Do zdravog kolesterola u nekoliko koraka (2. dio)

zdravi kolesterol

Kolesterol je momak kojeg “bije” loš glas iako je prevažan i služi kao temelj strukture naših stanica, hormona i vitamina D.

U ovom članku objasnit ću kakav nam kolesterol zapravo treba. Dakle, ne radi se o stanju da imate što niži kolesterol, nego imati pravu vrstu kolesterola.

Vjerujući da je niži nivo kolesterola najbolji način da se spriječi bolest srca, često se propisuju lijekovi da bi razine bile što niže…i još nešto…

Nekada su dobre i zdrave razine kolesterola bile ispod 7, a danas je maksimalno 5. Pitam se koji manageri su kumovali ovom snižavanju ljestvice i s kojim razlogom?

Zbog blokade stvaranja koenzima Q10, poznatijeg i kao ubiqvinol ili ubiqinon i sprečavanja normalne razine kolesterola u krvi, ovi lijekovi mogu stvoriti cijeli niz problema: oštećenja mišića, oštećenja mozga, probleme s memorijom (simptomi Parkinsonove bolesti) te bolove u mišićima.

Svugdje tamo gdje treba kolesterola, mogu nastati takvi problemi. Šef odjela za dobro obaviještene zdravstvene krugove, bio je u totalnoj nevjerici i strahu kada je vidio kako mu je sav novčanik iznutra totalno namazan majonezom.

Iako s tim nemam nikakve veze, posumnjao je na mene i smjesta mi je poslao sve inkriminirajuće fotografije o blokadi koenzima Q10 koje sam jučer od njega zatražio. Rezultat njegove takve nagle promjene mišljenja su i ove sjajne fotografije:

Evo slika u kakvom su stanju mišići sa i bez lijekova. Na prvoj slici nalaze se normalna mišićna vlakna, a zatim pogledajte drugu sliku popucalih mišićnih vlakna.

Mišićna vlakna

Neke statistike pokazuju da morate liječiti 50 pacijenata s antikolesterolskim lijekovima da bi spriječili jedan srčani udar ili liječiti 890 ljudi da spriječite jednu smrt .

Nekako mi to nije učinkovito.

Istina o kolesterolu – HDL – kolesterolu

Kolesterol kao sam za sebe nije opremljen za plutanje po krvi te mu trebaju nosači.

Ti nosači su male loptice koje tumaraju tijelom i “uvlače” u sebe kolesterol iz crijeva i prenose ga u jetru ili iz jetre, a neki nosači su toliko bezobrazni da odlažu višak kolesterola u krvne stijenke, možda kao lijepilo za popravak… Svi se nosači zovu lipoproteini.

Jedan od njih, momak pod nazivom Hrvoje Lipoproteinski, skraćeno HDL-kolesterol, danonoćno izvlači kolesterol iz stijenki krvnih žila i vraća ga u jetricu našu milenu.

Znači Hrvoje je dobar, odnosno HDL je dobar. On je bratić ne baš toliko dobroćudnog Luke Lipoproteinskog, odnosno LDL-kolesterola.

Iako su bratići, različitog su karaktera i svrhe.

O njima više u drugim člancima jer su zaista važni.

Iz jetrice naše milene taj se višak kolesterola izbacuje iz tijela van, svaki dan, putem crijeva.

A da bi nastao Hrvoje, odnosno HDL nosač kolesterola, treba povećati pametne masnoće u svojoj prehrani, ali i obavezno treba smanjiti količinu groznog, umjetnog kristalnog šećera i brašna – koje je zapravo lanac šećera u obliku škroba.

Većina masti ne uzrokuje porast razine kolesterola nego šećer i škrob! Zašto?

Zato što kada jedete grozne šećere, posebno neprirodnu fruktozu, koje ima u neprirodnim industrijskim šećerima, to uzrokuje pretjerani rad tvornica kolesterola u jetri.

Dakle, ako imate povišene trigliceride, ako imate nizak HDL, ako imate visok kolesterol, najbolji način za popravak je sniziti unos brašna i šećera u bilo kojem obliku osim iz voća.

Da ne bi bilo zabune, trigliceridi nisu isto što i kolesterol.

Jedite više kvalitetne masti (orasi, avokado, sjemenke i maslac od kokosa) i jedite više kvalitetnih proteina uz svaki obrok – po mogućnosti biljnog porijekla.

Oni su vrlo korisni u balansiranju šećera u krvi, balansiranju inzulina i mogu smanjiti prekomjerno stvaranje lošeg kolesterola u jetri te čine razinu kolesterola normalnom.

Evo konačno i nekoliko konkretnih koraka do zdravog kolesterola

Dakle, kako imati pravu vrstu kolesterola? Kako smanjiti trigliceride i podići razinu dobrog i potrebnog kolesterola u tijelu?

Ovdje su neki vrlo jednostavni postupci koje možete koristiti bar tri mjeseca.

  • Počnite se baviti Dramom. Točnije, dramatično smanjite unos brašna i šećera, jer to su stvari koje uključuju tvornicu kolesterola u jetri.
  • Postanite pametni gurman – jedite kvalitetne masti – avokado, orašasti plodovi , sjemenke, kokos maslac, maslinovo ulje i riblje ulje . To su dobre masti koje pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi, ravnotežu inzulina i rješavaju probleme lipida.
  • Postanite još bolji pametni gurman pa jedite proteine za doručak ili za svaki obrok (chia sjemenke, orasi, sjemenke, piletina, riba).
  • Postanite sportaš/ica! Nakon što se pametno nahranite, odnosno minimalno 7 dana nakon pametne hrane krenite se baviti sportom.
  • Postanite cool! Ohladite malo! Obuzdajte stres i ne ponavljajte situacije koje dovode do stresa, ni u životu, niti u mislima, niti ih prepričavajte drugima. Ostavite ih u povijesti, gdje im je i mjesto.

Prvi dio ovog teksta pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.19 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: virusna bradavica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu