Nar ili šipak (mogranj): Kralj jeseni iz Dalmacije o čijoj se ljekovitosti nadaleko priča, a od kojeg se mogu spremiti razni recepti

Nar ili šipak

Nar ili šipak zaslužuje svoje priznato mjesto u prehrani, a dozrijeva tijekom listopada i studenog. Šipak nar za razliku od drugih vrsta voća ne dozrijeva, odnosno ne postaje slađi nakon branja. 

Iako će neki zaobići nar jer zahtjeva određeno vrijeme da ga se očisti, a nerijetko od soka ostaje sve uprljano, pokušajte češće konzumirati ovo iznimno nutritivno voće za koje se koristi i naziv “mogranj” te se razlikuje od ploda divlje ruže – divljeg šipka

Nar šipak - kalorije
FOTO: Shutterstock

Nar šipak – kalorije 

Nar šipak sadrži oko 70 kcal na 100 g što ga čini malo više kaloričnim u odnosu na druge vrste voća. Primjerice, 100 g jabuke sadrži 60 kcal, a 100 g jagoda samo 32 kcal.

Šipak nar – vitamini

Obiluje vitaminom C koji je poznati antioksidans, posebice za vrijeme sezone prehlade i gripe. Sadrži i vitamine B skupine te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor i bakar.

Koštice su bogate vlaknima koja su važna za zdravu probavu i crijevnu floru. Nar šipak kao lijek u narodnoj se medicini koristi protiv crijevnih parazita, i to kora nara. 

Nar ili šipak – ljekovitost 

Osim cijeli, može se konzumirati i sok od šipka nara iznimne antioksidacijske moći. Pojedina istraživanja navode da sok od nara ima jače djelovanje od zelenog čaja zbog udjela antioksidansa

Nar ili šipak je posebice nezaobilazna namirnica za osobe s povišenim LDL kolesterolom jer njegova konzumacija smanjuje oksidaciju molekula lošeg kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Osim toga, sok od šipka nara pokazuje pozitivno djelovanje protiv tumorskih stanica prostate

Sok od šipka nara
FOTO: Shutterstock

Nar potiče i lučenje hormona sreće, serotonina, ali i estrogena zbog čega pridonosi smanjenju rizika od osteoporoze. Povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, jačanje imuniteta, ali i na plodnost pridonoseći kvaliteti spermija. 

Šipak nar za zdravlje pokazuje sve odlike visoko nutritivne namirnice koju biste trebali uvrstiti u svoju prehranu kroz nekoliko načina:

  • svježi nar šipak
  • sok od šipka nara
  • u voćnim salatama
  • kao međuobrok s jogurtom i sjemenkama
  • dodan u salate s povrćem i kuhanim žitaricama. 

Nar ili šipak – uzgoj 

Najpogodnije mjesto za uzgoj nara su dalmatinska područja. Treba ga smjestiti na južnu stranu tako da bude zaštićen od sjevernog vjetra, odnosno najbolje ga je držati uza zid. Ono što je posebno važno jest oprašivanje koje je neophodno za stvaranje ploda.

Zato je nar najbolje posaditi blizu određenih biljaka koje će privući pčele za oprašivanje. Neke od biljaka koje možete koristiti za privlačenje pčela na nar su:

Nar ili šipak - uzgoj
FOTO: Shutterstock

Nar možete posaditi ujesen ili pak u prvom dijelu proljeća. Izbor tla i njegova priprema važan su korak u uzgoju nara. Tlo pogodno za uzgoj nara je ilovasto pjeskovito s iskopanom jamom do otprilike 80 cm dubine. Nakon što se postavi korijen, potrebno je dodati gnojivo, NPK i rahlu zemlju. Prekrijte navedene slojeve zemljom i zalijte. 

Kako bi nar ostvario rast, bit će mu potrebno dovoljno vlage pa je potrebno redovito navodnjavanje. Naru je potrebno i dovoljno svjetlosti pa će biti i neophodna rezidba, kako bi svi dijelovi biljke dobivali dovoljno svjetlosti.

Kod nas se najčešće u dvorištima uzgaja sorta medun koja je rodna, a plod dozrijeva sredinom listopada. Kod nas se uzgajaju i ove sorte:

  • sladun
  • konjski zub
  • ciparski
  • glavaš
  • barski slatki. 
Nar šipak - recepti
FOTO: Shutterstock

Nar šipak – recepti 

Nar šipak dobro će se slagati s rižom. Pritom možete spremiti veganski rižoto s tofuom pri čemu će nar dati egzotični pečat jelu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte narezane tikvice na kockice i dinstajte.
  2. Dodajte rižu, zalijte vodom i kuhajte dok riža ne omekša.
  3. Nasjeckajte peršin, a tofu narežite na kockice. 
  4. Riži dodajte tofu, svježi peršin te začinite začinima. 
  5. Kada jelo stavite na tanjur, posipajte ga narom.

Ovaj obrok djelovat će protuupalno, ne samo zbog dodatka nara zahvaljujući antioksidansima, već i kombinacije kurkume i papra koja povoljno djeluje protiv brojnih bolesti. 

Nar šipak u jelu
FOTO: Shutterstock

Nar ili šipak odlično će se slagati i sa zelenim lisnatim povrćem u kombinaciji s kuhanim žitaricama i mahunarkama. Budući da nar obiluje vitaminom C, njegov dodatak biljnim namirnicama koje sadrže željezo povećat će apsorpciju istog. Naime, poznato je da vitamin C poboljšava apsorpciju nehemskog željeza

Sastojci:

Priprema

  1. Zeleno lisnato povrće operite i stavite u zdjelu. 
  2. Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubri. 
  3. Orahe nasjeckajte i dodajte povrću. 
  4. Dodajte nar i grah te začinite začinima i bučinim uljem. 

Ovako spremljena salata predstavlja nutritivnu bombu koja će opskrbiti organizam hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. 

Ako želite napraviti sok od nara šipka, tada ga dobro očistite i izblendajte. Potom sadržaj procijedite kroz sito i gazu. Najbolje je sok odmah konzumirati kako biste iskoristili nutrijente sadržane u njemu. 

Šipak nar – cijena

Ako vas zanima šipak nar, sadnice se kreću po cijeni 8 – 20 eura.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu