Sadnja ružmarina – na balkonu, u tegli, u vrtu, reznicama, iz sjemena

Sadnja ružmarina - na balkonu, u tegli, u vrtu, reznicama, iz sjemena

Zimzeleni mediteranski grm koji samoniklo raste na otocima, ali i u priobalju – to je ružmarin čiji nas miris podsjeća na godišnji odmor, mediteransku prehranu i more. No, sadnja ružmarina moguća je i u vrtu, a uzgoj ružmarina ne mora nužno biti ograničen na Sredozemlje. 

Ružmarin je višestruko korisna biljka koja ne služi samo kao začin. Naime, ima antibakterijska i antimikrobna svojstva, ublažava bolove i pomaže u probavi, njegov miris pospješuje pamćenje i koncentraciju, pomaže kod rasta kose te štiti od slobodnih radikala zahvaljujući antioksidansima

Sadnja ružmarina
FOTO: Shutterstock

Ružmarin se može koristiti kao:

 • suhi začin
 • svježi začin
 • eterično ulje
 • čaj 
 • sapun
 • u kozmetici. 

Pročitajte članke:

Ograde od ružmarina
FOTO: Shutterstock

Osim navedenog, ružmarin može poslužiti i kao biljka za ukras koja će svojim mirisom poboljšati naše kognitivne funkcije. Možete ga uzgojiti u vrtu ili tegli, ali i napraviti ograde od ružmarina.

Najpoznatije tri vrste ružmarina su: 

 • otvoren ružmarin (dobar kao živica)
 • Rosemary officinalis (najčešći, za vrtove i tegle)
 • Rosinka (idealan za sadnju u teglama). 
Ružmarin - uzgoj u tegli
FOTO: Shutterstock

Ružmarin – uzgoj u tegli 

Sadnja ružmarina u tegle zahtjeva dovoljno prostora za njegov korijen, pa bi tegle trebale biti promjera barem 30 cm. Može se koristiti gotovi supstrat namijenjen za mediteransko bilje, ali općenito su idealni rahli i propusni supstrat. 

Ružmarin zahtjeva puno sunca što ne čudi jer je mediteranska biljka, pa je teglice najbolje staviti na zapadni ili južni dio prozora. Važno ga je redovito zalijevati, ali ne treba pretjerivati. Potrebno ga je i prihranjivati barem jednom u dva tjedna. 

Uzgoj ružmarina na balkonu najčešće izgleda u obliku poredanih teglica posađenog ružmarina. Reznica ružmarina trebala bi razviti korijen otprilike kroz dva mjeseca. Tada je vrijeme za presađivanje ružmarina u vrt ili veće tegle. 

Razmnožavanje ružmarina u vodi
FOTO: Shutterstock

Ako želite, možete napraviti i razmnožavanje ružmarina u vodi. Od grma koji ste već uzgojili izdvojite reznice duljine oko 15 ili 20 cm te ih stavite u vodu kako bi ružmarin pustio korijenje. Nakon toga, presadite reznice ružmarina. 

Sadnja ružmarina

Kad je u pitanju ružmarin, sadnja se vrši tako da se na dno teglice stavi šljunak, a onda supstrat. Supstrat malo namočite, a potom prstom napravite udubinu. Stavite reznicu ružmarina u udubinu te pritisnite zemlju uz reznicu. Na kraju zalijte vodom. 

Moguća je sadnja ružmarina reznicama i sadnja ružmarina iz sjemena. Preporuka je saditi ružmarin reznicama jer iz sjemena teško klija, a ako već sadite iz sjemena, neka sjeme bude svježe. No, sadnja ružmarina reznicama je daleko uspješnija jer je ukorjenjivanje ružmarina kvalitetnije. 

Sadnja ružmarina u vrtu
FOTO: Shutterstock

Sadnja ružmarina u vrtu slijedi otprilike dva pravila:

 • rupe za reznice pripremite u jesen ili zimu
 • odaberite mjesto koje je stalno izloženo suncu.

Ružmarin dobro podnosi mraz, pa malo hlada neće napraviti štetu. No, ako želite ružmarin intenzivnog okusa i boje, svakako mu osigurajte dovoljno sunčeve svjetlosti. 

Tlo bi trebalo biti pjeskovito i isušeno, a ružmarin posebice voli tlo bogato kalcijem. Možete ga posaditi i uz zidove s orijentacijom na jug, odnosno jugozapad. Kada ste pripremili teren za sadnju, slijedi sadnja ružmarina u jesen ili rano proljeće.  

Sadnice ružmarina – cijena

Ružmarin sadnice kreću se oko 20 kuna. Primjerice, u Pevexovoj online trgovini sadnica ružmarina košta 19,90 kn. U vrtnim centrima cijena sadnica ružmarina kreće se od 25 do 95 kuna. Sadnice ružmarina u Botaničkom vrtu koštaju 50 kuna. 

Puzajući ružmarin - sadnja
FOTO: Shutterstock

Puzajući ružmarin – sadnja 

Puzajući ružmarin idealan je kao ukrasna aromatična biljka u vrtu ili na balkonu. Također ga možete presaditi u tegle, a uzgoj ružmarina ove vrste je isti kao i u prethodno navedenom opisu. 

Puzajući ružmarin, osim na balkon, možete staviti i na zidove ograde. Stvorit će dojam tepiha prekrivenog plavim cvjetovima. No, i puzajući ružmarin zahtijevat će barem šest sati sunčeve svjetlosti, pa vodite računa da se balkon ili betonski zid nalaze na osvijetljenoj strani.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu