Stručno odobrava

,

Gastroskopija – što je i kako se pripremiti?

gastroskopija

Gastroskopija je endoskopska dijagnostička pretraga kojom se detaljno pregledava sluznica i unutrašnjost želuca, jednjaka, dvanaesnika (početnog dijela tankog crijeva) i ždrijela optičkim, savitljivim instrumentom endoskopom (gastroskop). 

Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cijev debljine 6 – 8 mm, s rasvjetom na vrhu.

Ova tehnologija omogućava prijenos uvećane slike na ekran monitora, čime se osigurava detaljna analiza sluznice i prepoznavanje najmanjih promjena. Pri endoskopiji je moguće napraviti bezbolnu biopsiju specijalnim kliještima (uzeti uzorci se kasnije posebno analiziraju) i uzeti uzorak površinskih stanica za dodatne (citološke) pretrage koje mogu pomoći u dijagnosticiranju bolesti gornjeg probavnog sustava.

Pretraga je nezaobilazna metoda dijagnostike kod osoba s problemima gornjeg dijela probavnog sustava.

Pretraga gastroskopije uključuje i test na želučanu bakteriju Helicobacter pylori.

Kome se preporučuje gastroskopija?

Prvi korak kod gastroskopije je prepoznavanje kojim osobama je ona uistinu potrebna s obzirom na to da se radi o metodi koja se koristi samo kada postoji jasna indikacija. Osim indikacije je važno procijeniti i druge čimbenike koji postupak mogu otežati ili povećati rizik kod izvedbe pretrage.

Gastroskopija se savjetuje ako imate:

 • redovite probavne smetnje,
 • bolove u gornjem dijelu trbuha,
 • GERB (gastroezofagealnu refluksnu bolest karakteriziranu osjećajem vraćanja kiselog sadržaja, žgaravicom ili pečenjem u području prsne kosti),
 • učestale i dugotrajne mučnine,
 • povraćanje ili proljev,
 • crnu stolicu ili pojavu krvi u povraćanom sadržaju,
 • otežano gutanje ili osjećaj zaostajanja zalogaja hrane u ždrijelu,
 • gubitak tjelesne težine

Pretragu je svakako bitno napraviti nakon 45. godine kod osoba koje osjećaju nadutost nakon određene hrane ili osjećaj žgaravice te ostale simptome poput pojave krvi u stolici ili anemije (slabokrvnost).

Ona daje prikaz površinskih oštećenja sluznice ždrijela, jednjaka, dvanaesnika i želuca, kao i dubljih oštećenja istih, upale i promjene na njima te prikaz tumora ako su prisutni.

Gastroskopija – pregled i trajanje

Za vrijeme pregleda možete normalno disati, a sam pregled traje oko 6 minuta.

Prije pregleda osoba će dobiti jasne upute o načinu izvođenja pretrage i na koji će način tijekom pretrage surađivati (s naglaskom na način disanja i opuštanje).

Tijekom samog pregleda bolesnik je smješten u ležeći položaj na lijevom boku, a u usta osobe se postavlja usnik (tubicu) koji je potrebno lagano prihvatiti zubima (služi za zaštitu zubiju, ali i endoskopskog aparata).

Prije samog početka pretrage, liječnik koristi lokalni anestetik u obliku spreja koji se aplicira u ždrijelo kako bi smanjio osjet i refleks povraćanja koji se može javiti prilikom prolaska endoskopa kroz grlo (olakšava se uvođenje endoskopa).

Liječnik kroz njega pažljivo uvodi endoskop, kako bi lakše prošao kroz grlo, zamolit će vas da progutate.

Bitno je da pacijent 2 sata nakon lokalne anestezije ništa ne jede i ne pije jer hrana i piće mogu otići u dušnik.

Izuzetno je važno da, unatoč nelagodi koja je prisutna tijekom pregleda, bolesnik bude što opušteniji kako bi uvođenje endoskopa bilo što laganije, a time i konačna izvedba pretrage.

postupak gastroskopije

Nakon pripreme, endoskop se uvodi kroz usta najprije u ždrijelo, potom jednjak, želudac i dvanaesnik.

Kad se endoskopom uđe u želudac, obično se upuše malo zraka kroz cijev kako bi se želudac napuhnuo, a stijenka što bolje vidjela (probavna cijev se širi i omogućuje pouzdan pregled sluznice). U tom trenutku je moguć osjećaj mučnine. Tijekom izvlačenja aparata taj zrak se velikim dijelom može povući povlačenjem kroz endoskop.

Kamera na endoskopu šalje sliku unutrašnjosti vašeg želuca na ekran kojeg analizira vaš liječnik. Detaljnim prikazom sluznice traži se upala, iritacija, vrijed ili izrasline.

Ako je potrebno, liječnik će uzeti uzorak tkiva (bioptat) za patohistološku analizu ili ukloniti polipe (ako postoje). Postupak se obavlja brzo i uglavnom bezbolno. Po završetku, endoskop se izvlači brzo i jednostavno.

Također, tijekom pretrage se može primijeniti terapijski zahvat (zaustaviti krvarenje iz područja vrijeda (oštećenje sluznice jednjaka, ždrijela ili dvanaesnika), odstraniti neke izrasline na sluznici ili proširiti sužene dijelove probavne cijevi).

Gastroskopija – video simulacija pregleda

Pregled je blago neugodan. Može se javiti podrigivanje i/ili nadutost zbog zraka koji se upuhuje u želudac kako bi se rastegnula stijenka te nagon za povraćanje do kojeg dolazi zbog uvođenja stranog tijela u organizam. 

Većina osoba se osjeća sasvim dobro vrlo brzo nakon pregleda, no dio ipak osjeća određenu slabost i nelagodu zbog čega se preporučuje pošteda od većih napora do kraja dana.

Rezultate pregleda dobit ćete odmah nakon procedure. Ako vam je rađena biopsija, rezultate ćete dobiti kroz nekoliko dana nakon analize.

Gastroskopija pod anestezijom

Većina osoba dobro podnosi pregled i nije ih nužno uspavati za pretragu. S druge strane, sedacija (uspavljivanje) je potrebna ako se planira dulja procedura ili terapijski zahvat.

Tijekom i nakon pregleda u sedaciji prate se vitalni znakovi osobe (rad srca, disanje, razina kisika u krvi). Osoba se otpušta kući nakon promatranja (2 sata nakon zahvata).

Nakon procedure u sedaciji potrebno je da osoba ima pratnju s obzirom na to da su refleksi i rasuđivanje smanjeni, remete sposobnost vožnje i donošenja odluka.

Priprema za gastroskopiju

Na dan pregleda potrebno je doći natašte. Osoba ne smije uzimati ništa na usta 6 – 8 sati prije samog postupka ili čak i dulje ako se sumnja na otežano pražnjenje želuca.

Pušači barem 2 – 3 sata prije gastroskopije ne smiju pušiti.

Većina lijekova može se nastaviti uzimati nesmetano, no svakako se treba dodatno posavjetovati s liječnikom s obzirom na to da je kod nekih lijekova (antidijabetici i antikoagulansi) potrebno podešavanje doze ili čak izostavljanje terapije.

Napomene:

 • Ako uzimate lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi (Marivarin, Sintrom, Pelentan i sl.), prekinite njihovo uzimanje 5 dana prije pretrage.
 • 7 dana prije gastroskopije treba prestati uzimati preparate željeza,  acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin, Acisal), antireumatike (Knavon, Voltaren, i sl.).
 • Ako uzimate sredstvo protiv nakupljanja krvnih pločica (Zyllt, Pigrel), prekinite ga 5 dana prije pretrage.
 • Druge lijekove koje inače uzimate, možete uzeti nakon učinjenog pregleda.
 • Morate upozoriti liječnika na sve bolesti od kojih se liječite i na alergije za koje znate.
 • U slučaju da imate šećernu bolest (dijabetes), zatražite pretragu ranije ujutro.

Gastroskopija – moguće komplikacije

Komplikacije su vrlo rijetke, a uključuju:

 • mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije,
 • izrazito jaka bol u gornjem dijelu trbuha koja ne odgovara nelagodi zbog viška zraka,
 • otežano gutanje,
 • oticanje žlijezda slinovnica,
 • crna stolica ili povraćanje krvi,
 • povišena tjelesna temperatura,
 • komplikacije zbog primjene sedativa, 
 • alergijske reakcije.

Ako nakon pregleda primijetite neke od navedenih simptoma/komplikacija, obavezno se javite svom liječniku.

Gastroskopija – cijena

Gastroskopski pregled čeka se oko 2 ili 3 mjeseca ovisno o bolnici i listama čekanja.

Ako se odlučite na privatni pregled, ovisno o klinici, cijene se kreću od 450 – 600 bez anestezije te 1250 – 1600 kn s anestezijom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.35 / 5   37

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gastroskopija, priprema za gastroskopiju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu