Kako izbjeći nadutost?

Kako izbjeći nadutost

Nadutost nije samo neugodan osjećaj, ona vas može usporiti u obavljanju svakodnevnih zadataka i iscrpiti vam energiju. No, vrlo lako je možete izbjeći ako se pridržavate prave prehrane.

U nastavku saznajte što izbjegavati kako biste spriječili nadutost.

Pivo

Pivo je puno mjehurića koji će vas ostaviti nadutima. Istraživanja su također pokazala da alkohol može dovesti do bujanja bakterija u tankom crijevu, što može izazvati nadutost.

Smrznuta hrana
FOTO: Shutterstock

Smrznuta hrana

Kada kupujete prerađenu hranu, provjerite naljepnicu da vidite koliko ima natrija. Smrznute večere i konzervirane juhe su često prepune soli. Ona se dodaje kako bi se poboljšao okus i produljio rok trajanja, ali sol izaziva nadutost.

Brokula

Povrće sadrži mnogo vlakana, što znači ga nekad možete teže probaviti. Povrće poput kelja i brokule sadrži rafinozu, šećer koji proizvodi dodatne plinove u probavi.

Brokula također donosi hrpu prehrambenih dobrobiti, tako da nema razloga da je izbacite iz prehrane. Ako ste skloni nadutosti, skuhajte brokulu jer će se tako “razbiti” dio vlakana.

Pročitajte članak “Što su vlakna, zašto nam trebaju i koje su namirnice bogate vlaknima?“.

Mahunarke
FOTO: Shutterstock

Mahunarke

Ne zovu grah glazbenim povrćem bez razloga. Mahunarke su teško probavljive i zahtijevaju veliki napor organizma da ih “razbije”.

Kod konzumacije graha i ostalih mahunarki tijelo proizvodi plinove, što izaziva osjećaj nadutosti. No, to ne bi trebao biti razlog da smanjite unos ove superhrane. Mahunarke su veliki izvor proteina, željeza i folne kiseline.

Pročitajte članak “Kako pravilno i brzo skuhati mahunarke?“.

Gazirani sokovi
FOTO: Shutterstock

Gazirani sokovi

Osim mjehurića, gazirani sokovi sadrže i umjetna sladila koja vaše tijelo ne zna probaviti. Istraživanja su pokazala ovi zaslađivači mogu poremetiti ravnotežu u vašim crijevima, što dovodi do neugodne nadutosti.

Što jesti?

Evo koje će vam tri namirnice pomoći pri rješavanju nadutosti.

Banane

Konzumiranje voća bogatog kalijem, poput banana, može smanjiti razine natrija u organizmu i izbaciti višak soli iz tijela, koja uzrokuje nadutost.

Komorač
FOTO: Shutterstock

Komorač

Sjemenke komorača su veliki saveznik vaše probave. Osim što su diuretik, one sadrže spojeve koji umiruju probavne probleme. Ako ne volite čaj od komorača, onda ga koristite kao začin u svojoj kuhinji.

Pročitajte članak “Čaj od komorača – ljekovita svojstva, upotreba i nuspojeve“.

Metvica
FOTO: Shutterstock

Metvica

Istraživanja su pokazala da metvica može pomoći u borbi protiv grčeva i plinova. Zato sljedeći put kada budete jeli tešku hranu, pokušajte iza obroka popiti šalicu čaja od metvice za uklanjanje probavnih smetnji.  

Pročitajte članak “Čaj od mente – ljekovita svojstva i priprema“.

Pročitajte i članak “Riješite se nadutosti u trbuhu uz ove savjete“.

Članak objavljen:
  1. Mandl, E. (2021). 12 Great Ways to Get Rid of Bloating. Healthline.
  2. Robinson, J. (2021). Tips To Reduce Bloating. WebMD.
  3. Berry, J. (2020). Eighteen ways to reduce bloating. Medical News Today.

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.97 / 5   30

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu