Vitamin C – famozan ili ne baš? – dio 1.

Vitamin C - famozan ili ne baš - dio 1

Je li vitamin C famozan i toliko veličanstven kao što se priča o tome ili je to samo puka pučka priča za djecu, možda neki vic, saznat ćemo sad!

Vitamin C u svojoj veličanstvenosti definitivno je moćan vitamin, međutim, ne u ovakvom obliku u kakvom ga možete naći široko rasprostranjenog na tržištu.

Tko je zapravo taj famozni Veličanstveni Vitamin C, od čega se sastoji i kako on izgleda zapravo?

To je vrlo, vrlo zanimljiv momak iznimno kompleksne građe, a u svijetu je nažalost poznatiji pod imenom askorbinska kiselina.

Taj momak se zapravo krije iza plašta kojeg zovemo askorbinska kiselina.

Vitamin C u prirodi dolazi kao kompleks tj. uvijek dolazi u kombinaciji s više dijelova.

I baš ti dijelovi vitamina C su zaslužni za njegovu slavu te nadaleko i naširoko čuven dobar glas kao tajanstvenog zaštitnika našeg zdravlja.

U prirodi se askorbinska kiselina gotovo i ne pojavljuje u većim količinama od 100 mg.

Stoga je velika vjerojatnost da je veća količina od 100 mg zapravo sintetski proizveden vitamin C i to nažalost iz kukuruznog škroba te sumporne kiseline.

Prirodni vitamin C
Foto: Pexels

Stvaranje umjetnog vitamina C

Naime, kad dodate sumpornu kiselinu na kukuruzni škrob dobit ćete vitamin C… A da zabuna bude još veća, postoje lijevi i desni vitamin C.

Da, da! Dobro ste pročitali – ne šalim se!

To je optička izomerija… Nešto slično kao kad spojite dlanove desne i lijeve ruke.

Da, to jesu ruke, ali je svaka okrenuta na svoju stranu. Tako su i molekule askorbinske kiseline lijeve i desne.

Pa često u proizvodnji vitamina C dobijete nešto slično 50% lijeve i 50% desne askorbinske kiseline. Desna askorbinska kiselina je inaktivna forma askorbinske kiseline i nema nekog fiziološkog djelovanja na tijelo.

Eh, sada… Budući da zakonodavac još uvijek ne raspoznaje lijevu i desnu askorbinsku kiselinu, lako je moguće da se u preparatima nalazi vrlo mali udio lijeve askorbinske kiseline (tzv. L-askorbinska kiselina) i veći dio desne askorbinske kiseline, a sve se skupo proda kao vitamin C u visokoj dozi!

Znači askorbinska kiselina u proizvodima je zapravo samo jedan sintetički stvoren dio kompleksa vitamina C.

Zapravo unosimo u tijelo nešto što mislimo da je vitamin C, a zapravo je samo askorbinska kiselina to jest, jednu petinu od onoga što je zapravo vitamin C.

I tu je zapravo glavni čin zabune i pomutnje!

Vitamin C – razotkriven tajni sastav

Vitamin C - tajni sastav
Foto: Pixabay

Oni koji govore da vitamin C ne djeluje su u pravu jer uzimaju askorbinsku kiselinu misleći da je to vitamin C. A oni koji govore da vitamin C djeluje su isto tako u pravu ako uzimaju vitamin C iz prirodnih izvora.

Unosom samo askorbinske kiseline ne unosimo čitav i dovoljno djelotvoran vitamin C za normalno funkcioniranje našeg krvožilnog sustava, primjerice. Zbog toga, zbog neadekvatne količine potpunog kompletnog vitamina C sa svim svojim sastojcima, dolazi do pucanja zidova krvnih žila.

Kako i zašto?

Zapravo ulazimo u nekakvu sferu bolesti zvane skorbut.

A to znači nedostatak kompletnog vitamina C koji uzrokuje pomanjkanje stvaranja kolagena što pak uzrokuje oštećenje, pucanje krvnih žila (koje su građene i od kolagena) te bolove u zglobovima (koji su građeni i od kolagena).

Vitamin C i njegovi tajanstveni dijelovi – oni koji stvaraju čaroliju!

Ti tajanstveni dijelovi nisu toliko tajanstveni koliko se o njima ne piše i koliko se ne povezuje sa zdravljem ono što čine.

Vitamin C zapravo posjeduje antioksidativni dio koji je zapravo plašt oko kompleksa i koji se zove askorbinska kiselina te kao takav, kiselog okusa, štiti ostale dijelove vitamina C od oksidacije – spajanja s kisikom.

U prodaji su visoke doze vitamina C, a zapravo je to visoka doza askorbinske kiseline, a ne vitamina C jer vitamin C nije isto što i askorbinska kiselina! – kažu dobro upućeni medicinski krugovi.

Foto: Pixabay

U prirodi, u kompleksu vitamina C se nalazi i sljedeći vrlo vitalan i važan momak tajnog imena Vitamin P.

Vitamin P čine zapravo tzv. flavonoidi – prirodne tvari koje potpomažu vezivno tkivo arterija i vena što sprečava stvaranje takozvanih paučinastih vena.

Sljedeći u nizu fenomenalnih momaka koji zapravo dolaze u kompleksu vitamina C je gospodin po imenu Vitamin J.

To je zapravo jedan anti-pneumonični vitamin koji sprečava ono kad idete po stepenicama pa se zapušete te nakon nekog vremena ostajete bez daha.

Vitamin J povećava kapacitet pluća da jače uvlače kisik.

Stoga ne čudi da postoji nedostatak toga famoznog vitamina J kod osoba koje imaju astmu, ali zapravo u konačnici postoji veliki nedostatak kompletnog prirodnog C vitamina – kompleksnog sa svim svojim podjedinicama i dijelovima.

O ostalim dijelovima (od njih barem 5) pročitajte u našem sljedećem članku.


Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: konzerviranje askorbinskom kiselinom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu