Vrtno cvijeće koje cvijeta cijelo ljeto

cvijeće koje cvijeta cijelo ljeto

Prilikom odabira nemojte samo gledati na ljepotu cvijeća. Odaberite ono cvijeće koje pogoduje klimi u kojoj živite i mjestu na kojem ih sadite. Neki cvjetovi preferiraju jako sunce dok drugi vole hlad na balkonu.

U nastavku saznajte više o vrtnom cvijeću koje cvijeta cijelo ljeto.

Vrtno cvijeće – trajnice

U vrtu možete posaditi višegodišnje cvijeće koje će vas razveseliti i sljedeće ljeto. Trajnice koje cvjetaju cijelo ljeto su brojne, a više o nekima saznajte u nastavku.

Dalija je višegodišnja biljka s velikim cvjetovima koji dolaze u svim bojama. Ova biljka voli sunčana ili slabo sjenovita mjesta, a cvate sve do jeseni. Nadzemni dio biljke naraste od 60 cm do 2 metra.

Dalija
Foto: Unsplash

Još jedna višegodišnja biljka koja cvjeta cijelo ljeto je bakopa. Iznimno je ljekovita biljka i sadrži brojne male bijele cvjetove. Podnosi sunčana mjesta i vrućine ali ju je potrebno redovito zalijevati.

Popularna ukrasna biljka je i lavanda koja može narasti do 1,2 metra. Voli topla i suha mjesta. Osim što predivno miriše ima i ljekovita svojstva i može djelovati kao sredstvo protiv štetnika.

Gaura je još jedna trajnica koja cvate cijelo ljeto. Grmolikog je oblika i može narasti do 1,5 metar. Cvjeta od lipnja do prvog mraza i jako dobro podnosi sušu.

Vrtno cvijeće – nisko

Postoji različito nisko cvijeće koje cvate cijelo ljeto. Nisko cvijeće je odlično ako želite ukrasiti balkon. Neko od niskog cvijeća koje možete posaditi je sljedeće:

  • Pelargonije – cvjetaju u različitim nijansama (crvena, ružičasta, bijela), a narastu do 90 cm. Cvjetaju cijelu godinu ako su izložene suncu i temperaturi većoj od 13°C, ali ne vole veliku vlagu.
  • Gaillardia – cvjetovi ove biljke su šarenih i žarkih boja i cvjetaju sve do jeseni. Naraste do 80 cm i pčele ju rado posjećuju. Voli sunčana mjesta, a dobro podnosi i ljetne suše.
  • Snježak – ova trajnica ima prekrasne bijele cvjetove, a uspijeva i na manje plodnom tlu. Cvjeta do kolovoza i naraste samo 20 cm.
  • Angelonije – pogodne su za sadnju u teglice, a narastu do 25 cm. Najčešće cvjetaju u ljubičastoj ili bijeloj boji do kraja listopada. Preferiraju umjerenu vlagu i sunce te gnojenje svaka dva tjedna.
Pelargonije
Foto: Unsplash

Cvijeće koje voli jako sunce

Ako mjesto na kojem sadite cvijeće nije baš zaklonjeno, odaberite cvijeće koje podnosi jako sunce. Neke od takvih biljaka su već navedene – kao što su angelonije i pelargonije.

Još jedan cvijet koji jako voli sunce (a izdržat će i sušu) je verbena. Osim što lijepo izgleda sa svojim ljubičastim cvijećem iznimno je i ljekovita. Može se saditi na balkonima i nije zahtjevna za uzdržavanje. Zalijeva se samo kada joj je zemlja suha.

Mirisna kunica podnosi jako sunce iako pripada jednogodišnjem cvijeću. Cvjetovi cvjetaju cijelo ljeto i plave su boje. Biljka naraste 15 – 35 cm, ovisno o vrsti. Ne podnosi zadržavanje vode iako se vlažnost mora redovito održavati.

Cvijeće za sjenovita mjesta

Ako vam je balkon u sjeni većinu vremena radije odaberite cvijeće kojemu pogoduje takvo područje.

Vodenika je jednogodišnji cvijet koji preferira sjenovita područja, a cvjeta u različitim bojama. Osjetljiva je na sušu i preferira vlažni i bogato tlo, a spada pod trajnice koje cvatu cijelu godinu.

Još jedna biljka koja preferira hlad je fuksija. Ima prekrasne zvonkolike cvjetove i zahtjeva puno vode. Moguće ju je držati i u zatvorenom prostoru ali blizu svjetlosti (nikada na direktnom suncu).

Fuksija
Foto: Unsplash

Vrtno cvijeće – grmovi

U vrtu možete posaditi i različite grmove cvijeća koji zauzimaju malo više mjesta.

Grm koji je iznimno jednostavan za održavanje, a moći ćete uživati u njegovim cvjetovima cijelo ljeto je oleander. Iako ima prekrasne cvjetove šarenih boja važno je za zapamtiti da je ovaj grm otrovan. Teško podnosi hladnoću pa se preporučuje premještanje ovog grma u kuću kada dođu hladniji dani.

Cijelo ljeto cvate i vrtni hibiskus koji jednostavan za uzgojiti. Iako veliki šareni cvjetovi ovog grma traju samo par dana, kasnije ih novi zamijene. Naraste i do par metara, a otporan je i na hladnije temperature. 

Hortenzija je prekrasan grm koji cvate cijelo ljeto u različitim bojama – bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, plavoj itd. Uživaju u jutarnjem suncu, a najbolje ih je posaditi u rano proljeće ili kasnu jesen. Potrebno je redovito uklanjati uvenule cvjetove kako bi se potaklo stvaranje novih.

Hortenzija
Foto: Unsplash

Ruže koje cvatu cijelo ljeto

Većina ruža cvate cijelo ljeto do kasne jeseni. Ako želite ukrasiti vrt ili balkon ružama i na ljeto uživati u njihovim cvjetovima, odaberite neku od sljedećih vrsta ruže:

  • Ruže čajevke – najraširenija vrsta ruže. Cvjetaju od svibnja do prvog mraza. Dolaze u raznim bojama, a narastu od 80 do 120 cm.
  • Poliante ruže – cvatu tijekom cijele godine i narastu od 40 do 60 cm.
  • Ruže penjačice – preferiraju osunčano mjesto i obnavljaju cvjetanje tijekom cijele godine. Ovim ružama je potreban potporanj i redovito orezivanje (najbolje u proljeće).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.36 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: UZGOJ CVIJEĆA, cvijeće u vrtu, цвијеће, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu