Proljetno uređenje dvorišta: Ne mora biti ni zahtjevno ni skupo! Evo ideja

Proljetno uređenje dvorišta

Proljeće je idealno vrijeme za uređenje dvorišta. Osim što bilje cvjeta i sve se ponovno budi, počet ćete provoditi više vremena u dvorištu na suncu. Zato je početak proljeća idealno vrijeme da počistite, uredite i date vašem vrtu novi sjaj.

Proljetno uređenje dvorišta, tj. proljetno uređenje vrta ne mora biti ni zahtjevno ni skupo, a u nastavku vam donosimo nekoliko ideja uz koje vaše dvorište može zablistati. Fokusirali smo se na ideje za uređenje dvorišta koje su jeftine i praktične.

Proljetno uređenje vrta
FOTO: Shutterstock
Kamene dekoracije u dvorištu
FOTO: Shutterstock

Proljetno uređenje dvorišta – ideje i savjeti

Prije (pre)uređivanja dvorišta potrebno je pripremiti dvorište za nove biljke i/ili ukrase. Prije svega, potrebno je:

  • urediti travnjak koji je zarastao; proljetno uređenje travnjaka uključuje košnju trave, ali i čišćenje travnjaka od lišća i granja koje je zima ostavila
  • ukloniti korov koji raste oko biljaka i/ili uz ogradu
  • dodati gnojivo već zasađenim biljkama i travi.

Nakon ovoga vaše će dvorište već izgledati puno bolje, a bit će spremno i za proljetno uređenje. U nastavku možete pronaći ideje za uređenje dvorišta.

Ako primijetite praznine u dvorištu, nadopunite ih sjemenom trave, sadnjom cvijeća ili čak stabala. Više o biljkama u dvorištu saznat ćete kasnije, u dijelu o hortikulturi.

Također, ako imate ogradu, dolazak proljeća pravo je vrijeme da je osvježite. Ogradu u dvorištu osvježite novom bojom. Tamnije boje odličan su odabir za dvorišne ograde jer se na taj način zasađeno zelenje više ističe.

Kamenjem možete urediti dvorište na različite načine. Primjerice, možete ograditi određeni dio dvorišta kamenjem, kreirati dekoracije kamenjem ili napraviti prirodne stepenice od kamenja.

Uređenje dvorišta cijena
FOTO: Shutterstock
Jeftino uređenje dvorišta
FOTO: Shutterstock
Ideje za uređenje dvorišta
FOTO: Shutterstock

Jeftino uređenje dvorišta

Kako biste što jeftinije uredili dvorište, usredotočite se na recikliranje tj. prenamjenu starih stvari u nove. Neke stare stvari koje možete iskoristiti u uređenju vrta su:

  • stara guma od auta – stara guma od auta također može poslužiti kao ukras u dvorištu; gumu možete objesiti na zid ili ogradu vertikalno te napuniti polovinu zemljom i cvijećem; ako imate nekoliko starih guma, možete ih posložiti horizontalno jednu na drugu te napraviti svojevrsnu uzdignutu gredicu; od stare gume i novog jastučića također možete napraviti mali tabure i nadopuniti vaš vrtni namještaj; gumu možete obojati po želji, kako bi se bolje uklopila u vaše dvorište
  • boce ili limenke – od praznih boca ili limenki možete napraviti malene lonce za cvijeće; možete ih obojati i urediti po želji, a potom objesiti na zid ili ogradu.

Namještaj u dvorištu često privlači pozornost, stoga je bitno da izgleda lijepo. Ako ne želite trošiti novac na novi, uredite stari namještaj. Tako stari stolić i drvene stolice u dvorištu mogu ponovno zablistati uz malo boje.

Sadnja jestivog bilja, voća i povrća također nije skupa opcija, a osim toga, bit ćete nagrađeni plodovima tih biljaka.
Hortikultura uređenje dvorišta
FOTO: Shutterstock
Biljke puzavice
FOTO: Shutterstock

Hortikultura – uređenje dvorišta

Prilikom odabira biljki i cvijeća koje će rasti u vašem dvorištu ili okućnici važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Kako bi vaš vrt izgledao ujednačeno i skladno, birajte biljke po određenim karakteristikama.

Pa tako možete birati cvijeće i biljke po npr. sličnim bojama i dvorište urediti tematski. Osim toga, kvaliteta bilja koje kupite također utječe na vizualnu kohezivnost dvorišta.

Biljke puzavice su dobar odabir za uređenje dvorišta ispred kuće ako želite vizualno istaknuti neku površinu, kao što je ograda ili zid kuće. Važno je jedino da ste spremni uložiti vrijeme kako biste pravilno usmjerili rast biljke puzavice.

Za moderno uređenje dvorišta možete se odlučiti na sadnju upadljivih biljaka, kao što su svekrvin jezik, agava ili hortenzije.

Moderno uređenje dvorišta
FOTO: Shutterstock
Uređenje dvorišta ispred kuće
FOTO: Shutterstock

Kao što smo već napomenuli, sadnjom jestivog bilja ne samo da doprinosite ljepoti svojeg vrta, već imate i dodatnu prehrambenu korist. Birajte bilje koje je pogodno za vaše podneblje, ali i uvjete koje vaše dvorište nudi, kako bi izraslo što uspješnije.

Ako se odlučite na sadnju jestivog bilja, voća ili povrća, za uređenje vrta i bolju organizaciju možete se odlučiti na uzdignute gredice. Više o uzdignutim gredicama saznajte u članku “Uzdignute gredice – izrada, materijal, cijena“.

Hranilica za ptice u vrtu
FOTO: Shutterstock

Sadnjom bilja koje privlači pčele, leptire i ostale kukce oprašivače ne samo da će vaš vrt izgledati življe, već ćete uvelike doprinijeti održanju ekosustava. Osim toga, u vrt možete staviti i hranilice za ptice, kako biste privukli ptice i na taj način oživili vrt.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Beaulieu, D. (2022). Spring Yard Cleanup Checklist. The Spruce.
  2. Shugrue, D. (2022). 11 Backyard Landscaping Ideas On a Budget. Budget Dumpster.
  3. Truini, M. (2022). 6 Steps To Prep Your Lawn for Spring. Popular Mechanics.
  4. Madden, G. (2021). 8 Small, Affordable Updates to Enhance Your Yard This Spring. Houzz.
  5. Simmons, K. (2017). 10 Easy Landscaping Ideas for Your Spring Yard. Decoist.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu