Kompostiranje u stanu – da, moguće je
- 3 komentara
- 2 min čitanja
Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biootpada koji možemo sami pokrenuti i nadzirati. Biootpad čini kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane), vrtni i zeleni otpad. Kompostirati možemo na hrpi u vrtu ili u posudi, na balkonu ili čak u stanu!
Zašto kompostirati?
- Smanjujemo onečišćenje tla, vode i zraka.
- Smanjujemo volumen otpada naše kante za smeće (39% otpada kućanstava čini biootpad).
- Rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom.
- Proizvodimo kvalitetno prirodno gnojivo.
- Poboljšavamo strukturu tla i plodnost zemlje.
- Smanjujemo onečišćenje podzemlja procjednim vodama s odlagališta.
- Smanjujemo stvaranje stakleničkog plina metana.
- Čuvamo okoliš.
- Štedimo novac (besplatno organsko gnojivo).
- Podižemo svijest bližnjih o važnosti recikliranja biootpada.
Gdje kompostirati?
Ako razmatrate kompostiranje u stanu, najidealnije mjesto je balkon. Mjesto kompostiranja ne zauzima velik prostor (dovoljan je prostor veličine kante). Ako nemate balkon, možete pronaći mjesto u kuhinji ili garaži. Kompostište možete napraviti sami ili ga kupiti u specijaliziranoj trgovini. Potičemo uradi sam tehniku!
Kako napraviti kompost?
Koraci kompostiranja u stanu:
- Na posudi zapremnine 40 – 60l s poklopcem izbušimo rupe promjera 4 mm na razmacima od 5 – 10 cm u svim smjerovima.
- Na dno posude stavimo cca 5 – 10 cm suhih grančica za drenažu (odvođenje vode) koje će ujedno poslužiti kao džep za bolju cirkulaciju zraka i drenažni sloj u slučaju pretjeranog nakupljanja vlage.
- Zatim stavljamo tanki sloj kartona i cca 5 – 10 cm suhog lišća.
- Na kraju dodajemo tanki sloj zemlje koji djeluje kao prirodni aktivator jer sadrži mikroorganizme koji će potaknuti i održavati proces razgradnje.
- Zatim dodajemo organski (vlažni) otpad iz kuhinje koji istovremeno miješamo s ugljičnim (suhim) materijalom (slama, lišće, grančice, usitnjeni karton) u omjeru 2:1 (vlažno : suho).
Kako kompostirati u stanu: video
Svaka 2 – 4 dana sadržaj treba promiješati radi prozračivanja, a također treba paziti da ne bude prevlažno. Kvalitetan i izbalansiran kompost dobit ćemo ako miješamo što više različitog i što više usitnjenog materijala (sve usitnjavati na veličinu palca).
Kada kompostirati?
Reciklirati biootpad možete čitave godine. Zimi treba obratiti pozornost na omjer suhog i vlažnog otpada. Tijekom jeseni dobro je sačuvati suho usitnjeno drvo, grančice i lišće koje ćete potom miješati s vlažnim ostacima iz kuhinje.
Što NE kompostirati?
- Novinski papir i časopise u boji,
- plastiku,
- metal,
- staklo,
- lijekove,
- vrećice iz usisavača za prašinu,
- papirnate pelene,
- pepeo od ugljena,
- odjeću i obuću,
- cigarete,
- izmet pasa i mačaka,
- kosti,
- meso,
- masnoće,
- jela od mesa i ribe,
- osjemenjeni korov,
- bolesne biljke,
- lišće oraha,
- drvo koje je bilo bojano ili lakirano,
- papirnati i stakleni otpad,
- biootpad koji je bio u dodiru s naftom, benzinom, uljanim i zaštitnim bojama i pesticidima,
- tekući ostaci hrane,
- mliječni proizvodi,
- ulja i masti,
- ambalaža,
- guma,
- opasni otpad.
Kompost – smrdi li?
Kod prevelike vlažnost dolazi do truljenja i neugodnog mirisa. Kod nedostatka vode, nasuprot, prestaje proces razgradnje, jer mikroorganizmi ne mogu “raditi” bez vode. Dakle, ako se pridržavamo omjera vlažnog i suhog otpada (2:1) te vodimo brigu o prozračivanju kompostane, neugodnih mirisa neće biti.
Štoviše, već nakon tridesetak dana, kompost bi trebao imati ugodan miris šumskog tla.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja