Vrtlarenje: Na balkonu ili u vrtu – svugdje je moguće! Saznajte prednosti ove aktivnosti za zdravlje i savjete za početnike

Vrtlarenje

Vrtlarenje se odnosi na aktivnost uzgajanja biljaka za koju vam nije nužno potreban vrt. Vrtlarenje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje te doprinosi povećanoj kvaliteti života. U nastavku donosimo prednosti vrtlarenja za zdravlje koje će vas zasigurno potaknuti da se zainteresirate za uzgoj biljaka, kao i nekoliko savjeta za početnike.

Utjecaj vrtlarenja na zdravlje

Vrtlarenje je za mnoge opuštajuća aktivnost. To potvrđuju i različita istraživanja kojima su pokazani pozitivni učinci vrtlarenja na mentalno i fizičko zdravlje.

Eksperimentalnim istraživanjem objavljenim 2011. godine u časopisu Journal of Health Psychology pokazano je da vrtlarenje može doprinijeti smanjenju akutnog stresa. Prema istraživanju, vrtlarenje je imalo snažniji učinak na psihofiziološki oporavak nakon stresa u odnosu na čitanje (kao drugačiju relaksirajuću radnju).

vrtlarenje
FOTO: Shutterstock

Prema preglednom članku objavljenom 2013. godine u časopisu Mental Health Review Journal, intervencije za mentalno zdravlje temeljene na vrtlarenju imaju različite pozitivne učinke. Pa tako intervencije koje se baziraju na vrtlarenju mogu doprinijeti:

Vrtlarenje može imati pozitivne učinke na mentalno, ali i na fizičko zdravlje. Prema meta analizi objavljenoj 2017. godine u časopisu Preventive Medicine Reports, vrtlarenje je povezano s različitim pozitivnim učincima na zdravlje, među kojima su:

Vrtlarenje ima brojne pozitivne učinke na zdravlje za osobe svih dobi. U blagodatima vrtlarenja mogu uživati i djeca i stariji, stoga ako imate interes za biljke, upustite se u vrtlarenje kako biste iskusili opuštajuće učinke ove aktivnosti.

Osim toga, ako uspješno uzgojite jestive biljke imat ćete i fine, netretirane namirnice u svojoj prehrani, što je nagrađujuće iskustvo samo po sebi. Ako imate djecu, ova aktivnost je odličan način da ih zainteresirate za svijet oko njih i doprinesete razvoju njihove empatije u obliku brige za biljku.

Vrtlarenje na balkonu
FOTO: Shutterstock

Vrtlarenje na balkonu ili u vrtu – savjeti za početnike

Vrtlarenje najčešće podrazumijeva uzgoj biljaka u vrtu, ali može se izvoditi i ako imate balkon. A čak i ako nemate balkon, možete nabaviti različite biljke koje su pogodne za dom i koje također zahtijevaju njegu i brigu, kao što su bosiljak i menta.

Ako imate balkon, razmislite o nekoliko stvari vezanih uz vaš balkon prije nego se odlučite za biljke koje ćete posaditi.

 • Zaštićenost i osunčanost balkona – razmislite o vremenskim uvjetima na vašem balkonu. Je li balkon izložen vjetru i vremenskim nepogodama te koliko dnevnog sunca dospijeva na vaš balkon? Odgovori na ova pitanja trebali bi služiti kao smjernice pri odabiru biljaka koje su pogodne za vaš balkon. Imajte na umu da većina ljudi precjenjuje količinu sunca koja dospije na balkon te da je većini povrća potrebno barem šest sati direktnog sunca kako bi raslo.
 • Veličina balkona – neovisno o veličini balkona, započnite sa samo nekoliko biljaka. Razmislite koliko određene biljke izrastu u prosjeku te koliko prostora im možete ponuditi. Biljke je važno posaditi u dovoljno velike posude, stoga razmislite o mogućem pozicioniranju tih posuda. Ako imate mali balkon, razmislite o vertikalnom vrtlarenju.

Neke biljke koje su pogodne za vrtlarenje na balkonu su:

 • bosiljak
 • cherry rajčice
 • rotkvice
 • menta
 • vlasac
 • salata
 • paprika
 • blitva
 • jagode.

Koje god biljke odaberete za balkon, važno je da se biljka nalazi u dovoljno velikoj posudi koja ima dobar sustav odvodnje.

Biljci je potrebno osigurati kvalitetnu zemlju, redovito zalijevanje i po potrebi gnojenje.
Veličina balkona
FOTO: Shutterstock

S druge strane, ako imate vrt i u mogućnosti ste baviti se vrtlarenjem na otvorenom prostoru, važno je znati karakteristike vrta (kao što su tip zemlje i osunčanost) i isplanirati vrt prema njima. Najsunčanija mjesta u vrtu najpogodnija su za povrće iz razloga što je većini povrća potrebno barem šest sati sunca.

Kao i kod vrtlarenja na balkonu, ako ste početnik, započnite samo s nekoliko biljaka. Redovito se brinite o tim biljkama i, ako ste u mogućnosti, kompostirajte kuhinjski i vrtni otpad. Još jedna bitna stavka kod planiranja vrta jest da odabirom biljaka napravite vrt primamljivim za ptice, kukce i druge životinje koje omogućuju život na Zemlji svojim oprašivanjem biljaka.

Više o uređenju vrta možete saznati u sljedećim člancima:

Vrtlarenje je opsežna tema koja se početnicima može činiti zastrašujuća. Uzmite si vremena za dobro informiranje prije početka, koje će zasigurno doprinijeti povećanom samopouzdanju oko vrtlarenja, kao i samoj kvaliteti vrtlarenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Soga, M. i sur. (2017). Gardening is beneficial for health: A meta-analysis. Preventive Medicine Reports, 5: 92–99.
 2. Clatworthy, J. i sur. (2013). Gardening as a mental health intervention: A review. Mental Health Review Journal, 18(4): 214225.
 3. Van Den Berg, A. E. i Custers, M. H. (2011). Gardening promotes neuroendocrine and affective restoration from stress. Journal of Health Psychology, 16(1): 3–11.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu