Stručno odobrava

,

Oporavak nakon carskog reza

carski rez

Carski rez je kirurška intervencija koja služi kao alternativa vaginalnom porodu. Kirurški je zahvat prilikom kojeg liječnik napravi rez na ženinom trbuhu i maternici, te izvadi dijete iz maternice kroz taj otvor. Carski rez obično traje 40-50 minuta.

Premda je smrtnost od posljedica carskog reza danas mnogo niža, zahvat treba izvoditi samo onda kada je za majku ili dijete sigurniji od vaginalnog poroda.

Koje su posljedice carskog reza? Što je spinalna anestezija? Što ako morate ponovno na carski rez? Kada smijete stupiti u spolni odnos nakon carskog reza? – Donosimo odgovore u nastavku kako biste izbjegli neželjeni scenarij.

carski rez oporavak

Posljedice carskog reza

Oporavak od carskog reza obično u većine žena prolazi bez komplikacija. Međutim, to ne znači da je carski rez bezazlen zahvat ili da bi trebao postati adekvatnom zamjenom za vaginalni porođaj.

Žene kojima je izveden ovaj kirurški zahvat izložene su većem riziku od postporođajnih komplikacija i smrti.

Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti nakon carskog reza su:

 • infekcije na mjestu reza (jaka bol u području rane, iscjedak),
 • puerperalni endometritis – upala i infekcija maternice (uzrokovana bakterijama) – može uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost, vaginalni iscjedak neugodna mirisa te bol uterusa,
 • reakcije na anesteziju koje nastaju zbog kombinirane epiduralne i spinalne anestezije (jaka glavobolja, mučnina i povraćanje),
 • krvni ugrušci u nožnim i zdjeličnim venama,
 • konstipacija (zatvor),
 • obilno krvarenje tijekom i nakon zahvata,
 • povećani rizici u budućim trudnoćama (ruptura ili pucanje maternice),
 • mogući problemi s posteljicom (placenta previja, placenta accreta – abnormalno srasla sa stijenkom maternice),
 • smrt.

Spinalna anestezija

Spinalna anestezija je vrsta anestezije koja ulazi u skupinu neuroaksijalnih blokova, što znači da se prijenos bolnih podražaja na području kralježnične moždine blokira lijekovima. Anestetik se s pomoću tanke igle ubrizgava u cerebrospinalnu tekućinu (subarahnoidalni prostor) koja okružuje kralježničnu moždinu.

Ovaj oblik anestezije osobito je pogodan za operacijske zahvate koji se obavljaju otprilike ispod razine pupka, uključujući carski rez. Spinalnom anestezijom za porod postiže se kompletna anestezija područja od struka nadolje.

Primanje spinalne anestezije može izazvati utjecaje anestetika na središnji živčani, kardiovaskularni i dišni sustav. 

Može se javiti osjet topline u nogama što je posljedica širenja krvnih žila u nogama. Ponekad se može dogoditi da osoba ne može pomaknuti noge sve dok anestetik ne prestane djelovati.

Nakon 2 – 3 sata koliko je potrebno da anestetici prestanu djelovati u pravilu se javljaju bolovi na mjestu reza, moguće su jake glavobolje, malaksalost i mučnina.

drugi carski rez

Bolove se može ublažiti analgeticima, a mučnine bi trebale nestati kroz 2 dana.

Epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija je metoda anestezije kojom se blokiraju korjenovi spinalnih živaca (u epiduralnom prostoru) pomoću uvođenja katetera.

Za razliku od spinalne anestezije, epiduralni kateter omogućava ponavljanje doze lokalnog anestetika, te širi spektar primjene doze lijeka.

Epiduralna anestezija često se koristi tijekom poroda, gdje su njezine prednosti dokazane već nebrojeno puta. Zbog svojeg blagotvornog djelovanja u poslijeoperacijskoj anesteziji nakon zahvata skraćuje se oporavak i omogućuje brže cijeljenje rane.

Nuspojave epiduralne anestezije uključuju:

 • pad krvnog tlaka,
 • glavobolju (nakon postavljanja katetera)
 • te infekciju na mjestu postavljanja katetera.

Drugi carski rez 

Vaginalni porod nakon poroda carskim rezom povećava rizik od rupture maternice (puknuće maternice), stoga se mnoge žene odlučuju na ponovni carski rez. Opasnost je veća za žene koje su imale okomiti carski rez.

Vrsta incizije (operativno rezanje kože i tkiva) maternice te vaša povijest bolesti najlakše će dovesti liječnike do zaključka možete li se poroditi vaginalno ili ne. Gotovo 70% žena uspijeva se nakon carskog reza poroditi ”prirodnim” putem.

Neke trudnice koje su prethodno rađale carskim rezom mogu se podvrgnuti vaginalnom porođaju, no to ne znači da će porod u konačnici biti uspješan. Bez posljedica žena u prosjeku može podnijeti 3-4 carska reza.

Ponekad je i prije poroda očito da žena treba roditi carskim rezom.

Neka od stanja koja to zahtijevaju su:

 • prijašnji kirurški zahvati na maternici, prethodni carski rez ili višestruki carski rezovi,
 • tri ili više fetusa u maternici,
 • placenta previa – nisko usađena posteljica u maternici koja blokira djetetov izlazak iz maternice,
 • preeklampsija majke (otekline, visok krvni tlak, izlučivanje proteina u mokraći),
 • fetus ima bolest ili abnormalnost, koja čini vaginalni porod rizičnim,
 • prevelik fetus, osobito kod majki dijabetičarki.

Oporavak nakon carskog reza

Bolnica

U većini slučajeva oporavak od carskog reza traje dulje nego oporavak od vaginalnog poroda, jer prilikom carskog reza kirurg prereže slojeve mišića kojima je potrebno vrijeme da zacijele i ponovno se spoje.

Carski rez zahtijeva puno duži oporavak od vaginalnog poroda, otprilike 4 – 6 tjedana. Žene koje su imale carski rez bez komplikacija obično u bolnici ostaju otprilike 4 – 5 dana tijekom kojih se nadziru sve eventualne promjene – krvnog tlaka, tjelesne temperature, mogućih krvarenja u području reza ili vaginalnog krvarenja.

Prvih 24 sata možete očekivati nekoliko doza infuzije kako bi tijelo povratilo snagu.

Drugog dana obično se žene odlučuju na kratke šetnje. Premda se radi o šetnji – ona nije bezbolna, a kretanje može biti iznimno otežano. Ako niste sigurni da se možete sami kretati, najbolje je potražiti pomoć. 

Bude li oporavak dobro napredovao, trebali biste moći normalno jesti i piti za nekoliko sati.

Više o vježbama koje Vam mogu pomoći nakon carskog reza pročitajte ovdje.

Kod kuće

Pomoć partnera i obitelji neizbježan je dio oporavka nakon carskog reza. Bolovi u donjem dijelu abdomena i dalje mogu biti vrlo intenzivni stoga će vam liječnik prepisati analgetike. Kako biste se što bolje oporavili bitno je slijediti upute koje će vam liječnik dati, a neke od njih su:

 • minimalno kretanje tijekom prvog tjedna,
 • prvih nekoliko tjedana ne biste trebali dizati ništa teže od djeteta,
 • kako biste spriječili pucanje unutarnjih šavova – tijekom kretanja poduprite svoj abdomen rukama nekoliko centimetara ispod reza,
 • pijte što više tekućine,
 • pratite zacjeljivanje rane kako ne bi došlo do infekcije.
mame i bebe

Ako je sve u redu prvi liječnički pregled trebao bi biti 4 – 6 tjedana nakon izlaska iz bolnice. Tada se radi palpacija abdomena i kontrolni ultrazvuk

Krvarenje nakon carskog reza

Postporođajno krvarenje (lohije) javlja se kod svih žena nakon poroda neovisno o načinu na koji su rodile. U prosjeku krvarenje traje od 2 – 6 tjedana, a prestaje kada se maternica vrati u položaj prije trudnoće. Budući da se organizam putem krvarenja čisti, moguće je u krvi primijetiti sluz ili komadiće tkiva koji su zapravo ostaci posteljice.

Korištenje tampona za vrijeme postporođajnog krvarenja nije preporučljivo zbog mogućeg razvoja infekcije. U početku krvarenje može biti tamnije zbog ”ostataka” kojih se organizam nastoji riješiti. Žuto bijeli iscjedak označava kraj krvarenja. Ponekad u prvim danima nakon poroda može doći i do izljeva.

Liječničku pomoć hitno trebate potražiti:

 • ako se nakon smirivanja krvarenja pojavi krv (mogućnost sepse – komadić posteljice nije izašao van),
 • ako je krvarenje i nakon nekoliko dana vrlo intenzivno,
 • ako osjećate vrtoglavicu, slabost i ubrzan rad srca.
seks nakon carskog reza

Seks nakon carskog reza – što očekivati?

Premda će se većina majki požaliti kako niti ne razmišljaju o seksu, kako su preumorne, kako izgledaju napuhnuto i neprivlačno ipak je bitno znati kada smijete stupati u siguran spolni odnos. Budući da postporođajno krvarenje traje od 2– 6 tjedana, potrebno je pričekati kraj krvarenja.

Toliko vremena je potrebno kako bi se žensko tijelo vratilo u stanje prije trudnoće. Čak i ako je krvarenje slabije, potrebno je pričekati da se cerviks (vrat maternice) zatvori kako bi spolni odnos bio siguran, a u međuvremenu dobro je pripremiti se na nadolazeće spolne aktivnosti:

 • razgovarajte s partnerom o seksu,
 • povjerite mu svoje strahove, nezadovoljstvo vlastitom linijom i promjenama u raspoloženju,
 • prilikom prvog seksa nastojte izbjegavati položaje koji pritišću mjesto reza,
 • ne dajte se obeshrabriti – lagane masaže, poljupci i otkrivanje erogenih zona mogu dostojno doprinijeti intimnom povezivanju partnera,
 • ako ne osjećate ništa od onoga što biste u ”napetim situacijama” trebali osjećati nemojte se siliti činiti nešto što ne želite.
Članak objavljen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.38 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: steznik nakon carskog reza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu