Osjećaj knedle u grlu – uzroci, dijagnoza, liječenje, prirodni lijek

Knedla u grlu

Osjećaj knedle u grlu (globus-sindrom, lat. globus pharyngeus) česta je pojava, a opisuje se kao osjećaj stranog tijela u grlu. Knedla u grlu i kašalj usko su povezani, kao i često iskašljavanje i otežano disanje.

Osjećaj knedle u grlu može imati organske, funkcionalne i psihološke uzroke. U medicini se uz uobičajene metode ispitivanja često radi s tehnikama snimanja. Kad nije moguće odrediti organski uzrok, riječ je o stanju zvanom Globus hystericus.

Osjećaj knedle u grlu – opis simptoma

Osjećaj knedle u grlu opisuje se sljedećim simptomima:

Pri tome se osjećaj obično percipira dublje u grlu.

Anksioznost
Foto: Photospin

Knedla u grlu – anksioznost

Navedeni osjećaj može jako uznemiriti. Pogotovo zato što se osoba često uzalud pokušava osloboditi tog osjećaja kašljanjem ili iskašljavanjem sluzi, ali bez stvarnog poboljšanja. Nerijetko uz to nastupaju grlobolja i stalno gušenje, kao i nedostatak zraka, tj. anksioznost ili napadaji panike kao posljedica osjećaja stezanja u grlu.

Osjećaj knedle u grlu – uzroci

U tako esencijalnom području kao što je vrat, gdje se nalaze važne žlijezde, dušnik i grkljan, prvo se trebaju medicinski isključiti strukturni uzroci. Nadalje je potrebno provjeriti radi li se o eventualnom stranom tijelu, npr. tumor jednjaka ili okolnih sluznica.

Akutni osjećaj stranog tijela može biti alergično uvjetovan, npr. ugrizom insekta ili prehrambenim alergenima. Važno je što prije razjasniti o čemu je riječ kako ne bi došlo do životno opasnog suženja dišnog trakta.

Ultrazvuk štitnjače
Foto: Photospin

Brzo gutanje hrane može biti razlog zapinjanja hrane koje se uglavnom rješava gastroskopijom. U obzir dolaze i divertikuli jednjaka.

Kad osjećaj knedle u grlu traje dulje vrijeme, u pitanju može biti povećanje štitnjače. Nadalje, uzrok može biti Hashimotov tireoiditis. Dodatni razlozi za osjećaj nelagode mogu biti:

Kašalj
Foto: Photospin

Knedla u grlu – pritisak u prsima

Česti su uzroci osjećaja knedle u grlu prehlada, bronhitis ili upala uha pa je nerijetko prisutan i pritisak u prsima. Kod četvrtine slučajeva razvija se gastroezofagealni refluks. Riječ je o povećanom povratku želučane kiseline u jednjak (žgaravica u grlu).

Nakon gutanja većih, nedovoljno sažvakanih zalogaja i brze konzumacije hrane ili tekućine mogu se uz pritisak u prsima, pojaviti knedla u grlu i podrigivanje.

Osjećaj knedle u grlu – napetost

Napetosti mišića ili vezivnog tkiva mogu uzrokovati osjećaj knedle u grlu. Pojavljuju se od ožiljaka operacija na vratu ili u grlu (npr. operacija štitnjače ili tonzila) ili nepravilnog držanja glave ili pak cijelog tijela.

Knedla u grlu – stres

Stezanje u grlu na nervnoj bazi također je česta pojava. Mentalni stres koji sa sobom nose neriješeni sukobi, anksioznost ili bolesti poput depresije često dovodi do privremenog ili trajnog osjećaja pritiska ili stranog tijela u grlu bez ikakvog organskog uzroka. U tim se slučajevima gutanje i disanje često opisuju kao teško ili bolno. Pogođeni imaju osjećaj da moraju stalno čistiti grlo.

Ultrazvuk štitnjače
Foto: Photospin

Osjećaj knedle u grlu – štitnjača

Na potencijalne probleme sa štitnjačom upućuju paralelni simptomi poput:

S druge strane, promukao ili slab glas može biti izvor poteškoća u opskrbi živaca ili grkljana.

Osjećaj knedle u grlu – dijagnoza

Na početku je važno pažljivo promatranje simptoma. Liječnik će ispitati vrijeme pojave i osjet simptoma. Ako uobičajeni pregled ne donese rezultate, obavlja se endoskopija oštećenog područja.

Gastroskopijom, preko tanke cijevi s priključenom kamerom, pregledava se unutrašnjost jednjaka i obraća pažnja na promjene. Također, ultrazvuk i CT su uobičajeni dijagnostički instrumenti jer omogućuju točne snimke odgovarajućih područja.

Gastroskopija
Foto: Photospin

Knedla u grlu – liječenje

Oblik liječenja ovisi o osnovnoj bolesti. Prema tome, neophodno je medicinski razjasniti koji uzrok stoji iza simptoma osjećaja knedle u grlu.

U slučaju problema sa štitnjačom liječenje se svodi na lijekove. U nekim je slučajevima neizbježna operacija, npr. kod tumora koji treba ukloniti.

Kod kroničnog osjećaja knedle u grlu preporučuje se tzv. terapija gutanja kako bi se obnovio ili poboljšao refleks gutanja i kašljanja. Kroz navođene vježbe mišića ili promjene u položaju tijela tijekom jedenja simptom se može ublažiti.

Ako je uzrok prehlada, liječenje uglavnom nije potrebno jer simptom nestaje s prolaskom prehlade. Psihološki uzroci se tretiraju psihoterapijama, a ponekad i lijekovima.

Treba izbjegavati namjerno iskašljavanje s obzirom na to da može samo dodatno pogoršati stanje, a potiče se piti više tekućine.

inhalacija
Foto: Photospin

Knedla u grlu – prirodni lijek

U slučaju prehlade, učinkoviti su prirodni lijekovi za kašalj. Kako bi se potaknulo izbacivanje sluzi, mogu se koristiti razni čajevi, npr. čaj od lipe, bazge ili nara.

Protiv virusa korisna je aromaterapija s uljem čajevca koje jača imunološki sustav. Potrebno je staviti pet kapi ulja na maramicu i udisati nekoliko puta dnevno. Preko noći se može staviti par kapljica na jastuk.

Upaljenom grlu mogu pomoći inhalacije jer ljekovite biljke imaju protuupalni utjecaj i ublažavaju neugodan osjećaj. Na organizam pozitivno djeluje biljna inhalacija od mješavine kamilice, majčine dušice i origana u jednakim dijelovima:

  • u veću zdjelu staviti dvije jušne žlice mješavine,
  • uliti litru vruće vode,
  • nagnuti se preko zdjele i pokriti glavu ručnikom,
  • udisati pare polako i naizmjenično kroz usta i nos oko 10 minuta.

Kod kroničnog osjećaja knedle u grlu preporučljivo je inhalirati se dva puta dnevno.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Lee BE, Kim GH. Globus pharyngeus: A review of its etiology, diagnosis and treatment. World Journal of Gastroenterology : WJG. 2012;18(20):2462-2471. doi:10.3748/wjg.v18.i20.2462.
  2. Jones D, Prowse S. Globus pharyngeus: an update for general practice. The British Journal of General Practice. 2015;65(639):554-555. doi:10.3399/bjgp15X687193.
  3. Villines Z. What is globus pharyngeus? (2017) Medical News Today.
  4. E. C. Cashman and M. J. Donnelly. The Natural History of Globus Pharyngeus. International Journal of Otolaryngology, vol. 2010, Article ID 159630, 4 pages, 2010. https://doi.org/10.1155/2010/159630.

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu