Sterilizacija – trajna metoda kontracepcije

sterilizacija - kontracepcija

Sterilizacija je kirurška metoda trajne kontracepcije kojom se podvezuju jajovodi u žena i sjemenovodi u muškaraca. U muškaraca se ova metoda naziva vazektomija.

Sterilizacija je vrlo učinkovita za one u stabilnim vezama koji su sigurni da ne žele imati više djece. Naravno da treba imati na umu da ovaj oblik kontracepcije ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Povijest sterilizacije je vrlo kontroverzna i nosi sa sobom brojne kulturne, vjerske i psihosocijalne probleme. Bitno je da je odluka o sterilizaciji  donesena samovoljno bez pritisaka od strane partnera, obitelji ili okoline.

S pravnog gledišta samo pacijent na kojem se izvodi postupak treba dati informirani pristanak za operaciju te ona može biti izvedena i bez znanja partnera, no prema pravilima dobre prakse preporuča se informiranost i pristanak oba partnera.

Smatra se da se u svijetu preko 190 milijuna parova oslanja na žensku sterilizaciju kao metodu kontracepcije, a preko 33 milijuna parova na vazektomiju. Učinkovitost je veća od 99% (kod vazektomije neučinkovitost je moguća u 0,002% slučajeva). Trudnoća je zaista rijetka, ali se može dogoditi.

Sterilizacija žene

Procedure sterilizacije kod žene se nazivaju tubarnom sterilizacijom. Različitim postupcima se zatvaraju jajovodi i na taj način se sprječava da jajašče, koje se oslobađa tijekom ovulacije, stigne do maternice i spermij da stigne u područje jajovoda u kojem se normalno dešava oplodnja.

Najčešće se rade presijecanje (resekcija) i podvezivanje (ligiranje) jajovoda stavljanjem prstenova ili klipsa. Od ostalih zahvata treba spomenuti elektro i termokoagulaciju jajovoda. Ovisno o postupku koristi se abdominalni put (laparoskopija, mini-laparotomija), vaginalni put (kolpoceliotomija) ili kroz maternicu (histeroskopija). Za razliku od vazektomije koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, sterilizacija žene se izvodi u općoj anesteziji.

Kao niti jedna druga metoda kontracepcije, tako ni ova nije 100% sigurna. Trudnoća se javlja u 6 na 1000 sterilizacija. Češće se radi o izvanmateričnoj nego o materničnoj trudnoći.

Neuspjeh nije posljedica neadekvatno izvedenog zahvata, već nastaje zbog spontane rekanalizacije (uspostavljanja prohodnosti) jajovoda.

Sterilizacija muškaraca (vazektomija)

Vazektomija je podvezivanje sjemenovoda muškarca kojom se sprječava otpuštanje spermija iz testisa. Treba napomenuti da je za djelotvornost ove metode potrebno 1 do 3 mjeseca, koliko je potrebno da se sjemena tekućina u potpunosti očisti od spermija. Nakon vazektomije seksualna funkcija i želja se ne mijenjaju, te muškarac ima normalnu erekciju i ejakulaciju, no ejakulat sadrži samo sjemenu tekućinu bez spermija.

Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji. Napravi se rez na mošnji kroz koju se polako izvlači dio sjemenovoda dok se ne formira petlja. Tada se isječe manji dio i preostala dva kraja čvrsto zavežu i spale. Ovaj postupak dovodi do stvaranja ožiljka koji blokira sjemenovode. Potom se sjemenovodi vraćaju u mošnju. U novije vrijeme se izvodi postupak kroz rupicu umjesto reza. Manje je bolan i vrijeme oporavka je kraće. Operacija je rutinska, a traje 10 do 15 minuta. Pacijent se brzo oporavlja.

Vazektomija je visoko učinkovita i postotak trudnoća je manji nego kod ženske sterilizacije. Najčešće je neuspjeh posljedica preranog nezaštićenog odnosa. Komplikacije su rijetke, najčešće se radi o krvarenju ili infekciji. Za brže cijeljenje se preporučaju hladni oblozi i izbjegavanje aspirina i drugih antiagregacijskih lijekova koji mogu potencirati krvarenje.

Prednosti i nedostaci sterilizacije

Sterilizacija je metoda izbora kod starijih parova koji su sigurno da više neće i ne žele imati djecu. Radi se o uglavnom ireverzibilnim metodama koje zbog svoje invazivnosti nose određen rizik, kao i svaki drugi kirurški zahvat.

Prednosti sterilizacije su:

  • trajnost metode i niska razina neuspjeha pogotovo kod vazektomije,
  • ne smeta prilikom spolnog odnosa.

Nedostaci su:

  • ne štiti od spolno prenosivih bolesti,
  • metoda je najčešće konačna i teško je postići ponovnu plodnost ukoliko to par naknadno odluči,
  • postoji mogućnost ponovne prohodnosti jajovoda,
  • kod vazektomije se učinkovitost postiže tek nakon nekoliko mjeseci, te se tijekom tog perioda preporuča korištenje dodatne zaštite.
Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: podvezivanje jajnika, sterilizacija muskaraca, podvezivanje testisa, podvezivanje jajnika nuspojave, podvezivanje jajnika cijena, podvezivanje jajovoda, vazektomija cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu