4 koraka recikliranja – savjeti za lakše odvajanje otpada

recikliranje

Sve je veći broj nas, koji se nastojimo brinuti o okolišu. Odlučujemo se na platnene vrećice, staklene boce i recikliranje. Da bi naš trud urodio što većim plodom, potrebno je informirati se o načinima pravilnog recikliranja, te korištenja platnenih vrećica i stakla umjesto plastike.

Za više informacija o:

Recikliranje
FOTO: Shutterstock

Važno je znati!

Recikliranje je veliki iskorak za svakoga tko je prije bacao otpad u kantu za miješani otpad. Međutim, potrebno je znati da recikliranje nije najbolji mogući način brige za okoliš. Tu je i prerecikliranje!

Ono uključuje izbjegavanje ambalaže i proizvoda kojima bismo stvorili otpad. Mogli bismo reći da je bit prerecikliranja rečenica – Bolje spriječiti nego liječiti.

O postupcima tzv. prerecikliranja možete saznati u Zero waste – savjeti za život bez otpada.

Realno je da ćemo, iako se svim silama možemo truditi prereciklirati, stvoriti otpad. Tada slijedi postupak recikliranja.

Pomognite okolišu PRAVILNIM recikliranjem

Većina pretpostavlja kako je recikliranje prilično jednostavan put ka zelenom svijetu. Recikliranje je zapravo bacanje otpada u neku kantu, zar ne?

Ne u potpunosti! Ako se ne držimo lokalnih pravila recikliranja, sav trud koji ulažemo u domaćinstvu može biti uzaludan.

recikliranje

Otpad koji smo „reciklirali“ može završiti u miješanom smeću. Slijedite savjete kako se to ne bi dogodilo:

1. Saznajte gdje možete reciklirati!

Ako ste novi u recikliranju, saznajte koja su pravila recikliranja u vašoj lokalnoj zajednici. Najbolje je da na Internet stranicama lokalnih komunalnih poduzeća.

Ako u vašem gradu postoji odvojeno prikupljanje otpada, saznajte na koje datume se prazni koji spremnik za smeće. Za datume odvoza papira u gradu Zagrebu kliknite ovdje.

Ako u vašem mjestu ne postoji odvojeno prikupljanje za sav otpad na kućnoj adresi, saznajte lokacije vama najbližih reciklažnih dvorišta.

Prošetajte svojim naseljem i pronađite spremnike za odvojeno prikupljanje otpada.

2. Saznajte što možete reciklirati!

Prilikom potrage za informacijama o recikliranju vašeg mjesta, pronađite informacije o predmetima koji ne mogu biti reciklirani. Najbolji primjer za takav tip smeća su pelene.

spremnici

Također, saznajte kako i gdje možete reciklirati predmete koje je teže reciklirati, kao što su baterije, električni aparati, sredstva za čišćenje itd.

Naučite Što bacati u plavu kantu za papir.

Dodatni savjet: U mnogim prodavaonicama kućanskim aparatima, ili prehrambenim proizvodima, uz blagajnu možete pronaći kutiju za baterije. 

3. Postavite kante na prikladna mjesta!

Oboružajte se kantama koje se međusobno razlikuju. Nije potreban odlazak u dućan plastikom i kupovina velikih spremnika za smeće. Koristite posude koje već posjedujete. Ako se međusobno ne razlikuju, obilježite ih natpisima: papir, plastika, metal, miješani itd.

Dobro je postaviti male spremnike ispod sudopera, a u dvorište postaviti veće. Ako imate garažu ili neki drugi tip prostora u svom dvorištu, tamo postavite veće kante u koje ćete prazniti manje.

Budite kreativni prilikom postavljanja kanti! Uvijek ih možete obojiti, kako biste ih jednostavnije međusobno razlikovali. Sve postavite u skladu s vašim potrebama i potrebama ukućana. Maksimalno si olakšajte recikliranje!

U blizinu radnog stola dobro je postaviti kantu u koju ćete odlagati samo papir.

Kompostirajte! Pročitajte Kompostiranje u stanu – da, moguće je i saznajte djelotvorne načine stvaranja vlastitog komposta od biootpada koji stvarate.

recikliranje-u-kuci

4. Držite stvari urednima.

Gdje god ćete držati ambalažu i otpad prije odvoza, morate paziti da to područje bude uredno i čisto, jer se u suprotnom mogu pojaviti insekti.

Isperite staklenke, boce i konzerve odmah nakon korištenja i čiste ih odložite u prikladnu kantu. Ovo činite zbog čistoće kućanstva, ali i lokalnih poduzeća za zbrinjavanje otpada. Naime, otpad koji nije dovoljno čist, oni neće dalje reciklirati, već ga staviti s miješanim otpadom.

Prilikom pranja štedite vodu! Napunite samo dno ambalaže, zatvorite i dobro protresite.

Saznajte kako uštedjeti vodu kroz naših 30 savjeta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu