Oralna hormonska kontracepcija – koristi, nuspojave i uzimanje

oralna kontracepcija

Oralna hormonska kontracepcija (OHK) naziv je za preparate u obliku tableta koji sadržavaju hormone jajnika (estrogen, progesteron), uzimaju se na usta i koriste u svrhu sprječavanja neželjene trudnoće.

Radi se o vrlo pouzdanoj metodi kontracepcije koja se danas smatra čuvarom ženinog reprodukcijskog zdravlja, jer stavlja jajnike u fazu mirovanja te na taj način smanjuje rizik od niza bolesti, a osim toga smanjuje tegobe menstrualnog ciklusa i poboljšava kvalitetu života.

Današnji oralni kontraceptivi sadrže čak 5 puta manju koncentraciju hormona nego oni prije pedesetak godina te samim time imaju puno manje nuspojava. Nažalost, svijest o štetnim učincima koji su se povezivali sa starijim generacijama oralnih kontraceptiva ostala je ukorijenjena, iako je znanstveno neutemeljena.

Smatra se da trenutno ovu metodu kontracepcije u svijetu koristi oko 100 milijuna žena, i to najviše u razvijenim zemljama gdje ju koristi gotovo 40% žena u dobi između 15 i 45 godina, dok ju u Hrvatskoj koristi tek oko 6% istih.

Oralni hormonski pripravci djeluju na nekoliko načina – sprječavaju ovulaciju (izbacivanje jajašca sredinom ciklusa), zgušnjavaju sluz u rodnici i smanjuju prodiranje spermija te stanjuju sluznicu maternice i smanjuju mogućnost prianjanja jajašca za stijenku. Navedeni učinci čine ovu metodu jednom od najučinkovitijih metoda kontracepcije. Tablete mogu sadržavati estrogen i progesteron, pa govorimo o kombiniranoj OHK ili samo progesteron. Također razlikujemo jednofaznu i višefaznu oralnu hormonsku kontracepciju.

 • Jednofazna OHK – pakiranje sadrži tablete istog sastava i doze hormona
 • Višefazna OHK – doza estrogena i progesterona se mijenja

Pakiranje može sadržavati 21-u ili 28 tableta:

 • Pakiranje sa 21-om tabletom – 1. tableta se počinje uzimati 1. dan menstruacije i nastavlja piti u isto vrijeme naredna tri tjedna. Nakon popijene 21-e tablete slijedi pauza od 7 dana, unutar kojeg se javlja krvarenje, a 8. dan se počinje piti 1. tableta iz slijedeće kutije čak i ako krvarenje još traje
 • Pakiranje sa 28 tableta – sadrži 21-u tabletu sa hormonima i 7 tableta koje sadrže neaktivnu tvar (placebo) ili 24 tablete sa hormonima i 4 placebo tablete. Placebo tablete služe da bi se zadržala rutina svakodnevnog uzimanja tableta. Piju se kontinuirano, svaki dan u isto vrijeme

Bitno je naglasiti da kontraceptivno djelovanje traje i tokom sedmodnevne stanke kod uzimanja pakiranja sa 21-om tabletom i tokom uzimanja placebo tableta kod pakiranja sa 28 tableta. Prestati s korištenjem oralne hormonske kontracepcije žena može kada god to želi. Nakon prestanka nastupiti će krvarenje.

U usporedbi s kondomom vjerojatnost neželjene trudnoće je puno manja. Mogućnost neželjenje trudnoće uz korištenje OHK je manja od 0,3 % što znači da će 3 na 1000 žena zanijeti tijekom jedne godine korištenja OHK. Naime, prilikom korištenja kondoma pri svakom odnosu vjerojatnost neželjenje trudnoće je 2 %, a neredovitim korištenjem vjerojatnost raste na čak 15 %. Najčešći uzrok neučinkovitosti OHK je nepravilno i neredovito uzimanje tableta, a rjeđe su to probavne smetnje ili poremećaji ( proljev i povraćanje ) te lijekovi koji mogu omesti apsorpciju, a navedeni su u uputama o lijeku.

Dobrobiti oralnih kontraceptiva

Oralni kontraceptivi imaju zaštitni učinak na reprodukcijski sustav žene : pravilnije i oskudnije krvarenje, smanjenje menstrualne boli i simptoma PMS-a, smanjuju učestalost cisti jajnika ( koriste se kao terapija kod sindroma policističnih jajnika ), smanjuju učestalost raka jajnika, sluznice maternice ( endometrija ) i debelog crijeva, dobroćudnih tumora dojke i osteoporoze.

Nuspojave oralnih kontraceptiva

Većina žena, njih oko 70% nemaju nikakve nuspojave, a većina od preostalih 30% ima blage simptome kao što su mučnina, povraćanje, blagi porast tjelesne mase, napetost dojki, glavobolje, intermenstrualno krvarenje ( blago krvarenje između dvije menstruacije – spotting ). Navedene tegobe uglavnom nestaju u prva tri mjeseca korištenja OHK.

Rijetko se javljaju blago povišenje krvnog tlaka, poremećaji lipida, akne i ubrzan rad žlijezda lojnica kod tableta koje ne sadrže antiandrogen, rak dojke, adenom jetre, duboka venska tromboza i tromboembolija.

Niskodozirani OHK ne povisuju rizik za pojavu srčanih i moždanih udara u zdravih žena koje ne puše duhan, bez obzira na dob.

Obavezno treba kontraktirati liječnika pri pojavi slijedećih simptoma:

 1. bol u prsištu, otežano disanje i prisustvo neuobičajenog kašlja
 2. izražena bol u trbuhu
 3. svake neuobičajene i teške glavobolje uz vrtoglavicu, povraćanje
 4. poremećaj vida ili govora
 5. iznenadne promjene sluha, mirisa ili okusa
 6. slabost ili ukočenost u bilo kojem dijelu tijela
 7. izražena bol i trnci u nogama

Kontraindikacije za uzimanje oralne hormonske kontracepcije su trudnoća, dojenje, oštećena funkcija jetre, tumori jetre, preboljela tromboembolijska bolest, dijabetes, karcinom dojke, krvožilne bolesti, povišeni tlak, migrena, pušenje nakon 35. godine života, dugotrajna imobilizacija i nerazjašnjeno krvarenje iz genitalnih organa.

Oralna hormonska kontracepcija idealna je ako su žene zdrave i nemaju većih zdravstvenih rizika. Prije započinjanja korištenja kontracepcije liječnik bi ženi trebao dati informacije o dobrobitima i rizicima korištenja, te savjetovati o nuspojavama i poteškoćama koje žena može očekivati.

Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: oralna kontracepcija, kontracepcijske pilule nuspojave, kontracepcija nuspojave, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu