarnu infekciju, liječnik može tražiti uzorak urina, kako bi ga testirao na infekcije te može biti potreban ultrazvuk ili CT. Problemi s crijevima mogu zahtijevati preglede kao što su endoskopija i kolonoskopija, a u nekim slučajevima i CT.

Iako su bolovi u donjem dijelu trbuha česti, ne treba ih zanemarivati. Svakako obavite pregled kod liječnika, kako bi na osnovu vašeg stanja mogao odrediti adekvatnu terapiju.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Davis, C.P. (2018) Abdominal Pain Causes. MedicineNet.com
  2. Harada, T. (2013) Dysmenorrhea and Endometriosis in Young WomenYonago Acta Med. 56(4): 81–84. 
  3. Appendicitis (2018) WebMD. 
  4. Grupa autora (2017) Irritable bowel syndrome diagnosis and management: A simplified algorithm for clinical practice. United European Gastroenterol J. 5(6): 773–788.  doi: 10.1177/2050640617731968

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.73 / 5   15

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolovi u donjem dijelu trbuha, bol u donjem dijelu trbuha, bol u crijevima, bolovi u crijevima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu