Opća anestezija – priprema, tijek i posljedice

Anestezija

Anestezija je postupak izazivanja neosjetljivosti na vanjske podražaje, a možemo ju shvatiti kao “kontrolirani san“. Operacije bez anestezije danas je nemoguće zamisliti.

Vrste lijekova i djelovanje

Razlikujemo opću, regionalnu, provodnu  i lokalnu anesteziju, a izbor anestezije ovisi o operaciji koja će biti izvedena. U ovom tekstu govorit ćemo o općoj anesteziji (“totalna” anestezija).

Opću anesteziju izvode liječnici specijalisti anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja koji pripremaju pacijenta za zahvat, nadziru ga tijekom cijelog zahvata i prate postoperativni oporavak.

Razlozi za izvođenje opće anestezije su većinom operacije, ali možete ju zatražiti i pri zahvatima poput kolonoskopije i gastroskopije.

Opća anestezija uzrokuje :

 • potpuni gubitak svijesti,
 • gubitak svih bolnih osjeta,
 • amneziju (gubitak pamćenja),
 • relaksaciju skeletnih mišića.

Nabrojeni učinci postižu se kombinacijom različitih lijekova: anestetikom (za gubitak svijesti), analgetikom (za gubitak osjeta boli) i miorelaksansom (za relaksaciju skeletnih mišića).

Razlikujemo inhalacijske anestetike (koji se udišu preko maske) i služe za uvođenje u anesteziju i intravenske anestetike koji se daju preko vene u cirkulaciju i služe za održavanje dovoljnog stupnja opće anestezije.

Vrste lijekova i primjeri:

 • intravenski anestetici (tiopental, propofol, ketamin),
 • inhalacijski anestetici (dušični oksidul, sevofluran),
 • opioidi za suzbijanje boli (morfin, fentanil),
 • miorelaksansi (sukcinilkolin, pankuronij),
 • dodatni lijekovi protiv mučnine (antiemetici).
lijecnicki-tim

Pripreme za opću anesteziju

Kao i za sami operativni zahvat i za opću anesteziju je potrebno potpisati suglasnost. Prije potpisivanja suglasnosti liječnik Vas je dužan informirati o samom postupku, posljedicama i komplikacijama.

Iznimno u situacijama koje spašavaju život, poput liječenja sudionika nesreće, liječnik smije provesti anesteziju bez suglasnosti, s tim da ju naknadno zatraži.

Prije izvođenja operacije nužno je obaviti pregled kod anesteziologa da bi Vam on dao dopuštenje da smijete primiti opću anesteziju. 

Pregled anesteziologa nezaobilazan je za svaku operaciju i bez njegova pristanka operacija ne može biti izvedena.

Vaš specijalist ili liječnik obiteljske medicine će Vam reći koje pretrage trebate napraviti prije pregleda anesteziologa.

Najčešće se radi:

 • kompletna krvna slika,
 • analiza urina,
 • koagulacijski testovi krvi,
 • RTG prsnog koša,
 • EKG.

Gotove nalaze donesite na pregled (pazite koliko smiju biti stari).

Pregled anesteziologa se sastoji od:

 • Ispunjavanja formulara i ispitivanja pacijenta (naglasite Vaše alergije i recite liječniku za svaki lijek koji pijete, uključujući i lijekove bez recepta jer svi oni mogu utjecati na djelovanje anestetika).
 • Kliničkog pregleda pacijenta (budite iskreni oko Vaše tjelesne mase jer se po njoj izračunavaju potrebne doze anestetika).
 • Pregleda dokumentacije, povijesti bolesti.
 • Pregleda laboratorijskih nalaza i ako je potrebno slanje na dodatne pretrage.
 • Razgovora o anesteziji i dobivanja Vašeg pristanka.
 • Odabira vrste anestezije i načina izvođenja.

Ako nije drugačije određeno, minimalno 6 sati prije opće anestezije ne smijete ništa jesti, a bistru tekućinu poput vode ili čaja ne smijete piti 4 sata prije operacije. Ne smijete piti sokove, kavu, mlijeko ili alkohol.

Preporučuje se prestati pušiti dva i više tjedana prije operacije ili najmanje 12 sati prije anestezije.

Uklonite sav nakit, naočale, zubne proteze, kontaktne leće i slušne aparate, šminku i lak za nokte.

Pregled

Tijek opće anestezije

Prije odlaska u operacijsku salu, dobije se sedativ radi smirivanja i lakšeg podnošenja cijelog postupka.

Pacijentu se uvodi venski put (kanila, cjevčica u veni) na koji se spaja infuzija i daju svi potrebni lijekovi.

Najčešće prvo pacijent udiše neki od inhalacijskih anestetika, a zatim dobiva intravenski anestetik kroz venski put.

Tijekom opće anestezije, pacijentu se mora osigurati adekvatna respiracija (disanje). Ovisno o tipu operacije, anesteziolog bira između disanja potpomognutog maskom gdje bolesnik spontano diše i uvođenja endotrahealnog tubusa (cijev koja se postavlja u dušnik i spojena je s respiratorom-uređajem koji diše za pacijenta).

Tijekom cijele operacije anesteziolog prati funkcije Vašeg organizma, poput EKG-a, disanja, saturacije kisikom, tlaka, stupnja svijesti i slično. Zapisuje sve podatke kao i vremena kada je dan koji lijek.

Nakon operacije, anesteziolog je taj koji Vas budi.

disni-put

Posljedice opće anestezije

Niti jedan postupak u medicini nije bez rizika, stoga je od izuzetne važnosti da iskreno odgovorite na sva pitanja liječničkog tima o Vašem zdravstvenom stanju, lijekovima i navikama. Držite se svih uputa dobivenih od medicinskog osoblja!

Ozbiljne komplikacije vezane uz opću anesteziju danas su izuzetno rijetke upravo zbog dobre prijeoperacijske pripreme i suvremene tehnologije koja Vas zajedno s anesteziologom prati svakog trenutka u operacijskoj sali.

Nakon operacije normalno je da se osjećate “mamurno” ili euforično.

Može Vam se javiti mučnina ili povraćanje zbog lijekova protiv boli (opioidi), zato neki liječnici u premedikaciji propisuju antiemetike (lijekove protiv mučnine).

Opasnost od izlijevanja želučanog sadržaja u pluća s razvojem upale pluća je izražena kada se ne poštuje zabrana jela, pića i pušenja prije uvoda u anesteziju.

Nekim ljudima se razviju modrice oko mjesta uvođenja venskog puta ili oštećenja kože kao posljedica uboda injekcija. Navedena mjesta mogu se inficirati (naseliti bakterijama) te je u tom slučaju nužno promijeniti mjesto venskog puta i primijeniti antibiotike.

Ako ste imali postavljen endotrahealni tubus u dušniku, mogući su osjećaji nelagode i boli, smetnje gutanja, promuklost ili može doći do oštećenja zubi.  Anesteziologu je bitno imate li protezu!

Rijetko se događaju lakše alergijske reakcije na anestetike poput svrbeža, kožnog osipa i u većini slučajeva prolaze same od sebe. Vrlo rijetko pacijent doživi tešku alergijsku reakciju koja zahtijeva liječenje na intenzivnom odjelu.

Poseban problem koji se događa izrazito rijetko jest svjesnost tijekom opće anestezije, kada pacijent bude u snu i ništa ne osjeća, ali zadrži sjećanje na operaciju, najčešće samo zvukove i glasove.

Osoba tada proživljava veliki stres i nelagodu, ali na žalost, liječnici toga ne mogu biti svjesni.

Opća anestezija kod djece

Dječja anestezija ne razlikuje se puno od anestezije za odraslog čovjeka, samo su doze strogo prilagođene.

Kod djece, češće je i potrebna i za pretrage poput CT-a, MR-a i cistoskopije jer je gotovo nemoguće od djeteta zahtijevati potpunu nepomičnost.

Potrebno je objasniti djetetu da ide u bolnicu te da će biti operirani ili ići na pretrage. Objašnjenja trebaju biti u skladu s dječjom dobi, da ih djeca razumiju.

Što su djeca starija, treba im ranije reći za bolničko liječenje da imaju vremena pripremiti se. Starija djeca trebaju biti uključena u donošenje odluka o operaciji i razgovorima, tako se smanjuju strahovi od bolnice i liječnika.

Ohrabrite svoje dijete, čak iako je normalno da osjećate strah.

Pripremljena djeca bolje podnose boravak u bolnici. Da bi mogli pripremiti dijete, morate se prvo Vi informirati o postupcima kojima će Vaše dijete biti izloženo.

Naglasite sve njegove bolesti ako ih ima, uključujući i najobičniju prehladu.

Dijete mora biti natašte prije operacije, ako dojite zadnji obrok mora biti minimalno 4 sata pred operaciju.

Kao premedikaciju, dijete će dobiti sedativ za smirenje kao tabletu, sirup ili čepić.

Za uvod u anesteziju koristi se inhalacijski anestetik, a za održavanje intravenski anestetik.

Tijekom operacije počinje se s analgetikom protiv bolova koji će djelovati i nakon operacije da maksimalno ukloni bol.

Druga strana anestezije

Indikacije (razlozi za upotrebu) za primjenu ovih lijekova strogo su ograničene i pod nadzorom.

Lijekovi koji se koriste u općoj anesteziji jaki su lijekovi i djeluju na središnji živčani sustav. Zbog djelovanja poput neosjetljivosti na bol, sedacije i euforije, široko se zloupotrebljavaju.

Poznato je da je Michael Jackson preminuo od predoziranja propofolom (intravenski anestetik) koji je koristio zajedno s mnogim drugim supstancama.

Jeste li znali da je heroin također opioid?  

Više o čišćenje organizma od anestezije možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.35 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Od cega se pravi anestezija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu