Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – uzroci i liječenje

policisticni jajnici

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je bolest s kojom se susreće veliki broj žena, a koja dovodi do neravnoteže spolnih hormona. Može uzrokovati probleme s mjesečnicom i poteškoće s trudnoćom. Sindrom policističnih jajnika također može uzrokovati neželjene promjene u izgledu.

Policistični jajnici su tihi problem koji se većinom otkriva na ginekološkom pregledu putem ultrazvuka. Većina ginekologa će vas nakon toga upitati više pitanja u vezi vašeg menstrualnog ciklusa. Ponekada se stanje jednostavno popravi samo od sebe nakon prestanka izlaganja stresu

Ako se ne liječi s vremenom može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem, poput dijabetesa, srčane bolesti ili karcinoma. Sindrom policističnih jajnika je donekle uobičajen, zahvaća 1 od 15 žena. Simptomi se često pojavljuju već u tinejdžerskim godinama. Liječenje može kontrolirati simptome i spriječiti dugoročne probleme.

Što su hormoni i što se događa kod sindroma policističnih jajnika (PCOS)?

Hormoni su kemijski glasnici koji reguliraju različite procese, uključujući rast i proizvodnju energije. Često posao jednog hormona signalizira izlazak drugog hormona. Hormoni se međusobno nadopunjuju u svom djelovanju, često je djelovanje dvaju hormona antagonističko (suprotno), a postoje i hormoni koji reguliraju rad drugih hormona.

Iz razloga koji se ipak ne razumiju dovoljno dobro, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona. Promjena jednog hormona dovodi do promjene drugoga. 

Policistični jajnici izazivaju promjene u lučenju spolnih hormona (jajnici fiziološki luče hormone i reguliraju menstruacijski ciklus i određene druge procese u tijelu).

Uobičajeno jajnici luče male količine muških spolnih hormona (androgena). Kod sindroma policističnih jajnika, jajnici počinju proizvoditi više androgena. To uzrokuje zaustavljanje ovulacije, dobivanje akni i može uzrokovati ubrzani rast dlaka na tijelu i licu.

Osim povećanja lučenja androgena, jajnici u ovom sindromu mogu lučiti i veće količine estrogena, čime su žene izložene riziku razvoja karcinoma ili hiperplazije (povećanja).

Policistični jajnici često uzrokuju pretilost i neplodnost. Kako bi izbjegle pretilost, pacijentice s ovom dijagnozom trebaju redovito vježbati i zdravo se hraniti.

Neplodnost je uglavnom uvjetovana neredovitim menstruacijama. Pacijentice koje pate od ovog sindroma najčešće moraju potražiti pomoć liječnika kako bi zanijele. 

Policistični jajnici se danas mogu tretirati nizom lijekova, međutim niti jedan lijek nema mogućnost trajno izliječiti ovaj sindrom. Liječenje je individualizirano i prilagođeno potrebama svake pacijentice. 

Poznati profesor Medicinskog sveučilišta u Virginiji Christopher R. McCartney naglašava sljedeće: „Sindrom policističnih jajnika povećava rizik od neplodnosti, raka endometrija, abnormalnog metabolizma glukoze te dislipidemije. Potrebno je razmotriti strategije kao što su modifikacija životnog stila, kombinirana oralna kontracepcijska terapija te brojne druge farmakoterapije kako bi se ženama omogućio normalan život. Bilo kakve psihičke tegobe koji se mogu pojaviti bi također trebalo držati pod kontrolom.“

Pretilost i policistični jajnici

Simptomi sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Simptomi znaju biti vrlo blagi. Možete imati samo nekoliko simptoma ili više njih.

Najčešći simptomi PCOS su:

 • akne,
 • dobivanje na težini ili problemi s gubljenjem težine,
 • dodatne dlake na licu i tijelu,
 • produženi menstruacijski ciklus,
 • izostanak menstruacijskog ciklusa,
 • krvarenje iz maternice koje se javlja u nepravilnim razmacima,
 • bol u donjem dijelu trbuha,
 • značajnija bol za vrijeme menstruacije,
 • stanjivanje kose na tjemenu,
 • problemi s plodnošću,
 • depresija.

Kod većine žena sa sindromom policističnih jajnika razvijaju se male ciste na jajnicima. Zato se ova bolest zove sindrom policističnih jajnika. Ciste nisu opasne, no dovode do već navedene neuravnoteženosti hormona.

Poznati znanstveni časopis Nature Reviews Disease Primers donosi studiju koja potvrđuje da sindrom policističnih jajnika utječe na 5-20% žena reproduktivne dobi širom svijeta. Osim što je stanje karakterizirano ovulacijskom disfunkcijom i policističnom morfologijom jajnika, problem dodatno stvara proizvodnja androgena što je ključna značajka ovog sindroma.

Stručnjaci posebno ističu rizik za dijabetes melitus tipa 2, gestacijski dijabetes, brojne komplikacije povezane s trudnoćom, cerebrovaskularne i kardiovaskularne poteškoće te rak endometrija kao samo neke od brojnih stanja koje može potaknuti pojava ovog sindroma kod žena.

Stoga se čim prije obratite liječniku ako sumnjate na bilo kakve simptome ovog sindroma te krenite na vrijeme liječiti kako biste izbjegli neželjene ishode.

Uzroci sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Simptomi sindroma policističnih jajnika su uzrokovani promjenama u razini hormona. Može biti jedan ili više uzroka tih promjena.

Čini se da je sindrom policističnih jajnika često uzrokovan genetski pa je vaša šansa da dobijete ovaj sindrom veća ako druge žene u vašoj obitelji imaju sindrom policističnih jajnika ili dijabetes. Ipak, sindrom policističnih jajnika se može prenijeti s obje strane, i s majčine i s očeve.

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Kako bi otkrio sindrom policističnih jajnika, liječnik će:

 • Postaviti pitanja o povijesti bolesti, simptomima i menstrualnom ciklusu.
 • Napraviti fizikalni pregled kako bi našao znakove PCOS-a kao što su dodatne dlake i visok krvni tlak. Osim tog ciste se lako otkriju palpacijom

Napravite niz laboratorijskih testova kako bi provjerili razinu šećera u krvi, inzulin i druge razine hormona. Hormonski testovi mogu pomoći u isključivanju problema sa štitnjačom koji mogu uzrokovati slične simptome kao kod sindroma policističnih jajnika.

Također, možete napraviti i ultrazvuk kako bi liječnik potražio ciste na vašim jajnicima. Vaš liječnik vam vjerojatno može reći imate li PCOS i bez ovog ultrazvuka, no ovaj test će mu pomoći u isključivanju drugih problema.

ginekoloski pregled
Foto: Photospin

Liječenje sindroma policističnih jajnika (PCOS)

Redovito vježbanje, zdrava prehrana i kontrola težine su ključni tretmani za PCOS. Također se mogu koristiti i lijekovi za uravnoteživanje hormona. Tretman može smanjiti neželjene simptome i spriječiti dugoročne zdravstvene probleme.

Prvi korak u upravljanju bolesti je redovito vježbanje i zdrava prehrana. To može pomoći u smanjivanju krvnog tlaka i kolesterola što smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

 • Pokušajte uvrstiti lake vježbe u svakodnevne aktivnosti. Primjerice, hodanje je sjajna vježba koju većina ljudi može obavljati.
 • Većina žena koje imaju sindrom policističnih jajnika mogu profitirati od gubitka težine. Čak i mali gubitci do 4 kg mogu pomoći u vraćanju hormona u ravnotežu.
 • Ako ste pušač, pokušajte prestati. Žene koje puše imaju veću razinu androgena koji može razviti simptome sindroma policističnih jajnika. Pušenje također izaziva veći rizik za srčane bolesti.

Liječnik također može prepisati lijekove za PCOS, kao što su:

 • Kontracepcijske pilule – one mogu pomoći u smanjivanju simptoma kao što su višak dlaka na licu i akne. One se ipak ne preporučuju ako pokušavate zatrudnjeti.
 • Lijek za dijabetes, metmorfin – može pomoći u vraćanju redovitih menstrualnih ciklusa i plodnosti.
 • Lijekovi za plodnost – pomažu ako želite zatrudnjeti.

Vrlo je važno često se konzultirati s liječnikom kako bi bili sigurni da je tretman dobar i kako bi probali nešto novo ako je potrebno. Također, redovito radite testove kako bi provjerili dijabetes, krvni tlak i druge moguće probleme.

Časopis Medical Clinics donosi znanstveno izvješće u kojem se sindrom policističnih jajnika opisuje kao kompleksan endokrini poremećaj koji se može lako uočiti, ali je dugo bio zbunjujući sindrom zbog nedostatka dosljednih dijagnostičkih kriterija.

Zahvaljujući napretku medicine, liječenje se danas potpuno prilagođava individualnim potrebama pacijentica iako u većini slučajeva oralni kontraceptivi ostaju prva linija liječenja hiperandrogenih simptoma i menstruacijske disfunkcije.

Sindrom policističnih jajnika i planiranje trudnoće

Prije svega, bitno je istaknuti da se u vrlo malom broju situacija ne može poduzeti baš ništa kako bi žena s policističnim jajnicima zatrudnjela. Poteškoće vezane uz policistične jajnike uglavnom nastaju kao posljedica izostanka ovulacije.

Policistični jajnici se liječe ovisno o tome želi li žena zatrudnjeti ili ne. Kod žena koje ne žele zatrudnjeti, policistični jajnici se liječe hormonskom terapijom u obliku kontracepcijskih pilula, a kod žena koje žele zatrudnjeti primjenjuju se lijekovi za poticanje ovulacije

Glavni simptom sindroma policističnih jajnika su neredoviti menstrualni ciklusi. Zbog hormonske neravnoteže ne dolazi do ovulacije, stoga je teško i zatrudnjeti. Hormonska terapija može pomoći u regulaciji ciklusa, a nakon prestanka uzimanja kontracepcije često može doći do spontanih ovulacija te mogućnosti zatrudnjivanja.

Pacijenticama se već nakon postavljenje dijagnoze savjetuje redovito praćenje stanja putem ginekoloških pregleda, detaljne hormonske obrade ili ultrazvučnim pregledom.

Spontano začeće može se dogoditi ako se tijekom druge faze ciklusa počne uzimati progesteronska terapija za regulaciju menstrualnog ciklusa. Mogućnost začeća možete pojačati češćim seksualnim odnosom u razdoblju koje predviđate kao plodne dane. 

Ako pokušavate zatrudnjeti nemojte se izlagati prevelikom stresu, te nastojte svesti izlaganje stresnim situacijama na što manju mjeru. Nemojte pušiti i piti jer to može samo dodatno pogoršati ionako mučnu situaciju. Nastojte jesti zdravo, po mogućnosti namirnice iz organskog uzgoja za koje ste sigurni da su provjerene kvalitete. 

Trudnoća i plodnost

Policistični jajnici – prirodno liječenje

Kako biste doveli razinu hormona u red te tako potaknuli ovulaciju, možete se poslužiti prirodnim preparatima koji gotovo nikada ne zakazuju. Jedino što je potrebno jest čekati da počnu djelovati. Pijte čajeve – jednostavni su za pripremu, prihvatljivih su cijena i najbolje djeluju.

 • Čajevi za plodnost: kopriva, kadulja, stolisnik, vrkuta i anđelika.
 • Čajevi protiv stresa: matičnjak, lavanda, kamilica i odoljen.
 • Progesteronske biljke: sladić i konopljika.
 • Dodatno vam mogu pomoći biljke poput komorača, anisa, crvene djeteline i hmelja.
 • Za smanjivanje simptoma policističnih jajnika, regulaciju hormona i povećavanje plodnosti možete konzumirati biljne kapi od nevena, koprive, konopljike, sladića, kopra ili sjemena mrkve. Dnevno se u prosjeku konzumira oko 100-150 kapi koje se razrjeđuju u čaju ili vodi.
 • U zemljama Dalekog Istoka se ženama koje ne mogu zatrudnjeti poslužuje cimet u prahu. Neke žene su odabrale princip stavljanja cimeta u prahu na žvakaću gumu – kako bi cimet tijekom dana mogao kružiti organizmom. Ako vam se ova mogućnost ne sviđa, bit će dovoljno tijekom dana nekoliko puta jednostavno razmazati cimet po desnima.
 • Za mazanje donjeg dijela trbuha možete koristiti posebne kapi na bazi muškatne kadulja, lavande, bademovog i čempresovog ulja. Terapiju kapima treba koristiti otprilike 6 mjeseci. Ovakvu terapiju potrebno je provoditi uz konzultaciju s liječnikom/stručnjakom.
 • Kako biste pojačali djelovanje prirodnih lijekova, potrebno je uvesti promjene u prehrani. Pokušajte iz prehrane izbaciti velike količine ugljikohidrata
 • Integralne žitarice nastojte konzumirati u umjerenim količinama. Jelovnik bi vam se trebao sastojati od morske i riječne ribe, sezonskog voća i povrća, piletine, jaja i biljnih mlijeka. Pojačajte unos tekućine – posebno vode.

Policistični jajnici u današnje vrijeme predstavljaju velik problem isključivo zbog nedovoljnog baratanja provjerenim informacijama koje je potvrdila medicinska struka.

Velik broj žena ostaje neplodan upravo zbog neodgovornosti, izbjegavanja liječenja i raznih drugih izgovora koji u konačnici rezultiraju razvitkom karcinoma koji je posljedica hormonske neravnoteže. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Azziz, R. (2018). Polycystic Ovary Syndrome. Obstetrics & Gynecology, 132(2), 321-336.
 2. Azziz, R., Lizneva, D., Carmina, E., Chen, Z. J., Dunaif, A., Laven, J. S. i Teede, H. J. (2016). Polycystic ovary syndrome. Nature Reviews Disease Primers, 2, 1-18.
 3. McCartney, C. R. i Marshall, J. C. (2016). Polycystic Ovary Syndrome. The New England Journal of Medicine, 375(1), 54-64.
 4. Trikudanathan, S. (2015). Polycystic Ovarian Syndrome. Medical Clinics, 99(1), 221–235.

Ocijenite članak

4.29 / 5   34

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: policistični jajnici simptomi, simptomi policističnih jajnika, policistični jajnici, pcos simptomi, policistični jajnici liječenje, policisticni jajnici prirodno liječenje, sindrom policističnih jajnika, sindrom policističnih jajnika simptomi, cisticni jajnici, jajnici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu