Flavonoidi iz voća i povrća sprječavaju nakupljanje kilograma

voće i povrće

Znanstvenici s Harvarda i sveučilišta East Anglia tvrde da redovito konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima može spriječiti debljanje.

Flavonoide nalazimo u određenom voću i povrću, ali su prisutni i u nekim čajevima, vinu i tamnoj čokoladi. Imaju antioksidacijski učinak jer prihvaćaju slobodne radikale koji mogu oštetiti DNK.

Istraživači su utvrdili da voće i povrće s visokom razinom flavonoida pomaže u održavanju normalne težine te tvrde da pola šalice određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati zdravstveno stanje pojedinca.

Flavonoidi

Studija je obuhvatila podatke o 124,086 muškaraca i žena u SAD-u tijekom razdoblja od 24 godine. Zaključili su da je svakodnevno konzumiranje čak i male količine voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem stabilne tjelesne težine, a kod nekih je čak došlo i do gubitka kilograma.

Najviše flavonoida ima u borovnicama, jagodama, grožđu, trešnjama, rotkvicama, kakau, jabukama, citrusima, luku i paprikama.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Flavonoidi iz voća i povrća sprječavaju nakupljanje kilograma

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.