Flavonoidi iz voća i povrća sprječavaju nakupljanje kilograma

voće i povrće

Znanstvenici s Harvarda i sveučilišta East Anglia tvrde da redovito konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima može spriječiti debljanje.

Flavonoide nalazimo u određenom voću i povrću, ali su prisutni i u nekim čajevima, vinu i tamnoj čokoladi. Imaju antioksidacijski učinak jer prihvaćaju slobodne radikale koji mogu oštetiti DNK.

Istraživači su utvrdili da voće i povrće s visokom razinom flavonoida pomaže u održavanju normalne težine te tvrde da pola šalice određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati zdravstveno stanje pojedinca.

Flavonoidi

Studija je obuhvatila podatke o 124,086 muškaraca i žena u SAD-u tijekom razdoblja od 24 godine. Zaključili su da je svakodnevno konzumiranje čak i male količine voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem stabilne tjelesne težine, a kod nekih je čak došlo i do gubitka kilograma.

Najviše flavonoida ima u borovnicama, jagodama, grožđu, trešnjama, rotkvicama, kakau, jabukama, citrusima, luku i paprikama.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu