Menstrualni bolovi (dismenoreja) – uzroci i kako ih ublažiti?

bolovi u trbuhu

Dismenoreja je ginekološko zdravstveno stanje koje karakteriziraju bolovi tijekom menstruacije koji ometaju svakodnevne aktivnosti.

Dismenoreja se često definira jednostavno kao menstrualni bolovi, odnosno intenzivni menstrualni bolovi. Ovo se koristi i kao sinonim za menstrualne grčeve, no oni se mogu odnositi i na menstrualne kontrakcije maternice koje su uglavnom veće snage, trajanja i učestalosti u odnosu na ostatak menstrualnog ciklusa.

Dismenoreja može uključivati različite vrste boli, a isto tako može prethoditi menstruaciji po nekoliko dana ili se javiti za vrijeme menstruacije. Uz dismenoreju može se javiti i pretjerano krvarenje, poznato kao menoragija.

Izrazito bolne menstruacije jedan su od glavnih razloga posjeta ginekologu. 

bolne menstruacije
Foto:Photospin

Vrste dismenoreje

Sekundarna dismenoreja se dijagnosticira kada se simptomi mogu pripisati određenoj bolesti ili poremećaju, odnosno strukturnoj abnormalnosti, bilo unutar ili izvan maternice. Primarna dismenoreja se dijagnosticira kada takva stanja nisu otkrivena.

Dismenoreja, dakle, može biti primarna ili sekundarna na temelju odsutnosti ili prisutnosti uzroka. Sekundarna dismenoreja je dismenoreja koja je povezana s postojećim stanjem, a najčešći uzrok je endometrioza. Tkivo koje oblaže maternicu postaje implantirano van maternice.

Endometrioza se najčešće zapaža na jajovodima, jajnicima, tkivu koje oblaže zdjelicu, a ponekad u teškim slučajevima i na crijevima.

Fibroidi maternice također mogu biti uzrokom dismenoreje. Drugi uzroci uključuju:

 • lejomiom,
 • adenomiozu – tkivo koje oblaže maternicu urasta u mišićne zidove maternice,
 • ciste jajnika,
 • prisutnost bakra (IUD – intrauterine device, prisutnost stranog tijela, odnosno spirale),
 • upalnu bolest zdjelice – infekcija ženskih reproduktivnih organa koja je izazvana spolno prenosivim bakterijama,
 • stenozu grlića maternice – kod nekih žena je otvor grlića maternice toliko malen da ometa menstruaciju.

Kod bolesnika s adenomiozom, primjena levonorgestrel intrauterinog uloška (MIRENA) može biti od pomoći.

Faktori rizika za dismenoreju su:

menstrualni bolovi
Foto:Photospin

Primarna dismenoreja:

 • Pojavljuje se ubrzo nakon početka reproduktivnog vijeka žene (većinom u roku od 6 mjeseci).
 • Uobičajeno trajanje – do 72 sata. Primarna dismenoreja većinom započinje nekoliko sati prije ili nakon menstruacije.
 • Bolovi i grčevi mogu nalikovati na porođajne.
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu se širiti u leđa ili bedra.
 • Dijagnosticiranih uzroka koji bi mogli uzrokovati dismenoreju nema.

Sekundarna dismenoreja:

 • Dismenoreja koja se javlja u dvadesetima ili tridesetima, odnosno nakon godina relativno bezbolnih ciklusa.
 • Neredovita i iznimno jaka menstrualna krvarenja.
 • Dismenoreja koja se javlja nekoliko ciklusa nakon prve službene menstruacije.
 • Iznimno slaba reakcija na lijekove.
 • Neplodnost
 • Bolan seksualni odnos
 • Vaginalni iscjedak

Ako se prepoznate u ovdje navedenim simptomima, potražite liječničku pomoć kako biste doznali je li sve u redu. ”Kljukanje” lijekovima neće riješiti problem. Dapače, nakon nekog vremena možete jednostavno postati imuni na određene skupine lijekova.

Simptomi bolne menstruacije

Glavni simptom dismenoreje je bol koncentrirana u donjem dijelu trbuha, u području pupka ili suprapubičnoj regiji trbuha. Također, bol se može osjetiti u desnom ili lijevom dijelu trbuha, odnosno bedrima i donjem dijelu leđa.

Simptomi koji se često javljaju uz menstrualne grčeve uključuju:

Simptomi dismenoreje često počinju odmah nakon ovulacije i traju do kraja menstruacije. To je zato što je dismenoreja često povezana s promjenama u razinama hormona u tijelu koji se javljaju s ovulacijom.

Korištenje određene vrste kontracepcijskih pilula može spriječiti simptome dismenoreje s obzirom na to da one zaustavljaju ovulaciju.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology provedeno je na slučajnom uzorku 19-godišnjakinja iz urbane švedske populacije. Pokazalo se da čak 72% žena ima problema s menstrualnim bolovima, a čak 15% njih je patilo od dismenoreje koja je ograničavala dnevnu aktivnost te se nije mogla ublažiti lijekovima.

menstruacija bolovi
Foto:Photospin

Menstruacija – bolovi u leđima

Najmanje 70% žena pati od bolova u leđima tijekom menstruacije. Problem se posebno ističe kod mlađih žena. Bolovi u leđima većinom se javljaju kao grčevi koji počinju u donjem dijelu trbuha te se šire u leđa ili bedra.

Poveznica između predmenstrualnog sindroma i bolova u leđima još nije u potpunosti razjašnjena. Tijekom menstruacije se odbaci dvije trećine funkcionalnog sloja endometrija. Endometrij se odbacuje tek trećeg dana menstruacije. Nakon 36 sati menstruacije dolazi do procesa regeneracije sluznice maternice.

Taj proces može uzrokovati iznimno snažan pritisak na krvne žile u području maternice, što smanjuje dotok kisika u obližnje mišiće te se posljedično javlja probadanje ili uporna bol u leđima.

Znanstvena studija objavljena u časopisu Epidemiology of adolescent dysmenorrhea donosi istraživanje provedeno na nešto više od 1600 adolescentica od kojih čak 14% često propušta školu zbog menstrualnih bolova i grčeva. Podaci u ovoj studiji pokazuju važnost upoznavanja adolescentica s problemom dismenoreje, odnosno menstrualnih bolova te s raznim mogućnostima liječenja ovakvih tegoba koje im značajno otežavaju svakodnevicu.

Patofiziologija

Tijekom menstrualnog ciklusa, endometrij se zadebljava u pripremi za potencijalnu trudnoću. Nakon ovulacije, ako jajašce nije oplođeno i nema trudnoće, tkivo nije potrebno i ono se oslobađa iz maternice.

Molekularni spojevi, koji se nazivaju prostaglandini, oslobađaju se tijekom menstruacije zbog uništenja endometrija stanice, a rezultat je ispuštanje njihova sadržaja. Ispuštanje prostaglandina i drugih upalnih medijatora u maternici uzrokuje kontrakcije maternice.

Za ove tvari smatra se kako su glavni čimbenik kod primarne dismenoreje. Kada se mišići maternice stišću, oni dovode krv do tkiva endometrija.

Ove kontrakcije maternice potiču istiskanje i oslobađanje mrtvog tkiva endometrija izvan tijela kroz vaginu. Isto tako, ove kontrakcije odgovorne su za bol ili grčeve koji se javljaju za vrijeme menstruacije.

U usporedbi s drugim ženama, one s primarnom dismenorejom imaju povećanu aktivnost mišića maternice, kao i intenzivnije te učestalije kontrakcije.

bolna menstruacija
Foto:Photospin

Dijagnoza dismenoreje

Dijagnoza dismenoreje obično uključuje analizu povijesti bolesti i postojanje menstrualnih bolova koji ometaju svakodnevne aktivnosti. Međutim, ne postoji univerzalno prihvaćen standard za kvantificiranje ozbiljnosti menstrualnih bolova.

Ipak, postoje kvantifikacijski modeli koji se mogu koristiti za procjenu ozbiljnosti menstrualnih bolova, kao i utvrđivanje povezanosti bolova u drugim dijelovima tijela, menstrualnim krvarenjem ili stupnjem utjecaja na svakodnevne aktivnosti.

Nakon postavljanja dijagnoze, potrebno je utvrditi temeljni uzrok dismenoreje kako bi bila primijenjena adekvatna terapija, a posebno kako bi se izbjeglo pogoršanje zbog eventualnih ozbiljnih uzroka.

Daljnje pretrage mogu uključivati:

 • analizu medicinske povijesti simptoma i menstrualnog ciklusa,
 • PAPA test,
 • neke laboratorijske testove,
 • ginekološki ultrazvuk.

U nekim slučajevima može biti potrebna i laparoskopija jer neke promjene nažalost nisu vidljive, a jedna takva je i endometrioza.

Znanstvena studija objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology donosi informaciju da su dismenoreja, bolovi u zdjelici te sindrom iritabilnog crijeva zajedničke pritužbe kod žena reproduktivne dobi. Upravo zbog toga je izrazito potrebno ove podatke uvrstiti u rutinski dio zdravstvene skrbi žena, a posebno u ginekološke preglede.

Bolne menstruacije – liječenje

Prvo i osnovno – dismenoreja se može liječiti. Prije nego liječenje započne liječnik će vam propisati analgetike kao što su ibuprofen ili brufen, a u nekim slučajevima i ketonal.

Liječnik će vam savjetovati detaljne dijagnostičke pretrage kako bi se mogao otkriti potencijalni uzrok bolne menstruacije. Nakon što se uzrok otkrije, liječnik će vam sugerirati novu terapiju koja je namijenjena liječenju uzroka.

Ako se uzrok ne otkrije, vjerojatno ćete samo nastaviti s terapijom koja je bila učinkovita u otklanjanju bolova.

Menstrualni bolovi – tablete

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) mogu pomoći kod ublažavanja bolova. Ipak, oni mogu imati nuspojave kao što su:

Osobama koje ne mogu uzimati uobičajene NSAR lijekove, mogu biti propisani COX-2 inhibitori.

Neki od najčešćih lijekova koji se koriste u liječenju menstrualnih bolova su: Knavon, Ketonal, Voltaren, Spasmex, Brufen, Ibuprofen te u zadnje vrijeme Nalgesin. Tabletu uvijek popijte čim osjetite da bi vas trbuh mogao početi boljeti.

Iako korištenje hormonske kontracepcije može pomoći kod ublažavanja simptoma, istraživanja pokazuju kako se ne mogu donijeti zaključci o djelotvornosti kontracepcije kod primarne dismenoreje.

Istraživanja također ukazuju na učinkovitost korištenja nitroglicerina. U slučaju teškog gubitka krvi možda će biti potreban dodatak željeza.

Ako baš ništa od navedenog ne zaustavi bolne menstruacije, liječnik će vam savjetovati laparoskopiju kako bi se pokušalo pronaći uzrok operativnim putem. Ako ne planirate imati djecu, kirurško uklanjanje maternice može biti jedna od opcija.

sretna zena
Foto:Photospin

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Andersch, B. i Milsom, I. (1982). An epidemiologic study of young women with dysmenorrhea. American Journal of Obstetrics & Gynecology, 144(6), 655-660.
 2. Coco, A. S. (1999). Primary dysmenorrhea. American family physician, 60(2), 489-496.
 3. Jamieson, D. J. i Steege, J. F. (1996). The prevalence of dysmenorrhea, dyspareunia, pelvic pain, and irritable bowel syndrome in primary care practices. Obstetrics & Gynecology, 87(1), 55-58.
 4. Klein, J. R. i Litt, I. F. (1981). Epidemiology of adolescent dysmenorrhea. Pediatrics, 68(5), 661-664.

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.44 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: menstrualni bolovi, jaki menstrualni bolovi, zasto menstruacija boli, dismenoreja, zasto boli stomak za vrijeme menstruacije, zasto boli stomak za vreme menstruacije, zasto boli menstruacija, zasto imamo menstrualne bolove, menstrualni bolovi uzrok, kako spriječiti menstrualne bolove, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu