Uzdignute gredice – izrada, materijal, cijena

uzdignute gredice

Uzdignute gredice u vrtu jednostavno je napraviti i održavati, a mogu vam pomoći u uzgoju voća i povrća. Radi se o ograđenoj zemlji koja se nalazi malo iznad tla. U visoke gredice može se saditi gotovo sve – ljekovito bilje, voće i povrće ili samo cvijeće.

Biljke bolje rastu u visokim gredicama zbog bolje odvodnje i manje korova. Ujedno su odmaknute i od ljubimaca ili djece koji bi se htjeli igrati s biljkama. Uzdignute gredice omogućavaju lakše planiranje sadnje dobrih susjeda u vrtu i pogodne su za male vrtove.

Ako u vrtu imate zemlju koja nije pogodna za sadnju biljki – uzdignute gredice mogu pomoći u tome jer omogućuju kontroliranje zemlje u njima.

Visoke gredice postavljaju se na mjesto gdje biljke mogu dobiti barem 5 – 6 sati sunca. Najbolje ih je okrenuti horizontalno prema jugu kako bi sve biljke dobile jednaku količinu sunca. Ostavite barem 45 cm mjesta između gredica kako bi imali dovoljno mjesta za hodanje između njih.

Najčešće se pune crnom i bogatom zemljom, a preporučeno je miješanje zemlje s kompostom. Imajte na umu da visoke gredice imaju odličnu odvodnju, ali se suše vrlo brzo (i to brže na rubovima).

U nastavku saznajte od kojeg materijala i na koji način možete napraviti uzdignute gredice u svom vrtu.

uzdignute gredice
Foto: Visual Hunt

Materijal za povišene gredice

Visoke gredice najčešće se izrađuju od običnog drva, a za izradu se mogu koristiti i kamen, beton ili cigle.

Kod uzdignutih gredica od drva treba se obratiti pozornost na kvalitetu drva. Staro i trulo drvo povećava rizik od pojave mrava, pa iz tog razloga radije investirajte u nove daske. Najbolje drvo za uzdignute gredice su cedrovina ili crveno drvo jer ne trunu.

Ako pravite visoke gredice od betona imajte na umu da će on s vremenom povećati pH razinu zemlje.

Uzdignute gredice – izrada

Priprema visoke gredice je vrlo jednostavna ako ju ne želite kupovati. Prvo odaberite materijal kojim ćete ju napraviti i odredite mjesto u vrtu.

Visoke gredice moraju biti otvorene na vrhu i na dnu pa stoga izrađujete samo okvir koji je potrebno učvrstiti. Najčešće su duboke 15 do 20 cm. Dimenzije uzdignute gredice ovise o vama pa tako možete napraviti gredice koje su 1 m široke i 3 m duge.

Ako radite uzdignute gredice od drva, prvo izrežite daske kako bi dobili duguljasti okvir. Sve stranice okvira moraju biti jednake visine. Daske možete učvrstiti na različite načine, a jedan od načina je zabijanjem drvenih kolaca u zemlju.

Za bolju ideju o tome kako napraviti visoke gredice pogledajte video u nastavku.

Slojevi uzdignute gredice

Prije početka izdubite malo područje na kojem namjeravate postaviti visoku gredicu (oko 20 cm) i izvadite zemlju iz tog prostora.

Kako bi napravili sloj između zemlje i tla, postavite suho granje, lišće, slamu i ostale organske materijale na tlo unutar gredice. Organske materijale prekrijte kartonom i sve dobro zalijte. Smjesa će se s vremenom raspasti i pretvoriti u zemlju.

Preko kartona naspite zemlju (oko 30 cm debljine) i započnite sadnju.

Uzdignute gredice – cijena

Ako nemate vremena ili želje sami izraditi visoke gredice, možete ih kupiti već gotove. Cijena visoke gredice ovisi o materijalu i veličini, a najčešće se prodaju po cijeni od 100 do 280 kn.

Možete ih potražiti u većim trgovinama na odjelu za vrtlarstvo ili online od ljudi koji ih sami izrađuju.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Oblas, D. (2018). How to Build a Simple Raised Garden Bed. Good Housekeeping
  2. Gilsenan, F. (2018). How to Build Raised Garden Beds. Popular Mechanics
  3. Raised Garden Beds. Eartheasy
  4. Golec, M. Podignute gredice – savršeni dom za vaše biljke. Alternativa za Vas

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu