Pelargonije – uzgoj, njega i razmnožavanje cvijeća

pelargonija

Pelargonija, znana u narodu i kao žeravak, muškatla ili điran, jedna je od najrasprostranjenijih vrsta ljetnog cvijeća koja se zbog obilne i dugotrajne cvatnje često drži na balkonu, a cvate od ranog ljeta do kasne jeseni.

Vrste pelargonije

Osim grmolike, zonalne, viseće pelargonije koja se uzgaja u loncima, sandučićima ili vrtnim gredicama, postoji i pelargonija puzavica koja može ukrašavati zidove ljetnih terasa.

pelargonija_balkon

Ovaj južnoafrički cvijet stigao je u Europu još u 18. stoljeću, a nakon godina kultiviranja i križanja različitih vrsta pelargonije danas imamo dostupne različite boje cvijeta, od ljubičaste, više nijansi crvene, ružičaste pa do bijele boje.

Pelargonija ima mirisne, baršunaste listove, a može imati jednostavne ili pune cvjetove. Grmolika pelargonija raste i do 90 centimetara.

Razmnožavanje pelargonije

Uzgoj ove biljke iz sjemena je neisplativ na manje količine, stoga se pelargonija razmnožava reznicama. Najbolje vrijeme za razmnožavanje pelargonije je kolovoz, kada su cvjetovi najbujniji. Reznice je najbolje presaditi u lončić ispunjen kombinacijom pijeska i treseta.

Mlade biljke treba ostaviti na osunčanom i prozračnom mjestu, a na proljeće ih presaditi u veće lonce ili sandučiće, u svježu zemlju za cvijeće. Zemlji je potrebna dobra drenaža s obzirom na to da korijen pelargonije ne podnosi mnogo vlage.

Uzgoj i njega pelargonije

Pelargonija će cvjetati cijele godine ako je izložena suncu i temperaturi višoj od 13 Celzijevih stupnjeva. Najbujnije cvijeće postiže se postavljanjem biljke na prozračno i vrlo osunčano mjesto, pa ju je stoga najbolje držati na balkonima okrenutima jugu.

pelargonija5

Ovom cvijeću ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno polijevati tek povremeno, kada je zemlja unutar 2 centimetara potpuno suha. Za velikih vrućina zalijevanje može biti učestalije.

Pri zalijevanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvjetovima uzrokovati truljenje.

Pretjerate li sa zalijevanjem, na biljci se može razviti siva plijesan, bolest koju je potrebno odstraniti, a očišćenu biljku potom tretirati fungicidom. Crveni rubovi na listovima upućuju da biljka loše podnosi hladno vrijeme, pa ju može biti potrebno sklanjati u zatvoreni prostor tijekom hladnih noći.

Pelargoniju je s vremena na vrijeme potrebno podrezivati, uklanjajući potrošene cvjetove kako bi se potaklo rađanje novih.

Gnojivo za pelargonije

Prihranjivanje je obavezno kod mladih biljki, a može biti potrebno i u vrijeme najjače cvatnje, tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Za to se koristi gnojivo na bazi fosfora. Pri tome treba birati prihranu sa što manjim udjelom dušika koji može osiromašiti cvatnju pelargonije.

pelargonija3

Sredstva za prihranu pelargonije možete naći u vrtnim ili većim tržnim centrima, a uputno ih je koristiti jednom do dva puta mjesečno za najbolje rezultate.

Zalijevanje pelargonije mlijekom

Zalijevanje i njegovanje biljaka mlijekom koristi se kako radi prihrane cvijeća, tako i radi zaštite biljke od patogenih organizama i ostalih štetnika. Mlijeko sadrži minerale poput kalija, kalcija, foskora i magnezija koji potpomažu rast i cvjetanje biljke te im jačaju imunitet.

Osim toga, biljke tretirane mlijekom bolje apsorbiraju hranjive tvari iz zemlje u koju su posađene.

Zalijevanje pelargonije jednom tjedno s malo mlijeka pogodovat će rastu cvjetova i istaknuti nijansu njihovih boja, a istovremeno pružiti zaštitu i prihranu biljci.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.07 / 5   28

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pelargonija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pelargonije – uzgoj, njega i razmnožavanje cvijeća

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.