Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Podvezivanje jajnika – komplikacije, nuspojave, rizici, cijena

Podvezivanje jajnika

Podvezivanje jajnika ili, bolje rečeno podvezivanje jajovoda postupak je sterilizacije žene. Sterilizacija vodi do trajnog gubitka sposobnosti oplodnje te je zato prikladna kao metoda trajne kontracepcije. Tijekom postupka se oba jajovoda prerežu ili zatvaraju tako da se jajna stanica i spermij više ne mogu spojiti, odnosno više ne može doći do oplodnje.

Postupak je niskog rizika te ne utječe na proizvodnju hormona i seksualni užitak. Menstrualni ciklus ostaje nepromijenjen, a početak menopauze dolazi prirodno.

Odluka o ovoj metodi trajne kontracepcije treba biti dobro razmotrena i raspravljena. U odluku, kao i razloge za donošenje iste, treba biti čvrsto siguran. Prije samog postupka trebalo bi dobro razmotriti sve njegove prednosti i mane te potražiti medicinske, eventualno i psihološke savjete.

Zahvat
Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika – operacija

Zahvatom se jajovodi prerežu ili zatvore podvezivanjem, spaljivanjem (unipolarnom ili bipolarnom kauterizacijom) ili mehaničkim načinima (postavljanjem prstenova i kopči).

Jajovodu se može pristupiti kroz trbušnu stijenku malim rezom u blizini pupka (laparoskopija, mini-laparotomija), kroz maternicu (histeroskopija) ili vaginalnim putem (kolpoceliotomija).

Metode podvezivanja jajnika
Foto: Photospin

Sterilizacija se obično izvodi odmah nakon menstruacije,  u prvoj polovici menstrualnog ciklusa (prije ovulacije) kako bi se spriječila, što je moguće sigurnije, trudnoća. 

Može se učiniti i odmah nakon poroda ili pobačaja te tijekom različitih intraabdominalnih ginekoloških operacija.

Postupak se može izvesti ambulantno ili u bolnici, a za razliku od muške sterilizacije (vazektomija) koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, zahtijeva kratku opću ili lokalnu anesteziju, ovisno o zdravstvenom stanju žene i mišljenju liječnika.

Više o sterilizaciji i vazektomiji kao trajnoj kontracepciji možete pročitati ovdje.

Podvezivanje jajnika – oporavak

Tijek oporavka nakon zahvata je subjektivan, to jest ovisi od osobe do osobe, ali uglavnom teče bez većih problema.

Moguće je manje krvarenje iz reza ili vagine (ovisno o načinu obavljanja zahvata) ili bol u abdomenu slabijeg intenziteta.

Preporučuje se odmor kroz tjedan dana, kao i izbjegavanje podizanja težih predmeta nakon čega se žena može vratiti uobičajenim životnim navikama.

Podvezivanje jajnika – komplikacije i nedostaci

Komplikacije su rijetke (u 1% slučajeva) i javljaju se u vidu:

  • jakih krvarenja iz vagine ili reza na trbuhu, ovisno o mjestu izvođenja zahvata,
  • ozljeda krvnih žila ili unutarnjih organa (crijeva),
  • produljenog zarastanja reza,
  • infekcije.

Kontraindikacije za izvođenje zahvata su akutne upale (peritonitis, upale zdjelice), zdjelične priraslice, bolesti srca i smetnje zgrušavanja krvi.

Procesu se smije pristupiti samo nakon odgovarajuće preoperativne pripreme kako bi se izbjegli svi štetni rizici operacije kao i opće anestezije.

Nedostatak ove metode kontracepcije je taj što ne štiti od spolno prenosivih bolesti pa se preporuča uporaba prezervativa u slučaju da se sumnja u spolno zdravlje partnera.

Također, pojedine žene ne uživaju u seksualnoj „oslobođenosti“ jer konstantno razmišljaju o činjenici da više ne mogu zatrudnjeti, dok druge primjećuju povećanje libida zbog manje opterećenosti razmišljanjem o neželjenoj trudnoći.

Gubitak libida
Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika i menstruacija

Podvezivanjem jajovoda se jajnici ne diraju pa ne dolazi do promjena razine hormona u krvi i menstrualni ciklus se ne mijenja.

Poremećaj hormonske ravnoteže se ne može u potpunosti isključiti jer se u toku operacije mogu oštetiti krvne žile jajnika što posljedično utječe i na njihovu funkciju, odnosno proizvodnju hormona. Srećom, ovaj oblik komplikacije operacijskog zahvata je jako rijedak.

Poremećaj spavanja
Foto: Photospin

Podvezani jajnici i trudnoća

Sterilizacija je najefektivnija metoda kontracepcije. Jednako je sigurna kao pilula i ostali hormonski kontraceptivi.

Jedna do šest na 1000 žena, ovisno o metodi sterilizacije, zatrudni. Trudnoća najčešće nastaje, ne zbog nekvalitetno izvedenog zahvata ili loših medicinskih vještina liječnika, već zbog spontane rekanalizacije ili stvaranja fistule jajnika. Ovo se rjeđe događa u slučaju presijecanja jajovoda.

U slučaju trudnoće, najčešće se radi o vanmaterničnoj (ektopičnoj) trudnoći koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Pilule
Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika – mogući emocionalni učinci

Nerijetko žene žale ishitrenu odluku o sterilizaciji. Najčešći razlog je promjena životne situacije, npr. želja za djetetom s novim partnerom ili gubitak djeteta. Također, žaljenje može proizaći iz nuspojava ili komplikacija nakon operacije.

Iako većina žena sterilizaciju ne doživljava problematičnom i smatraju da ona nema utjecaj na njihov ljubavni život, činjenica da više ne mogu zatrudnjeti može negativno utjecati na njihovu seksualnu želju.

Sukladno tome, mogu se pojaviti mentalni problemi, gubitak seksualne želje i poteškoće u vezi/braku.

Carski rez i podvezivanje jajnika

Ako je žena završila s planiranjem obitelji može se sterilizirati odmah nakon porođaja, carskog reza ili pobačaja. Navedeno se ne preporučuje jer bi takvu odluku trebalo donijeti bez vanjskog pritiska i u miru.

Teška odluka
Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika – može li se poništiti?

Oko 2% žena nakon operacije želi uspostaviti ponovnu prohodnost jajovoda. Ovisno o načinu obavljanja sterilizacije, zahvat je moguće poništiti s većim ili manjim šansama za uspjeh.

Zakonski uvjeti
Foto: Photospin

Izvodi se mikrokirurškim metodama s uspjehom od 60 do 80%. Povoljniji ishod je samo podvezivanje i sterilizacija mehaničkim sredstvima koja izaziva manja oštećenja tkiva te je stoga povoljnija za poništavanje.

Podvezivanje jajnika – cijena, HZZO

U Hrvatskoj je sterilizacija kao metoda kontracepcije zakonski dopuštena od 1978. godine.

Zahvat pokriva HZZO samo u slučaju da je žena starija od 35 godina. Bez obzira na godine života sterilizirati se može žena čiji bi život bio ugrožen trudnoćom ili rađanjem te žena za koju se na temelju saznanja medicinske znanosti utvrdi da bi rodila dijete s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama.

Sterilizaciju je moguće obaviti i privatno. Cijene se kreću od 13 000 kn pa nadalje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Weil, A. (2018) Tying Your Tubes? Dr. Weil.
  2. Cohen, M. (2018) Should I Get My Tubes Tied? WebMD.
  3. Jenks, S. (2012) Tying Fallopian Tubes to Ovarian Cancer Risk. NCI: Journal of the National Cancer Institute.  104. 8. 578–579. 
  4. Porodi i manji rizik za rak jajnika. (2015) Pliva Zdravlje.

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu