Vrtno cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto: Imamo popis! Evo koje cvijeće odabrati ovisno o klimi u kojoj živite i mjestu na kojem ga sadite

Vrtno cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto

Prilikom odabira nemojte samo gledati na ljepotu cvijeća. Odaberite ono cvijeće koje pogoduje klimi u kojoj živite i mjestu na kojem ih sadite.

Neki cvjetovi preferiraju jako sunce, dok drugi vole hlad na balkonu.

U nastavku otkrivamo vrtno cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto.

Vrtno cvijeće - trajnice
FOTO: Shutterstock

Vrtno cvijeće – trajnice

U vrtu možete posaditi višegodišnje cvijeće koje će vas razveseliti i sljedeće ljeto. Trajnice koje cvjetaju cijelo ljeto su brojne, a više o nekima saznajte čitajući dalje.

Dalija je višegodišnja biljka s velikim cvjetovima koji dolaze u svim bojama. Ova biljka voli sunčana ili slabo sjenovita mjesta, a cvate sve do jeseni. Nadzemni dio biljke naraste 60 cm – 2 m.

Još jedna višegodišnja biljka koja cvjeta cijelo ljeto je bakopa. Iznimno je ljekovita i sadrži brojne male bijele cvjetove. Podnosi sunčana mjesta i vrućine, ali ju je potrebno redovito zalijevati.

Višegodišnje cvijeće - lavanda
FOTO: Shutterstock

Popularna ukrasna biljka je i lavanda koja može narasti do 1,2 m. Voli topla i suha mjesta. Osim što predivno miriše, ima i ljekovita svojstva i može djelovati kao sredstvo protiv štetnika.

Gaura je još jedna trajnica koja cvate cijelo ljeto. Grmolikog je oblika i može narasti do 1,5 m. Cvjeta od lipnja do prvog mraza i jako dobro podnosi sušu.

Vrtno cvijeće - nisko
FOTO: Shutterstock
Nisko cvijeće koje cvate cijelo ljeto
FOTO: Shutterstock

Vrtno cvijeće – nisko

Postoji različito nisko vrtno cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto. Nisko cvijeće je odlično ako želite ukrasiti balkon. Neko od niskog cvijeća koje možete posaditi je sljedeće:

  • pelargonije – cvjetaju u različitim nijansama (crvena, ružičasta, bijela), a narastu do 90 cm; cvjetaju cijelu godinu ako su izložene suncu i temperaturi većoj od 13 °C, ali ne vole veliku vlagu
  • gaillardia – cvjetovi ove biljke su šarenih i žarkih boja i cvjetaju sve do jeseni; naraste do 80 cm i pčele je rado posjećuju; voli sunčana mjesta, a dobro podnosi i ljetne suše
  • snježak – ova trajnica ima prekrasne bijele cvjetove, a uspijeva i na manje plodnom tlu; cvjeta do kolovoza i naraste samo 20 cm
  • angelonije – pogodne su za sadnju u teglice, a narastu do 25 cm; najčešće cvjetaju u ljubičastoj ili bijeloj boji do kraja listopada; preferiraju umjerenu vlagu i sunce te gnojenje svaka dva tjedna.
Cvijeće koje voli jako sunce
FOTO: Shutterstock

Cvijeće koje voli jako sunce

Ako mjesto na kojem sadite cvijeće nije baš zaklonjeno, odaberite cvijeće koje podnosi jako sunce. Neke od takvih biljaka su već navedene, npr. angelonije i pelargonije.

Još jedan cvijet koji jako voli sunce (a izdržat će i sušu) je verbena. Osim što lijepo izgleda sa svojim ljubičastim cvijećem, iznimno je i ljekovita. Može se saditi na balkonima i nije zahtjevna za uzdržavanje. Zalijeva se samo kada joj je zemlja suha.

Pročitajte članak “Verbena čaj: Imamo recept s ‘narodnom biljkom’ za ženske tegobe, anksioznost, probavu i bolove“.

Cvijeće koje podnosi jako sunce
FOTO: Shutterstock

Mirisna kunica podnosi jako sunce iako pripada jednogodišnjem cvijeću. Cvjetovi cvjetaju cijelo ljeto i plave su boje. Biljka naraste 15 – 35 cm, ovisno o vrsti. Ne podnosi zadržavanje vode, iako se vlažnost mora redovito održavati.

Cvijeće za sjenovita mjesta
FOTO: Shutterstock

Vrtno cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto, a voli sjenu

Ako vam je balkon u sjeni većinu vremena, radije odaberite cvijeće kojem pogoduje takvo područje.

Vodenika je jednogodišnji cvijet koji preferira sjenovita područja, a cvjeta u različitim bojama. Osjetljiva je na sušu i preferira vlažno i bogato tlo, a spada pod trajnice koje cvatu cijelu godinu.

Biljka koja preferira hlad je fuksija
FOTO: Shutterstock

Još jedna biljka koja preferira hlad je fuksija. Ima prekrasne zvonkolike cvjetove i zahtijeva puno vode. Moguće ju je držati i u zatvorenom prostoru, ali blizu svjetlosti (nikada na direktnom suncu).

Vrtno cvijeće - grmovi
FOTO: Shutterstock

Vrtno cvijeće – grmovi

U vrtu možete posaditi i različite grmove cvijeća koji zauzimaju malo više mjesta.

Grm koji je iznimno jednostavan za održavanje, a moći ćete uživati u njegovim cvjetovima cijelo ljeto je oleander. Iako ima prekrasne cvjetove šarenih boja, važno je za zapamtiti da je ovaj grm otrovan. Teško podnosi hladnoću pa se preporučuje premještanje ovog grma u kuću kada dođu hladniji dani.

Cijelo ljeto cvate i vrtni hibiskus koji je jednostavan za uzgojiti. Iako veliki šareni cvjetovi ovog grma traju samo nekoliko dana, kasnije ih zamijene novi. Naraste i do nekoliko metara, a otporan je i na hladnije temperature. 

Hortenzija
FOTO: Shutterstock

Hortenzija je prekrasan grm koji cvate cijelo ljeto u različitim bojama – bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, plavoj itd. Uživaju u jutarnjem suncu, a najbolje ih je posaditi u rano proljeće ili kasnu jesen. Potrebno je redovito uklanjati uvenule cvjetove, kako bi se potaklo stvaranje novih.

Ruže koje cvatu cijelo ljeto
FOTO: Shutterstock

Ruže koje cvatu cijelo ljeto

Većina ruža cvate cijelo ljeto, do kasne jeseni. Ako želite ukrasiti vrt ili balkon ružama i na ljeto uživati u njihovim cvjetovima, odaberite neku od sljedećih vrsta ruže:

  • ruže čajevke – najraširenija vrsta ruže, cvjetaju od svibnja do prvog mraza, dolaze u raznim bojama, a narastu 80 – 120 cm
  • poliante ruže – cvatu tijekom cijele godine i narastu 40 – 60 cm
  • ruže penjačice – preferiraju osunčano mjesto i obnavljaju cvjetanje tijekom cijele godine. Ovim ružama je potreban potporanj i redovito orezivanje (najbolje u proljeće).

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   16

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cinije cvijece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu