Banana – uzgoj, ljekovitost i nutritivna svojstva

Banana

Banane su slatko tropsko voće karakterističnog mirisa i okusa. Raširene su svuda po svijetu, a za naše zdravlje su dobre zbog visokog udjela kalija, vitamina i dijetalnih vlakana. Pomažu kod srčanih i probavnih bolesti, održavaju zdravlje bubrega i poboljšavaju koncentraciju.

U nastavku članka pročitajte sve o nutritivnom sastavu banana, njihovim ljekovitim svojstvima i uzgoju.

Banana – uzgoj

Banana je tropsko voće, a to je istovremeno naziv drva i ploda. Današnje banane dobivene višestrukim križanjima i raširenim uzgojem više nemaju sjemenke, a kao takve su podrijetlo biljaka iz roda Musa. Plodovi banane rastu u grozdovima, a sama biljka je podrijetlom iz:

 • Indonezije,
 • Papua Nove Gvineje,
 • Australije.

Upotreba banana datira još od 8000 godina pr.Kr., a širenje islama je još početkom 9. stoljeća dovelo do velikog širenja banana. Banane kakve mi poznajemo su svijetle i slatke, a one s višim udjelom škroba se nazivaju plantana banane.

Drvo banane nije drvo u pravom smislu te riječi, već je to zeljasta biljka. Raste na raznim vrstama tla, a bitno je da je tlo bar pola metra duboko i propusno. Banane ne vole vjetar, a sade se na tri metra udaljenosti jedna od druge da bi imale dovoljno mjesta za razvoj.

S obzirom na to da je banana tropsko voće, treba joj prosječna temperatura od 19 stupnjeva tijekom cijele godine. U tim uvjetima mogu rasti i u staklenicima, uz uvjet da je vlaga zraka visoka. Mlada biljka banane ubrzano razvija listove čiji se rubni dijelovi spajaju i šire. Biljka banane je zrela kad drvo počne tvoriti cvatove.

Iz cvata koje razvija svaka biljka banane će se razviti plodovi. Razvoj plodova obično nastupi nakon godine dana, a svaka stabljika samo jednom proizvede plodove. Nakon toga stabljiku treba odrezati kako bi se regenerirala. Plodovi se razvijaju u grozdovima koji mogu biti teški i do 50 kilograma.

Banane se beru najesen, obično dok su još zelene, a zatim se ostave da sazru do žute boje. Vrsta banane koja je danas najraširenija na tržištu je ona marke Cavendish.

Drvo banane

Photo: Photospin

Banana – zdravlje

Prosječna banana je teška otprilike 125 grama, a kao takva sadrži oko:

Banane su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže jako malo masnih kiselina. Također sadrže malo proteina, a sastavljene su većinom od vode i ugljikohidrata. Nezrele banane su pune škroba, a sazrijevanjem nastaju šećeri:

 • glukoza,
 • fruktoza,
 • saharoza.

U prosječnoj banani se nalazi oko 3 grama dijetalnih vlakana, koja potiču rad mišića crijeva. Najvažnija vlakna u bananama su:

 • pektin,
 • netopljivi škrob.

Najzastupljeniji spojevi u bananama koji im daju karakterističnu aromu su:

 • izoamil acetat,
 • butil acetat,
 • izobutil acetat.

Banana – vitamini

Banana je bogata mnogim vitaminima, a to su:

Banana kao lijek

Ljekovita svojstva banane sadržana su u visokom udjelu dijetalnih vlakana, vitamina i alkaloida. Banane posjeduju mnoge alkaloide, aromatične spojeve koji posjeduju antioksidativna svojstva. Često pomažu kod srčanih i degenerativnih bolesti. To su:

 • dopamin – odnosno visok udio aminokiseline tirozina koji u organizmu može potaknuti sintezu dopamina,
 • katehini – fenolni spojevi koji imaju antioksidacijski učinak.

Banane posjeduju ljekovita svojstva koja mogu pomoći kod:

 • srčanih bolesti – visok udio kalija i antioksidansa u bananama regulira krvni tlak, a redovan unos kalija može smanjiti razvoj srčanih bolesti za oko 26%,
 • banane i probava – nerazgradivi škrob i pektin su vlakna koja pomažu radu probavnog sustava tako što djeluju kao prebiotici bakterijama mliječne kiseline,
 • bolesti bubrega – redovan unos kalija potpomaže pravilan rad bubrega,
 • depresije i anksioznosti – zbog visokog udjela tirozina potakne se sinteza dopamina, hormona koji pozitivno djeluje na raspoloženje,
 • anemije – zbog visokog udjela željeza,
 • pamćenja i koncentracije – banane su bogate vitaminima B skupine koje reguliraju živčane podražaje pa tako djeluju i na mozak,
 • banane i kolesterol – banane povoljno utječu na smanjenje kolesterola.

Ipak, zbog toga što kalij djeluje u natrij – kalij pumpama u stanicama našeg organizma, bitno utječe na krvni tlak. Ljudi koji već piju beta – blokatore za sniženje krvnog tlaka ne smiju konzumirati banane i općenito hranu bogatu kalijem.

Banana i želudac su loš spoj ako osoba pati od žgaravice ili GERB-a jer su blago kisele pa mogu negativno djelovati na želudac.

Suhe banane su također dobre za zdravlje jer su sušenjem hranjive tvari postale koncentriranije. Ipak, tako sadrže i veći udio šećera pa se ne preporučuju ljudima koji žele izgubiti na težini.

Kora od banane kao lijek

Koru od banane skoro svi bace, ali ona može poslužiti kao pomoćno sredstvo u kućanstvu, ali i kao lijek. Pomoću kore od banane možete:

 • izbijeliti zube – mangan, magnezij i kalij pomažu kod izbjeljivanja zubi,
 • izliječiti akne – lice možete blago istrljati korom banane, a to će pomoći i ako imate jako suhu kožu,
 • ublažiti svrbež i bol nakon uboda insekta – mjesto uboda na koži istrljajte korom od banane,
 • ublažiti podočnjake – kora od banane je izvrsna za podočnjake zbog mnogih minerala koji djeluju na vitalnost kože ispod očiju.

Lijek za kašalj od banane

Pomoću par osnovnih sastojaka koje lako možete nabaviti napravite lijek protiv kašlja. To su:

 • 2 banane,
 • 2 jušne žlice meda,
 • 300 mL tople vode.

Ovaj lijek od banana je u obliku kašice koja je hranjiva i lako probavljiva. Ako je uz kašalj prisutno i upaljeno grlo, teško ćete moći jesti krutu hranu. U te svrhe može poslužiti ova ljekovita kaša, koju možete pripremiti na sljedeći način:

 1. Ogulite banane i skašite ih.
 2. U loncu zagrijte vodu te njom prelijte skašene banane.
 3. Kad se smjesa malo ohladi umiješajte med kako se termolabilni sastojci meda ne bi inaktivirali pri visokoj temperaturi.

Ovako pripremljenu kašu jedite triput dnevno i nakon par dana bi kašalj trebao prestati. Naravno, ako je kašalj progresivan trebate se javiti liječniku i otkriti uzrok kašlja.

Banana ljekovitost

Photo: Photospin

Banana – kalorije

Jedna prosječna banana sadrži oko 110 kalorija te stoga nije visoko kalorična, a ne sadrži ni puno masti. Banane ne debljaju ako se konzumiraju u umjerenim količinama. Dobre su kao izvor energije prije i poslije treninga ili međuobrok.

Banane su dobre nakon treninga jer nadoknađuju izgubljene minerale, posebno kalij i magnezij. Također su izvor vlakana što potiče pravilan rad crijeva i mišića probavnog sustava. Tako potiču pravilan rad metabolizma i sprječavaju zatvor.

Debljaju li banane?

Banane ne debljaju ako se konzumiraju u preporučenim količinama. Dovoljno je pojesti 2 do 3 banane dnevno. Banane su prirodni izvor energije zbog šećera kojeg sadrže, a ako konzumirate više banana dnevno, trebate tu energiju sagorjeti. U suprotnom slučaju konzumiranje veće količine banana može dovesti do debljanja.

Pravilno doba za konzumiranje voća, a posebno banana, je još uvijek tema rasprava mnogih znanstvenika. To ponajprije ovisi o sastavu pojedine voćke, a u posljednje vrijeme je otkriveno da konzumacija banana navečer dovodi do:

 • smirenja organizma i sinteze melatonina,
 • opuštanja mišića.

No, metabolizam se tijekom spavanja usporava te se hranjive tvari banane tijekom noći sporije razgrađuju. U uvjetima kada ne trebamo dodatan izvor energije, npr. dok spavamo, šećeri se neće razgrađivati dajući energiju, nego će se taložiti kao rezerva u organizmu.

Zbog toga su mišljenja podijeljena, ali svi se slažu u tome da su banane iznimno zdrave i redovnom konzumacijom dovode do jačanja organizma. Zbog debele kore, plod ne sadržava puno pesticida koji bi djelovali toksično na organizam.

Uz banane ne zaboravite konzumirati drugo voće i povrće jer je raznovrsna prehrana temelj zdravlja.

Sok od banane – recept

Jedna čaša soka od banane dnevno može znatno poboljšati raspoloženje i zdravlje organizma. Nekima se sok od banane možda neće svidjeti jer je kašast zbog visokog udjela netopivog škroba. Može ga se pripremiti na mnoge načine, od sastojaka koji Vam najviše odgovaraju.

Sok od banane pripremite od:

 • 2 zrele oguljene banane,
 • 120 mL mlijeka,
 • 2 žlice meda.

Sve sastojke izmiješajte u blenderu i ako želite, dodajte vanilin šećer ili cimet za dodatnu aromu. Sok od banane je izvrstan za povećanje energije i poboljšanje zdravlja.

Sok od banane

Photo: Photospin

Kora od banane kao gnojivo

Koru od banane ne bacajte, nego je upotrijebite kao prirodno organsko gnojivo. Takvo gnojivo možete dobiti tako da jednostavno položite koru od banane oko cvijeća, a ona će raspadom ispustiti minerale u zemlju.

Kora od banane za cvijeće

Gnojivo od banane za cvijeće možete pripremiti na više načina i za razne upotrebe, a to su:

 • Pasta od banane – banane usitnite u blenderu ili skašite vilicom, a zatim je namažite na korijen biljke. Banana je puna kalija koji biljke čini zdravijima i pomaže kod prijenosa vode kroz biljku.
 • Lijek protiv lisnih uši – male lisne uši bit će privučene mirisom smjese jabučnog octa i nasjeckanih banana. Takvu smjesu stavite u bocu s probušenim čepom, a lisne uši će ući i biti zadržane.
 • Oživljavanje cvijeća – ako želite poboljšati razvoj cvjetova na određenim biljkama, koristite gnojivo od banane.

Može se zaključiti da je banana izvrstan izvor hranjivih i ljekovitih tvari, a koristiti je možete i u mnoge druge svrhe.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Verbanac, D. (2018). Banana, Pliva zdravlje
 2. Ware, M. (2017). Benefits and health risks of bananas, Medical News Today
 3. Szalay, J. (2017). Bananas: Health Benefits, Risks & Nutrition FactsLive Science

Ocijenite članak

4.83 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Banana, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu