Pelargonije – uzgoj, njega i razmnožavanje cvijeća

Pelargonije

Pelargonija, znana u narodu i kao žeravak, muškatla ili điran, jedna je od najrasprostranjenijih vrsta ljetnog cvijeća koja se zbog obilne i dugotrajne cvatnje često drži na balkonu, a cvate od ranog ljeta do kasne jeseni.

Vrste pelargonije

Osim grmolike, zonalne, viseće pelargonije koja se uzgaja u loncima, sandučićima ili vrtnim gredicama, postoji i pelargonija puzavica koja može ukrašavati zidove ljetnih terasa.

Ovaj južnoafrički cvijet stigao je u Europu još u 18. stoljeću, a nakon godina kultiviranja i križanja različitih vrsta pelargonije danas imamo dostupne različite boje cvijeta – od ljubičaste, više nijansi crvene, ružičaste, pa do bijele boje.

Pelargonija ima mirisne, baršunaste listove, a može imati jednostavne ili pune cvjetove. Grmolika pelargonija raste i do 90 centimetara.

Vrste pelargonije
FOTO: Shutterstock
Pelargonija puzavica
FOTO: Shutterstock

Razmnožavanje pelargonije

Uzgoj ove biljke iz sjemena je neisplativ na manje količine, stoga se pelargonija razmnožava reznicama. Najbolje vrijeme za razmnožavanje pelargonije je kolovoz, kada su cvjetovi najbujniji. Reznice je najbolje presaditi u lončić ispunjen kombinacijom pijeska i treseta.

Mlade biljke treba ostaviti na osunčanom i prozračnom mjestu, a na proljeće ih presaditi u veće lonce ili sandučiće, u svježu zemlju za cvijeće. Zemlji je potrebna dobra drenaža s obzirom na to da korijen pelargonije ne podnosi mnogo vlage.

Uzgoj i njega pelargonije
FOTO: Shutterstock

Uzgoj i njega pelargonije

Pelargonija će cvjetati cijele godine ako je izložena suncu i temperaturi višoj od 13°C. Najbujnije cvijeće postiže se postavljanjem biljke na prozračno i vrlo osunčano mjesto, pa ju je stoga najbolje držati na balkonima okrenutima jugu.

Ovom cvijeću ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno polijevati tek povremeno, kada je zemlja unutar dva centimetara potpuno suha. Za velikih vrućina zalijevanje može biti učestalije.

Pri zalijevanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvjetovima uzrokovati truljenje.

Pretjerate li sa zalijevanjem na biljci se može razviti siva plijesan, bolest koju je potrebno odstraniti, a očišćenu biljku potom tretirati fungicidom. Crveni rubovi na listovima upućuju da biljka loše podnosi hladno vrijeme, pa je može biti potrebno sklanjati u zatvoreni prostor tijekom hladnih noći.

Pelargoniju je s vremena na vrijeme potrebno podrezivati, uklanjajući potrošene cvjetove kako bi se potaklo rađanje novih.

Najbujnije cvijeće
FOTO: Shutterstock
Gnojivo za pelargonije
FOTO: Shutterstock

Gnojivo za pelargonije

Prihranjivanje je obavezno kod mladih biljki, a može biti potrebno i u vrijeme najjače cvatnje, tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Za to se koristi gnojivo na bazi fosfora. Pri tome treba birati prihranu sa što manjim udjelom dušika koji može osiromašiti cvatnju pelargonije.

Sredstva za prihranu pelargonije možete naći u vrtnim ili većim tržnim centrima, a uputno ih je koristiti jednom do dva puta mjesečno za najbolje rezultate.

Zalijevanje pelargonije mlijekom

Zalijevanje i njegovanje biljaka mlijekom koristi se radi prihrane cvijeća, ali i radi zaštite biljke od patogenih organizama i ostalih štetnika. Mlijeko sadrži minerale poput kalija, kalcija, fosfora i magnezija koji potpomažu rast i cvjetanje biljke te im jačaju imunitet.

Zalijevanje pelargonije mlijekom
FOTO: Shutterstock

Osim toga, biljke tretirane mlijekom bolje apsorbiraju hranjive tvari iz zemlje u koju su posađene.

Zalijevanje pelargonije jednom tjedno s malo mlijeka pogodovat će rastu cvjetova i istaknuti nijansu njihovih boja, a istovremeno pružiti zaštitu i prihranu biljci.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Hagen, L. (2022). Growing geraniums in your garden. Garden Design.
  2. Aspbell, S. (2021). How to Grow Geraniums in Containers. The Spruce.
  3. Tilley, N. (2021). Growing Geraniums: Tips For The Care Of Geraniums. Gardening Know How.
  4. How to grow geraniums (pelargoniums). (2019). Gardeners’ World.
  5. Rogers, C. 10 Facts About Geraniums That Gardeners Should Know. Southern Living.

Ocijenite članak

4.07 / 5   29

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pelargonija, pelargonije sadnice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu