Izbjeljivanje zubi od doma i kod zubara

izbjeljivanje zubi

Zašto zubi tamne?

Naši zubi podložni su promjeni boje uslijed konzumiranja namirnica poput kave, crnog vina, kupina ili zbog duhanskog dima

Drugi razlog tamnjenja zubiju je da caklina vremenom postaje tanja i do izražaja dolazi boja dentina koji se nalazi ispod cakline. Ovisno o tome koliko zube želite izbijeliti (2 nijanse, 3 nijanse ili čak 9 nijansi) postoje razne metode izbjeljivanja zubiju.

Pravilna higijena za bijele zube

Pranje zubiju 3 puta dnevno doprinosi njihovoj bjelini kao i prokrvljenosti desni. Uz to, svakih 6 mjeseci trebalo bi posjetiti zubara radi redovne kontrole, ali i radi odstranjivanja viška plaka koji se stvara na zubnoj caklini, a koji doprinosi tamnoj boji zuba.

Soda bikarbona za izbjeljivanje zubi

Zubna pasta može sadržavati soda bikarbonu koja na prirodan način izbjeljuje zube, a ne oštećuje ih. Neki ljudi zamjenjuju pastu za zube soda bikarbonom i limunskom kiselinom. Poneke paste za zube koriste i agresivnija sredstva za izbjeljivanje, ali koliko nam je poznato, sve zubne paste na hrvatskom tržištu su sigurne za uporabu.

bijeli zubi

Ljuskice i navlake za bjelije zube

Keramičke ljuskice se stavljaju na prednju površinu zuba koji se izbrusi na dubini od oko 0.5 mm. Ljuskice ne mijenjaju svoju boju, dakle ne tamne. One se mogu staviti trajno, a moguće su i privremene navlake koje se stavljaju obično za posebne prilike poput vjenčanja i sl. a kasnije se skidaju.

Konzervativno i lasersko izbjeljivanje zubiju

Konzervativno izbjeljivanje zubiju uključuje nekoliko odlazaka zubaru. Ono je često kritizirano jer može oštetiti zubnu caklinu i čini ju osjetljivijom. Rezultati konzervativnog tretmana su i do 9 nijansa svjetliji zubi. Konzervativno izbjeljivanje ujedno je i najskuplja metoda.

Lasersko izbjeljivanje zubiju zdravije je za zube od konzervativnog, može se obaviti u jednom posjetu. Radi se tako da se zubi prvo premazuju posebnim sredstvom, a zatim se na njih aplicira lasersko svjetlo koje pobuđuje izbjeljivačka svojstva. Ovim načinom zubi se izbijele za oko 4 nijanse, a rezultati su vidljivi najkasnije za 48 sati.

Članak objavljen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.83 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako izbijeliti zube za 48 sati, kurkuma za zube, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu