Čuvarkuća za uho – kako koristiti?

Čuvarkuća

Čuvarkuća (Sempervivum = živjeti vječno) je zimzelena biljka veličine 15 – 20 cm koja može rasti u svim uvjetima. Čuvarkuća cvijet može biti svjetlo-crvene, žute i crveno-ljubičaste boje. Više od 3000 hibrida (čuvarkuća – vrste) različitih je boja i oblika.

U narodu su prepoznali njezina blagotvorna svojstva, a čuvarkuća kao lijek koristi se i kad su u pitanju upala uha, bol u uhu, začepljeno uho, pritisak u ušima itd.

Cvijet čuvarkuće

Čuvarkuća – za što je dobra?

Ljekovito svojstvo imaju svježi listovi i sok koji se dobiva gnječenjem listova. U njima se nalaze sljedeće tvari:

  • tanin,
  • biljna sluz,
  • masno ulje,
  • smola,
  • kalcijev malat,
  • mravlja kiselina,
  • jabučna kiselina.

Biljka čuvarkuća stavlja se na rane, upale, čireve, opekotine itd. Čaj i oblozi se upotrebljavaju kod herpesa zostera, zloćudnih kožnih bolesti, raspucane kože, hemoroida (čuvarkuća i med za hemoroide) i dr. 

Čuvarkuća i med

Osim toga, „čuvarkuća i med“ iskustva ukazuju na dobrobit za štitnjaču, imunitet, želudac, menstrualne bolove, detoksikaciju itd.

Više o dobrobitima kombinacije čuvarkuće i meda, kao i recepte, možete pronaći na ovoj poveznici.

Čuvarkuća – uho

Iako je konvencionalna medicina ne poznaje dovoljno, u narodnoj se medicini koristi od starog i srednjeg vijeka. Moderna ju je homeopatija dodatno istaknula. Osim za sva navedena stanja, koristi se i kad je bol uha u pitanju. Evo nekoliko recepata.

Upala uha

Čuvarkuća – recepti

Kad su u pitanju bolovi u uhu, prirodno liječenje je uvijek prvi izbor. Mnoga iskustva govore o blagotvornom djelovanju čuvarkuće na:

Ako se uoče navedene poteškoće s osjetilom sluha, potrebno je nekoliko svježih listova čuvarkuće prepoloviti i iscijediti par kapi soka u bolno uho.

Tekućinu treba ostaviti kratko vrijeme, a zatim pustiti da isteče. Bol će se brzo smanjiti. Navedeni se postupak može izvoditi tri puta dnevno.

Čuvarkuća za uho

Naime, svježi sok čuvarkuće rastvara cerumen, tj. čvrsti žuti sekret koji dovodi do raznih problema. Usto, svježi sok čuvarkuće poželjno je grgljati ako postoji podložnost čestim upalama uha.

Od čuvarkuće se mogu napraviti i oblozi za bol u ušima. U tom je slučaju potrebno svježe listove čuvarkuće staviti u šalicu kipuće vode i ostaviti da odstoje 10 – 15 sekundi. Zatim treba izvaditi lišće iz vode i zgnječiti ga. Tako pripremljen oblog primjenjuje se iza uha.

Čuvarkuća – gdje kupiti?

Zbog visoke tolerancije biljka čuvarkuća se može lako uzgojiti, a sadnice se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama, vrtnim centrima i na internetskim stranicama za oglašavanje. Cijena se kreće oko 10 kuna.

Čuvarkuća – mjere opreza za trudnice i djecu

Trudne žene i dojilje trebaju izbjegavati korištenje čuvarkuće. Također, mala djeca ne bi trebala koristiti čuvarkuću.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.10 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu