Vježbe nakon carskog reza

Mršavljenje nakon poroda

Vježbe nakon carskog reza trebale bi započeti ubrzo nakon samog carskog reza, već za boravka u bolnici neposredno nakon poroda.

Promjene u trudnoći

Tijekom trudnoće žene prolaze kroz niz fizioloških i anatomskih promjena koje omogućuju prilagodbu njihova organizma trudnoći, rastu i razvoju djeteta te pripremi za porođaj. Većina promjena primijećena je već tijekom prvih tjedana od začeća i prolaze tijekom babinja ne ostavljajući posljedice na majku. Uglavnom dolazi do promjena na posturi (držanju tijela), zglobovima i mišićima.

Prilagodbom mišićno koštanog sustava na trudnoću, dolazi do promjena u držanju. Glava trudnica se često nalazi u protrakciji (položaj glave prema naprijed, naspram tijela) pa dolazi do naglašene vratne lordoze.

Karakteristične promjene u torakalnom (prsnom) dijelu nastaju zbog hormonalnih promjena koje utječu na povećanje i težinu grudi te zbog toga do povećanog istegnuća stražnjih torakalnih mišića. Uz torakalnu kifozu (zakrivljenje kralježnice u prsnom dijelu) pojavljuje se unutarnja rotacija ramenog obruča.

Kako trudnoća odmiče, maternica raste, dolazi do povećanja lumbalne lordoze i to tako da hormoni tijekom trudnoće utječu na elastičnost leđnih ligamenata tako da ih čine mekšima.

Mišićne promjene vidljive su na mišićima dna zdjelice koji podupiru težinu maternice i fetusa te na mišiću rectusu abdominisu (ravni trbušni mišić, čini prednji trbušni zid). Mišići dna zdjelice u trudnoći su izloženi povećanom stresu i istegnuću što može ženu dovesti do inkontinencije u trudnoći i nakon nje.

Promjene su također vidljive i na mišiću rectus abdominis kojeg po sredini razdvaja linea alba(bijela linija, struktura koja trbušni mišić dijeli na lijevu i desnu polovicu). Ona se tijekom trudnoće razdvaja što se naziva dijastaza m.rectusa abdominisa, a javlja se u trećem tromjesečju.

Mršavljenje nakon carskog reza

S trudnoćom dolazi i do porasta tjelesne težine majke, što je sasvim normalno. Povratak na tjelesnu težinu zahtijeva neko vrijeme. To je moguće zdravom i ujednačenom prehranom kao i tjelovježbom.

Vježbe u prva 2 dana nakon carskog reza

Oporavak nakon carskog rez
Foto: Pixabay

Vježbe disanja

Prestankom utjecaja anestezije može se započeti s vježbama disanja. Koriste se nekoliko puta kroz dan nakon carskog reza kako bi se spriječile komplikacije ležanja.

Postupak: Izvode se kroz duboki izdah nakon čega slijedi duboki udah na nos te još duži izdah na usta. Izdah se izvodi uz izgovor slova „F“, „S“ ili „Š“. Ukoliko rodilja više nije spojena na infuziju pri udahu ruke se šire u stranu ili podižu visoko iznad glave, a pri izdahu spuštaju uz tijelo.

Vježbe cirkulacije

Vježbe cirkulacije se također provode u svrhu sprječavanja komplikacija ležanja. Najjednostavnije vježbe cirkulacije su one gdje rodilja leži na leđima, noge su ispružene te stopalima ide prema sebi i od sebe, lijevo i desno, te kruži.

Vježbe nakon prva 2 dana od carskog reza

Već 2 dana nakon porođaja carskim rezom počinje se s laganim vježbama jačanja trbušnih mišića. U prvim danima rodilja može raditi vježbe za jačanje ruku, povećanje pokretljivosti kralježnice te istezanja prsnog koša. S pravim jačanjem trbušnih mišića može se započeti otprilike 14 dana nakon operacije.

Uzimajući u obzir da je carski rez operacija, s vježbama jačanja treba biti oprezan i dobro ih dozirati. Postoji mogućnost pojave boli i u tom slučaju treba biti dodatno oprezan i ne prelaziti granicu boli.

Vježbe disanja i cirkulacije se izvode i dalje.

Vježba 1.

Položaj je ležeći na leđima, ruke su savinute u laktovima i položene na trbuh. Noge su ispružene. Vježba se izvodi tako da se noga savije u koljenu te se stopalo primiče tako da ga se vuče po krevetu. Prilikom savijanja koljena se udiše te se uvuče trbuh. Na izdah se polagano noga ispruža i opušta trbuh. Izdah je dvostruko duži od udaha.

Vježba 2.

Položaj je ležeći na leđima, noge su savinute u koljenima, stopala su uz krevet. Udahom se uvlači trbuh. Izdahom se noga ispruža, opušta se trbuh, te se noga privlači tijelu, a glava i gornji dio trupa se podižu prema nozi. Leđa moraju ostati na krevetu.

Vježba 3.

Položaj je isti kao u prethodnoj. Izdahom se glava odiže od kreveta te se rukama pokušava dotaknuti koljena. Leđa moraju ostati na krevetu.

Vježba 4.

Položaj je isti kao u prethodnoj vježbi. Na izdah se glava i trup odižu od kreveta te se rukama dodiruje unutarnji dio koljena. Na udah se vrača u početni položaj. Leđa moraju ostati na krevetu.

Vježba 5.

Položaj je isti kao u prethodnoj vježbi. Na izdah se glava i trup odižu od kreveta te se rukama dodiruje vanjski dio koljena. Na udah se vrača u početni položaj. Leđa moraju ostati na krevetu.

Povratak sportskim aktivnostima nakon carskog reza

Povratak manje zahtjevnim aktivnostima, kao što su joga, pilates, plivanje i manje zahtjevne vježbe moguć je nakon 6-8 tjedana.

Povratak zahtjevnijim aktivnostima kao što su vježbe u teretani, aerobik i trčanje moguć je nakon 12 tjedana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu