Varivo od graška i mrkve – jednostavno, kremasto i slasno

Varivo od graška i mrkve

Jednostavno varivo koje uz par trikova postaje neodoljivo slasno varivo s još većim naglaskom na okus mrkve i graška. Kako? Bez ikakvih neobičnih začina intenzivniji kremasti okus varivu dati će kombinacija različitih termičkih obrada.

Naime, mrkvu ćete najprije kuhati s krumpirom, a zatim zapeći u umaku s graškom. Varivo ne zahtijeva puno posla, a već pri prvom zalogaju bit će vam drago da ste ga odlučili spremiti baš na ovaj način.

Osim različitih termičkih obrada, i sama veličina mrkve itekako utječe na okus. Pri kuhanju ostavit ćete je cijelu, a ako ste u mogućnosti, birajte najmanje mrkve jer su one slađe, a isto tako napravite i s krumpirom.

Varivo od graška i mrkve prije pečenja
FOTO: Mare

Pri pečenju te mrkve ćemo samo prepoloviti po duljini. Kombinacija kuhanja i pečenja mrkvu će karamelizirati i tako intenzivirati njezine okuse, a za dodatnu hrskavu teksturu dodat ćemo par kockica starog kruha natopljenog u maslinovom ulju.

Sastojci za zapečeno varivo:

  • 300 g svježe mrkve
  • 400 g smrznutog graška
  • 500 g krumpira
  • 2 luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 50 g korijena celera
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 200 ml biljnog vrhnja za kuhanje
  • 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
  • 100 ml bijelog vina
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 2 kriške starog kruha
  • timijan i ružmarin po želji.
Varivo od graška i mrkve
FOTO: Mare

Priprema

  1. Krumpir i mrkvu skuhajte bez guljenja, možete i zajedno u istom loncu.
  2. Za to vrijeme dinstajte na maslinovom ulju luk (koji ste nasjeckali na srednje velike kockice) i naribani korijen celera. Najprije malo posolite da ispuste vodu i dodajte češnjak narezan samo na polovice poprijeko. Kad luk već dobije intenzivniju žutu boju, podlijte ga vinom.
  3. Kad vino ispari, dodajte koncentrat rajčice i nastavite dinstati uz povremeno dolijevanje povrtnog temeljca. Sveukupno dinstajte 30-ak minuta, a pri kraju dodajte biljno vrhnje za kuhanje te papar i po potrebi još soli. Ugasite i dodajte grašak.
  4. U duboki lim za pečenje ili vatrostalnu zdjelu posložite kuhani krumpir koji ste u međuvremenu, baš kao i mrkvu, očistili od kore, a po potrebi ga i narezali na srednje velike komade. U mojem slučaju krumpir je bio manji, pa sam odlučila ostaviti ga cijelog. Prelijte krumpir umakom i graškom i posložite po vrhu mrkve koje ste razrezali po duljini i komadiće kruha natopljene u maslinovom ulju. Po želji začinite ružmarinom i timijanom.
  5. Zapecite 30-ak minuta na 200°C ili ovisno o stupnju zapečenosti koji želite, ali i o količini umaka koji na kraju želite. No minimalno vrijeme ne smije biti kraće od onog koliko je potrebno grašku da se skuha.

Dobar vam tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: grasak i mrkva zdravo, Jednostavno varivo od graška, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu