Jesenski deserti: Želimo nešto toplo, slatko i orašasto! Evo nekoliko recepata koji se savršeno uklapaju u ovo godišnje doba

Jesenski deserti

Jesen je stigla i kalendarski te nam donijela bogatstvo svojih plodova. Sladolede i rashlađene deserte ostavljamo za iduću ljetnu sezonu te istražujemo koji bi to bili najbolji sastojci za najfiniji jesenski desert.

Želimo nešto toplo, slatko, orašasto i da cijela kuća ili stan mirišu na tople začine.

Bundeve, jabuke, kruške, šljive, kesteni, orasi ili lješnjaci samo su neki od glavnih sastojaka u jesenskim desertima. Još kad dodamo tople začine poput cimeta, muškatnog oraščića, đumbira ili vanilije, ne možemo ne biti dobrog raspoloženja.

Jesenski deserti

Dobra vijest je da jesenski deserti mogu biti napravljeni u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj verziji, a kalorije ćemo potrošiti u jesenskoj šetnji kroz park pun šuštavog lišća. 

jesenski desert
FOTO: Shutterstock

Pita od jabuka i cimeta 

Jesenski deserti su nezaobilazni u kombinaciji s jabukom i cimetom. Klasika koja nikad ne dosadi i savršeno se slaže s mirisnom jutarnjom kavom.

Sastojci za koru:
Sastojci za punjenje:
  • 4 kisele jabuke
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • 1 čajna žličica meda
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • prstohvat soli
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalup za pitu promjera oko 22 cm i obložite ga papirom za pečenje. 
  3. U blenderu usitnite zobene pahuljice, a potom ih pomiješajte s bademovim brašnom i soli.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte mokre sastojke, med i kokosovo ulje te tu smjesu postepeno dodajte suhim sastojcima
  5. Smjesu prebacite u kalup i poravnajte, a potom pecite oko 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. 
  6. Jabuke operite, ogulite i narežite na tanke kolutove. 
  7. U zdjeli pomiješajte med, sol, cimet i limunov sok, a potom u tu smjesu uvaljajte kolutove jabuka.
  8. Kad je kora pečena, rasporedite kolutove jabuke po kori i pecite još oko 25 minuta dok jabuke ne omekšaju. 
  9. Kad je pečena, ostavite pitu da se ohladi, a savršeno će se slagati s čašom jogurta. 
Jesenski desert od bundeve
FOTO: Shutterstock

Jesenski desert od bundeve

Ne možemo preskočiti slasne deserte bez kraljice jeseni – bundeve. Kao glavni sastojak koristimo pire od bundeve koji možete lako napraviti kod kuće. Ispecite polovice bundeve u pećnici, a potom izdubite meso i stavite ga u blender. 

Sastojci:
Priprema
  1. U jednoj zdjeli sjedinite jogurt i vanilin šećer, a u drugoj zdjeli sjedinite pire od bundeve, sve začine i javorov sirup
  2. U staklenu čašu najprije stavite sloj od pirea s bundevom, a potom sloj smjese od jogurta
  3. Za dekoraciju dodajte sjeckane orahe i kriške jabuke
Pita sa šljivama
FOTO: Shutterstock

Pita sa šljivama i bademima

Šljive nisu rezervirane samo za pekmez. Tople šljive u prhkom tijestu koje se tope u ustima je jesenski desert koji ćemo rado praviti. 

Sastojci za koru:
Sastojci za nadjev:
  • 2 šalice svježih šljiva (prepolovljenih)
  • 1 jušna žlica meda
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  •  pola čajne žličice ekstrakta od vanilije 
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 2 – 3 jušne žlice sjeckanih badema.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalup za pitu promjera oko 22 cm i obložite ga papirom za pečenje. 
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke za koru, odnosno pirovo i kokosovo brašno te sol.
  4. Suhim sastojcima dodajte med i kokosovo ulje te dobro pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. Rasporedite smjesu po kalupu i pecite oko 10 minuta dok kora ne poprimi zlatnu boju. 
  6. U zdjeli pomiješajte šljive sa svim sastojcima osim badema.
  7. Nadjev od šljiva rasporedite po kori, a potom posipajte sjeckanim bademima.
  8. Pecite pitu još oko 25 minuta dok šljive ne omekšaju. 
jesenski desert s kruškama
FOTO: Shutterstock

Neodoljivi jesenski desert s kruškama 

Ako tražite što jednostavniji recept za jesenski desert, onda će vas ovaj oduševiti. Kome neće narasti zazubice na spomen karameliziranih krušaka u medu, cimetu i orasima? Bacamo se na recept. 

Sastojci:
  • 4 kruške
  • 2 jušne žlice meda
  • pola čajne žličice cejlonskog cimeta
  • 1/4 šalice sjeckanih oraha
  • 1/4 šalice sjeckanih badema
  • vanilin šećer
Priprema
  1. Kruške operite, prepolovite i očistite od peteljki i koštica.
  2. Na tavi zagrijte med s cimetom pa dodajte kruške i pržite ih oko tri minute sa svake strane dok ne poprime boju. 
  3. Potom dodajte orahe i pržite još oko dvije minute
  4. Na kraju dodajte bademe i promiješajte
  5. Kruške stavite na tanjur i posipajte s malo vanilin šećera. 
  6. Najbolje ih je poslužiti uz kuglicu grčkog jogurta
Energetske kuglice od lješnjaka i kakaa
FOTO: Shutterstock

Energetske kuglice od lješnjaka i kakaa

Spoj lješnjaka i kakaa je jedna od najomiljenijih kombinacija. Kad želimo nešto slatko, a zdravo, s jednostavnom i brzom pripremom uz šalicu toplog čaja dok vani pada kiša, ove kuglice su pun pogodak. 

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije u blenderu usitnite lješnjake pa im dodajte sve ostale sastojke osim zobenih pahuljica i blendajte do jednolične smjese. 
  2. Po potrebi dodajte vode ako je smjesa presuha. 
  3. Lješnjacima dodajte zobene pahuljice i ponovno blendajte do jednolične smjese, no zobene pahuljice možete i izostaviti. 
  4. Rukama oblikujte kuglice i ostavite ih u hladnjaku da se stegnu
  5. Po želji kuglice uvaljajte u rastopljenu tamnu čokoladu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: topli jesenski deserrt, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu