Oralna kontracepcija – blage i teške nuspojave

oralna kontracepcija

Oralni kontraceptivi su vrsta hormonske kontracepcije. To su preparati sastavljeni od sintetski proizvedenih hormona jajnika (estrogena i progesterona) i koriste se u svrhu sprječavanja začeća. Ovu metodu kontracepcije koristi preko 100 milijuna žena diljem svijeta i smatra se jednom od najsigurnijih metoda planiranja obitelji.

Nuspojava je svaka štetna, neželjena reakcija na lijek primijenjen u pravoj dozi i kod prave indikacije. Radi se o simptomima nepodnošenja određenog lijeka.

Dvije najčešće vrste nuspojava su:

 • Nuspojave tipa A (augmented) – ovisne o dozi lijeka, lijeku se smanjuje doza,
 • Nuspojave tipa B (bizarre) –  neovisne o dozi, lijek se ukida.

70% žena koje koriste oralne kontraceptive neće imati nikakve nuspojave. U preostalih 30% nuspojave su najčešće blage i prestaju nakon 3 mjeseca korištenja. Upravo zbog toga, blage nuspojave u samim počecima uzimanja oralnih kontraceptiva ne bi trebale predstavljati razlog za odustajanje od istih. Manje od 5% žena ima perzistirajuće nuspojave koje ne prestaju ni nakon 3 mjeseca, ali niti promjenom doze i vrste oralne hormonske kontracepcije.

Najčešće (blage) nuspojave oralnih kontraceptiva

U manjeg broja žena sa nuspojavama najčešće se javljaju blage nuspojave:

 • Intermenstruacijska krvarenja
 • Glavobolje
 • Mučnina i povraćanje
 • Napetost i bolnost dojki
 • Povećanje tjelesne mase
 • Akne
 • Nervoza, depresija i promjene raspoloženja

Intermenstruacijska krvarenja su najčešća nuspojava oralnih kontraceptiva. Javljaju se tijekom prva 3 mjeseca u obliku blagog, točkastog krvarenja (spotting). Nisu znak smanjene učinkovitosti tableta već nastaju zbog stanjenja debele sluznice maternice pod djelovanjem hormona. Češće se javljaju kod žena koje puše, ali i kod preskakanja tableta. Ukoliko nakon 3 mjeseca krvarenje ne prestaje, potrebno je javiti se svom ginekologu koji će potom utvrditi uzrok i po potrebi promijeniti vrstu, dozu ili pak ukinuti oralnu hormonsku kontracepciju.

Glavobolje se također javljaju u prvim mjesecima korištenja. Najčešće su blage i s vremenom nestaju. Ukoliko su praćene drugim simptomima kao primjerice povraćanje, poremećaji vida ili govora, obavezno je savjetovanje sa ginekologom i prestanak korištenja hormonskih pripravaka.

Mučnina i povraćanje su vrlo neugodni simptomi koji se javljaju u 2-3% žena. Povezani su s estrogenskom komponentom. U slučaju jakih ili perzistirajućih mučnina preporuča se uzimanje tableta uz obrok ili navečer prije spavanja, ili pak zamjena preparatima sa niskom dozom estrogena.

Napetost i bolnost dojki javlja se relativno često, također kao posljedica estrogena, pogotovo ukoliko je njihova doza veća od 20µg. Nestaje nakon prva 3 mjeseca.

Povećanje tjelesne mase je čest uzrok zbog kojeg žene odbijaju hormonsku kontracepciju. Nastaje kao posljedica estrogena koji zadržava tekućinu u organizmu. Ova nuspojava se puno češće pojavljivala prilikom korištenja starijih generacija kontraceptiva, a danas kod preparata sa niskom razinom estrogena se gotovo i ne javlja. Ukoliko žena primijeti povećanje tjelesne mase, prvenstveno se treba zapitati je li promijenila ishranu ili smanjila tjelesnu aktivnost tijekom tog perioda.

Akne su posljedica gestagenske komponente oralnih kontraceptiva koja se dobiva iz testosterona. Testosteron pojačava lučenje žlijezda lojnica i pospješuje nastanak akni. Ovo je vrlo rijetka nuspojava, s obzirom da se upravo oralna hormonska kontracepcija koristi u liječenju akni, jer smanjuje stvaranje muških spolnih hormona (pr. sindrom policističnih jajnika sa prekomjernim stvaranjem testosterona).

Promjene raspoloženja se javljaju u manje od 2% žena i to najčešće kod onih koje koriste oralne kontraceptive sa većom dozom hormona (pr. Diane, Yasmin). Kod oralne hormonske kontracepcije nove generacije sa vrlo niskom dozom hormona (pr. Lindynette 20) ovakvih nuspojava gotovo da nema, te se takvi preparati bez straha mogu koristiti čak i u pacijentica koje boluju od depresije.

Ozbiljne nuspojave oralnih kontraceptiva

U teške nuspojave oralne hormonske kontracepcije spadaju:

 • Arterijska i venska tromboembolija
 • Ginekološke maligne (zloćudne) bolesti
 • Tumori i bolesti jetre
 • Hipertenzija

Arterijske tromboembolije se najčešće očituju kao infarkt miokarda, TIA (tranzitorna ishemijska ataka) i moždani udar.

Rizik od arterijske tromboembolije povezan s uzimanjem oralne kontracepcije povećava se s dobi i pušenjem, stoga se ženama koje uzimaju oralne kontraceptive preporuča da prestanu pušiti, dok žene starije od 35 godina moraju prestati pušiti.

Drugi čimbenici rizika za arterijsku tromboemboliju su:

 • Određeni kardiovaskularni poremećaji koji predstavljaju kontraindikaciju za primjenu kontraceptiva: hipertenzija, koronarna bolest, poremećaji srčanih zalistaka, trombogene aritmije, dijabetes i dislipidemija
 • Migrene: povećana učestalost ili jačina migrene može biti rani simptom moždanog udara i iziskivati trenutačni prekid primjene kontraceptiva
 • Dob: Budući da rizik od arterijske tromboze raste s dobi, omjer rizika i koristi od primjene kontraceptiva treba razmotriti u svake žene starije od 35 godina
 • Stečena ili nasljedna trombofilija: poznata obiteljska anamneza (arterijska tromboza članova obitelji u mlađoj dobi)
 • Pretilost

Venske tromboembolije se najčešće očituju kao plućna embolija. Rizik je najveći tijekom prve godine uzimanja oralnih kontraceptiva, ali je i tada manji od rizika u trdunoći koji iznosi 60 na 100 000 trudnoća. Češće se javlja kod starijih generacija oralnih kontraceptiva sa dozom estrogena (etinilestradiola) iznad 30µg. Venska tromboembolija je smrtonosna u 1 do 2% slučajeva.

Čimbenici rizika za vensku tromboemboliju su:

 • Pretilost (indeks tjelesne mase ≥ 30 kg/m2)
 • Operacija, dulja imobilizacija, puerperij i stanje nakon pobačaja u drugom tromjesečju trudnoće
 • Stečena ili nasljedna trombofilija
 • U korisnica s venskom tromboembolijom u obiteljskoj anamnezi (u jednog ili više članova obitelji mlađih od 50 godina), prije propisivanja estrogenske/progestagenske kontracepcije preporuča se istražiti postoje li predispozicije za nastanak venske tromboze
 • Starija dob
 • Uloga proširenih vena i površinskog tromboflebitisa u nastanku venske tromboembolije nije utvrđena

Rizik za ginekološke maligne bolesti je prolazan i nestaje nakon 10 godina od prekida primjene kontraceptiva. Najčešće se manifestira kao rak dojke. Neke studije pokazuju i povezanost s rakom vrata maternice, no točan uzrok tih patoloških promjena nije utvrđen te rizično spolno ponašanje i spolno prenosive bolesti (HPV) također mogu biti jedan od uzroka. Treba napomenuti da oralna hormonska kontracepcija smanjuje rizik od raka jajnika i endometrija.

Tumori i bolesti jetre , uključujući i dobroćudne i zloćudne promjene, su iznimno rijetke. U slučaju akutnih ili kroničnih promjena funkcije jetre potrebno je prekinuti primjenu kontraceptiva dok se funkcija jetre ne normalizira.

Porast krvnog tlaka, iako rijetko, zabilježen je u žena na estrogensko/progestagenskoj kontracepciji. Bolesnicama s hipertenzijom u anamnezi ili hipertenzijom povezanom s određenom bolešću (uključujući određene bolesti bubrega) preporuča se primjena alternativne metode kontracepcije.

Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lindynette, lindynette 20, lindynette nuspojave, lindynette 20 nuspojave, nuspojave lindynette 20, lindynette 30, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu