Đumbir za mršavljenje

dumbir

Đumbir je važan kuhinjski začin koji ima bezbrojne zdravstvene koristi. Nekoliko djelatnih osobina đumbira utječe na gubitak prekomjerne težine te se đumbir smatra efikasnim sredstvom za mršavljenje.

Đumbir je korišten zbog svojih: 

 • antibakterijskih i protuupalnih svojstava,
 • te sposobnosti poboljšavanja resorpcije tvari u probavnom sustavu. 

U đumbiru je identificirano nekoliko bioaktivnih spojeva kao što su:

U nastavku pročitajte kako vam đumbir može pomoći u borbi s prekomjernom težinom.

Đumbir kao pomoć u probavi

Đumbir može poboljšati probavu povećanjem pH vrijednost u želucu i stimulirajući probavne enzime. S obzirom na to da je đumbir vlaknasta hrana, povećava pokretljivost crijeva.

Kombinacija tih dvaju učinaka znači da se bitne hranjive tvari brže apsorbiraju, dok se nebitni sastojci zbog kojih se javljaju nadutost i opstipacija, brže izlučuju. Uz to, efikasniji probavni sustav bolje obrađuje unesene namirnice, što može doprinijeti mršavljenju.

Zanimljivo je kako su začinska i ljekovita bilja istraživana dugi niz godina kao potencijalni biljni lijekovi za cijeli niz bolesti, ali malo se zna o njihovom učinku na crijevnu mikrofloru. U znanstvenom časopisu  Evidence-based complementary and alternative medicine 2019. godine objavljena je studija u kojoj je ispitivan učinak četiri kulinarska začina na crijevnu mikrofloru kod čovjeka. Začini korišteni u studiji su kurkuma, đumbir, crni papar i dugi papar. 

Dobiveni rezultati su pokazali kako spojevi prisutni u kulinarskim začinima mogu potaknuti korisne promjene u crijevnim zajednicama. To rade tako da mijenjaju njihov kolektivni metabolizam te smanjuju štetne učinke na probavu i zdravlje.  

Đumbir pokazuje i antibakterijska svojstva prema bakterijama Escherichia coli i Klebsiella pneumonia koje uzrokuju upale u crijevima. 

Đumbir poboljšava metabolizam

Postoje naznake da đumbir potiče metabolizam i do 20% te može povećati sagorijevanje masti. Poticanjem metabolizma gube se masti pohranjene u tijelu što ne utječe samo na mršavljenje, već može pomoći snižavanju razina kolesterola i triglicerida.

Đumbir za probavu

Članak objavljen 2013. godine u znanstvenom časopisu Food & Function istaknuo je učinak đumbira na detoksicirajuće enzime. Ti enzimi su podijeljeni u dvije faze i važni su u procesu detoksikacije ksenobiotika – strane tvari prisutne u organizmu. Na ovaj način đumbir dovodi do ubrzavanja metabolizma. 

Pregledni rad objavljen 2017. godine Annals of the New York Academy of Sciences detaljno je objasnio pozitivan učinak đumbira na metabolički sindrom. 

Metabolički sindrom uključuje sljedeća stanja:

a postao je zajednički zdravstveni problem u razvijenim i zemljama u razvoju. Danas je dosegnuo proporcije pandemije i pogađa četvrtinu svjetske populacije. 

Pregledom postojeće literature došlo se do zaključka kako je đumbir učinkovit kod ublažavanja hiperlipidemije, hiperglikemije, oksidativnog stresa i upalnih procesa. Sadrži cijeli niz biološki aktivnih spojeva kao što su fenoli i flavonoidi. 

Od svih identificiranih biološki aktivnih spojeva u  đumbiru se najviše ističe đinđerol. Za njega je dokazano da utječe na:

 • poboljšanje tolerancije glukoze u krvi,
 • poboljšanje lipidnog profila,
 • modulacija upalnih čimbenika.

Đumbir je također pokazao i značajan učinak na sprječavanje pretilosti. Uočeno je kako konzumacija đumbira smanjuje tjelesnu težinu i nivo lipida u krvnom serumu kod štakora koji su hranjeni visoko-masnom dijetom. Smatra se kako je za to zaslužno protuupalno svojstvo đumbira. 

S obzirom da poboljšava toleranciju glukoze u krvi, preporuka je i da đumbir konzumiraju osobe oboljele od dijabetesa. 

Đumbir jača osjećaj sitosti

Grupa istraživača sa Sveučilišta Columbia u New Yorku je 2012. godine ispitivala djelovanje toplog napitka od đumbira na potrošnju energije, osjećaj apetita i sitosti te metaboličkih čimbenika rizika u pretilih muškaraca.

Utvrđeno je da 2 g đumbira u prahu, otopljenog u toploj vodi ima značajan učinak na zagrijavanje organizma, smanjenje gladi i unosa hrane te veću puninu, sve u odnosu na kontrolnu skupinu. Osjećaj smanjene gladi je trajao i do 6 sati nakon konzumacije napitka.

Čaj od đumbira

Jednostavan, ukusan i mirisan, a djeluje. Čaj od đumbira je vrlo popularan napitak za mršavljenje.

Recept za topli ili hladni čaj od đumbira možete pročitati ovdje.

Najveći broj uputa kako mršavjeti uz pomoć đumbira preporučuj konzumaciju čaja od đumbira s dodatkom limunova soka prije doručka.

Ayurveda i đumbir

Ajurvedska medicina preporučuje đumbir za mršavljenje u tri koraka:

 • Prvi korak: pijte čaj od đumbira dva do tri puta dnevno kako biste poboljšali probavu. Ajurvedska medicina smatra bolju probavu lijekom za pretilost.
 • Drugi korak: Žvačite krišku đumbirova korijena nekoliko minuta prije svakog obroka. Alternativno, možete pomiješati malu količinu naribanog korijena đumbira s limunovim sokom i soli. Uzmite dva prstohvata smjese prije svakog obroka. Osim što poboljšava probavu, đumbir umanjuje apetit.
 • Treći korak: Koristite đumbir kao začin što je češće moguće.

Sassy voda s đumbirom, krastavcima, limunom i mentom

Đumbir je uz krastavac, limun i mentu glavni sastojak popularnog napitka za mršavljenje, detoksikaciju i ravan trbuh. Voda je dobila ime po nutricionisti Cynthia Sass, koja u svojoj knjizi – bestseleru „Prehrana za vitak struk“ daje upute kako se boriti s debljinom, protiv nadutosti i lošom probavom.

Sassy voda

Za pripremu Sassy vode potrebno je:

 • 1 žlica naribanog đumbira
 • 1 tanko narezani krastavac bez kore
 • 1 narezani limun
 • 12 listića mente

Sve sastojke stavite u vrč s 2 litre vode i ostavite da odstoji preko noći.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Wang, J., Ke, W., Bao, R., Hu, X., & Chen, F. (2017). Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Annals of the New York Academy of Sciences, 1398(1), 83–98. 
 2. Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food & function, 4(6), 845–855. 
 3. Peterson, C. T., Rodionov, D. A., Iablokov, S. N., Pung, M. A., Chopra, D., Mills, P. J., & Peterson, S. N. (2019). Prebiotic Potential of Culinary Spices Used to Support Digestion and Bioabsorption. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2019, 8973704. https://doi.org/10.1155/2019/8973704

 

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.24 / 5   55

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Đumbir ZA Mršavljenje, Đumbir u prahu za mrsavljenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu